StiBON niveau 1 | Bieropleiding

stibon niveau 1

In November 2017 schreef ik de blogpost: “StiBON 1 | Mijn reis richting ’t zijn van biersommelier!“. Ondertussen heb ik StiBON 1 gedaan en behaald en ik heb er nog vaak goede herinneringen aan dus ik wilde jullie toch graag eens vertellen over deze bieropleiding en dit eerste niveau.

Als je meer wilt weten over StiBON, wat voor opleiding het is en wat dat dan betekent om een biersommelier te zijn, dan moet je zeker mijn vorige blogpost lezen, klik daarvoor op de link hierboven in de inleiding. In deze post zal ik dieper ingaan over de lessen en degenen die de lessen geven.

StiBON niveau 1

Zoals ook in deze blogpost gezegd, ik volgde de StiBON niveau 1 lessen in Café Caspar. Heerlijk was dat want dat Café is voor mij een minuut of 7 fietsen. Fijn dus omdat je pas om 22:30 klaar bent met de les. De StiBON lessen vinden namelijk plaats op maandagen (1x in de 2 weken) van 18:30-22:30. Dat is eigenlijk op alle locaties zo en bij alle twee de niveaus. Tijdens de eerste les krijg je je lesboek, die neem je elke les mee. Achterin het lesboek staan proefformulieren, die worden gebruikt bij het proeven van verschillende bieren tijdens de lessen.

De lessen

StiBON niveau 1 bestaat uit 6 lessen. Je bent dus 6 avonden in totaal kwijt en 4 uur per avond. De lessen vinden om de week plaats op maandag zoals ik al zei. In de avonduren, zodat de overdag werkenden ook mee kunnen doen. In 6 lessen word je klaargestoomd voor het examen, wat uit een theoretisch en een praktisch deel bestaat. Bij ons deden er verschillende soorten mensen mee aan de lessen. Hobbyisten die net als ik zich gewoon wat wilden verdiepen in bier, mensen uit bierwinkels maar ook mensen uit de horeca. Iedereen die zich ook maar iets wil verdiepen in bier kan en doet hieraan mee. Zo leer je meteen allerlei mensen kennen, en hun werkplekken.

Proeven

Elke les bestaat uit een theoretisch deel en een proef gedeelte. Aan het eind van het theoretische deel ga je bieren proeven, om zo je proeven te ontwikkelen. Volgens mij proefden wij rond de 3 bieren per les, uit kleine glaasjes. Dit wordt gedaan zodat je ook nog veilig met de auto naar huis kunt na de les.

Het leuke aan het proeven is het feit dat je eerst zelf moet gaan proeven. Dus ook al heb je nog geen ervaring in het proeven, je moet het zelf doen. Je leert goed kijken naar de kleur, koolzuur en dichtheid. Ook leer je ruiken wat ruik je precies is het een lekkere of niet lekkere geur en waar associeer je het mee. Daarna is het tijd om het bier te gaan proeven. Voelt het bier zacht aan, heeft het veel koolzuur, is het bitter of juist zoet. En wat proef je dan precies, proef je fruit en zo ja wat voor fruit. Of proef je kruiden of andere smaken. Nadat ieder zijn proefformulier heeft ingevuld worden de ervaringen uitgewisseld. Deze ervaringen zijn subjectief aangezien iedereen wat anders ervaart. De ene ruikt de ene geur veel eerder dan de ander bijvoorbeeld. Zo ruikt mijn vriend bijvoorbeeld erg snel medicinale geuren in bier (hij is verpleegkundige) ik ruik dat niet zo snel. En pas vorig jaar leerde ik de geur van gekookte groenten kennen, iets wat ook niet iedereen zo snel ruikt.

Om je een beetje een beeld te geven van de StiBON lessen beschrijf ik hieronder 3 lessen, de andere drie moeten nog maar een verrassing blijven.

stibon niveau 1

Les 1

De meeste mensen zullen wel bier drinken, maar zullen het bier niet uitvoerig gaan besnuffelen en proeven. In deze eerste les leer je dat wel te doen. Elk bier is namelijk anders, de ene ruikt zoet, de ander ruikt gebrand. Het ene bier heeft een fruitig karakter, de ander smaakt behoorlijk naar koffie. Bier loopt erg uiteen qua smaken, geuren en texturen. In de eerste les leer je waar je op moet letten als je een bier beter wilt gaan ruiken en proeven. Je leert hoe je proeft en ruikt, welke factoren ervoor kunnen zorgen dat je een bier anders ervaart, en waar je allemaal op kunt letten bij het beschrijven van een bier. Zo kijk je bijvoorbeeld naar de kleur, het schuim en voel je wat een bier doet in je mond.

