Where to be(er) in Rome | Stad & Bier

Rome, de stad die bij menigeen op het lijstje van te bezoeken plaatsen staat. De stad van het Colosseum, het pantheon, Vaticaanstad, de mooie uitbundige plafondschilderingen van de basilieken en bezienswaardigheden op elke straathoek. Maar.. ondanks dat Rome (en Italië) voornamelijk bekend zijn van de wijnen, is ook de (speciaal)bier cultuur best aanwezig! Ik neem je mee en zet een paar biertips op een rijtje.


Leukste wijk van Rome, Trastevere

De wijk Trastevere, aan de overkant van de Tiber, is één van de leukste wijken van Rome. De charmante nauwe straatjes, de vele restaurants en barretjes, middeleeuwse kerken en gezellige pleintjes maken dit tot een trendy, gezellige maar ook knusse warme wijk.

Bron: www.lonelyplanet.com

Vooral ’s avonds bloeit deze wijk op. De straten zijn dan gevuld met mensen, die op straat genieten van elkaar, een drankje en een hapje. Op de pleintjes zijn er straatmuzikanten, kraampjes en kunstenaars en dit alles maakt dit tot een ontzettend gezellig geheel. Trastevere is een wijk die je echt kan betoveren, en waar je eigenlijk elke avond wil dwalen.

In deze wijk zijn ook twee bierbars gevestigd, die voor elke bierliefhebber de moeite waard zijn om te bezoeken.

Bierbars in Trastevere

Bir & Fud || Via Benedetta 23

Heb je zin in zowel een overheerlijke pizza als een mooi speciaalbier? Dan moet je bij Bir & Fud zijn. Hier serveren ze heerlijke pizza’s (wel in Napolitaanse stijl, dus dikkere korst) en er is volop keuze tussen verschillende bieren. Naast de pizza’s vind je hier trouwens ook andere heerlijke gerechten hoor. Toch komen de meeste mensen hier voor de pizza’s. Zo hadden wij een overheerlijke capricciosa en de porco pistaccio. Die laatste is een calzone zoals je hem nog niet geproefd hebt. Hij is namelijk onder andere gevuld met mozzarella, gedroogde tomaten, pistache pesto saus (de parel van de hele pizza) en balsamico dressing.

Het café heeft een klein terras, waar je dus erg mazzel voor moet hebben wil je een plekje veroveren. Daarna een lange tap bar met barkrukken (waar het ook heerlijk toeven is en je ook kan eten) en achteraan is het wat ruimere restaurant gedeelte. Op de taps, en dat zijn er best wat, zijn verschillende bieren uit verschillende landen aangesloten. Het personeel is misschien niet het meest vriendelijk, maar helpen bij je keuze, dat willen ze nog wel.

Ma che siete venuti a fà || Via benedetta 25

Als je na Bir & Fud nog steeds zin hebt in bier, kan je naar de overkant van de straat lopen. Hier bevindt zich Ma che siete venuti a fà. Naast bier bar is dit ook een football bar. Je kan dus zowel als bierliefhebber maar ook als voetballiefhebber je hart hier ophalen. Wij keken bijvoorbeeld de wedstrijd tussen Lazio en (ons) Vitesse hier, toevallig dat die net plaatsvond toen wij in Rome waren.
Ma che siete venuti a fà heeft niet alleen maar Italiaanse bieren maar ook Duitse, Belgische, Estse en Amerikaanse bieren op de tap. Genoeg keus dus! Het tappen duurt hier soms behoorlijk lang, maar dat is omdat ze het bier perfect willen presenteren. Echter maken ze geen gebruik van eigen bierglazen van brouwerijen, zoals dat in Nederland en België wel vaak gebeurd.

Het is een klein café, vooral de ruimte waar de taps staan is klein, waardoor het wel wat dringen is. Beneden is er een ruimte met banken en er is nog een andere ruimte waar de tv hangt. Toch kiezen veel mensen voor een andere plek om hun bier te drinken. Ze bestellen hun bier binnen en gaan dan gauw naar buiten om daar, in gezelschap van anderen op straat te genieten van hun bier. Dit geeft een super gezellige sfeer op straat. Eigenlijk nog veel leuker als in de kroeg zelf.


Bierplekken in centrum Rome

Birra e sale || Via del Governo Vecchio 90

Dichtbij het mooie langgerekte Piazza Navona, de geweldige ijssalon Frigidarium en befaamde pizzeria Da Baffetto is deze lunchzaak/bierbar gevestigd. Je kan hier de lekkerste belegde broodjes eten, maar ook verschillende soorten biertjes vinden. De bieren mag je zelf pakken uit een koelkast en ze proeven naast je broodje. Ook is het mogelijk om je bieren mee te nemen en ergens anders ervan te genieten. Je vindt hier voornamelijk Italiaanse bieren, maar een mooie selectie.

Open Baladin || Via degli specchi 6

Open Baladin is de horecazaak van brouwerij Baladin uit Piozzo (60 km van Turijn). Baladin heeft verschillende Open Baladin zaken verspreid over Italië. De vestiging in Rome is er één van. De meerderheid van de avonden is het hier druk, op straat moet je wachten tot er plek is om te zitten. Bij Open Baladin hebben ze namelijk niet alleen veel keus uit bieren, nee er staan ook veel burgers op het menu waar je van kan genieten. Even wat anders dan een pizza of pasta.

De bieren zijn ingedeeld in smaakklassen. Van IPA’s en stout bieren tot aan zure en fruit bieren. Je vindt de bieren en hun namen op de taps, op een kaartje maar ook op een groot krijtbord op de muur.

Het café is gezellig ingericht, met veel kleur op de muren, allerlei bieren uitgestald achter de bar en verschillende kunstige schilderingen op de muur. Vind je het niet erg om in rumoer te zitten en heb je zin in een goeie burger en speciaal bier? Dan ben je hier aan het goede adres!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.