Je zal verbaasd zijn over alle smaken en geuren die in bier kunnen voorkomen. Van kersen, amandel, en drop smaken tot aan smaken en geuren van nat karton, rubber, jodium en lijm. Het kan allemaal!

Les 2

Les 2 gaat over grondstoffen. Wat zit er eigenlijk in bier, wat zijn de basis ingrediënten. De meesten zullen dit wel weten, maar buiten de basis ingrediënten om zijn er nog veel meer ingrediënten die gebruikt worden bij het brouwen van bier. Verschillende soorten granen maar ook verschillende soorten hop. En wat doet die hop eigenlijk met bier? Maakt die het bier alleen maar bitter of zorgt hop ook nog ergens anders voor? Naast de grondstoffen leer je in deze les ook wat over de wetgeving rondom bier en sociale hygiëne, het is en blijft wel een alcoholische drank dus er moet ook met bier zorgvuldig om worden gegaan.

Les 6

Veel mensen denken dat alleen wijn goed te combineren is met eten. Veel restaurants hebben alleen wijnmenu’s, waarbij er verschillende wijnen worden gecombineerd met verschillende gangen eten. In les 6 leer je dat ook bier erg goed te combineren valt met eten. Op welke manier past bier bij eten, waar moet je op letten bij het combineren van bier en eten? Je leert dat bier zowel goed met kaas combineert als bijvoorbeeld met chocolade. En natuurlijk proef je ook een paar mooie combinaties.

De docenten

Het leuke aan de StiBON opleiding vind ik het feit dat je les krijgt van mensen uit het vak. De lessen worden gegeven door echte biermensen, mensen die weten waar ze het over hebben. Zo kan het zijn dat er een brouwer voor de klas komt te staan, of bijvoorbeeld een caféhouder. Alle docenten die ik heb gehad waren ontzettend enthousiast. Ze staan jouw les te geven over hun passie, bier, in verschillende facetten. Omdat het mensen zijn uit de bierwereld leer je ook hun producten of bedrijven kennen. Meteen een beetje netwerken dus.

Het examen

Als je dan de 6 lessen hebt doorlopen is het tijd voor het examen. Dit vindt meestal in Amsterdam of Rotterdam plaats. Het examen bestaat uit twee onderdelen, het theoretische en het praktische deel. Voor het praktische deel proef je blind 6 bieren, deze moet je herkennen op bierstijl. Per bier kan je een eerste (goed? 2 punten) en een tweede keus (goed? 1 punt) opgeven. Twijfel je dus, dan vul je twee bierstijlen in. Er vallen in totaal 12 punten te behalen, je moet er minimaal 8 halen om door te mogen. Goed kijken, ruiken en proeven dus.

Het tweede onderdeel is het theoretische examen. Het examen bestaat uit 36 meerkeuzevragen. Bij 28 goede antwoorden heb je niveau 1 behaald en mag je je Bier ambassadeur noemen, mits je het proeven ook gehaald hebt natuurlijk. Om door te mogen naar niveau 2 moeten er echter 32 vragen goed beantwoord worden. Iets wat voor mij behoorlijk moeilijk was maar gelukkig uiteindelijk gelukt is.

StiBON niveau 2

Haal je niveau 1 en heb je dus 32 vragen goed beantwoord dan mag je door naar niveau 2. Dit niveau wordt op minder plekken gegeven in Nederland. O.a in Rotterdam en Amsterdam kan je deze lessen volgen. Dit niveau bestaat uit 12 lessen waaronder 1 brouwdag (je gaat op deze dag je eigen StiBON bier brouwen met je lesgroep). Niveau 2 gaat dieper in op bier. Je leert o.a over gisten, smaakafwijkingen, brouwen en bier aan tafel.

Voor geslaagde deelnemers op Niveau 2 biedt StiBON als eerste specialisatie mogelijkheid de gecertificeerde opleiding tot internationale Biersommelier bij de Doemens Akademie in Gräfelfing. De opleiding duurt twee dagen. Dit niveau wordt in het Engels via Doemens in het ‘Bierkulturhaus in Obertrum (Oostenrijk) gegeven.

Eén reactie

  1. Gefeliciteerd met je diploma, weet jij toevallig of het lesboek ergens te koop is, binnenkort examen zonder opleiding, dus een beetje extra kennis kan nooit kwaad 🙂

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.