Vitus | Weihenstephaner

Vitus

Dit is weer zo’n bier wat ik al meerdere keren heb zien staan, maar nooit mee nam. Tot nu. Het is het eerste bier van Weihenstephaner wat ik beschrijf op de site, blijkbaar. Deze Vitus is de Weizenbock van Weihenstephaner. Het is een bier van 7,7% met dus zowel bock- als weizen invloeden.


Zicht & Geur

Als ik dit bier zou proeven zonder dat ik wist dat het hier om een Weizenbock ging, had ik hem nooit goed geraden. Bij een Bock bier denk ik al gauw aan een bruin gekleurd bier. Deze Weizenbock daarentegen is donkergeel gekleurd en is iets troebel. De schuimkraag is groot en fijn, let daarop met het inschenken. Als ik het bier zo voor mij zie zou ik het zien als een Weizen. Ook de geur van het bier is zoals een Weizen ruikt. Je ruikt tonen van banaan en kruidnagel, echter zijn deze wel sterker in vergelijking met sommige andere Weizen bieren.


Ik heb even gezocht naar wat een Weizenbock nou eigenlijk is. Eigenlijk wordt dit bier een Weizenbock genoemd omdat het een wat zwaardere Weizen betreft. Het is dus niet zo dat een Weizenbock dus bruin van kleur is of tonen heeft die een ‘normaal bockbier’ heeft. Dit bier wordt het hele jaar door gebrouwen en is dus ook het hele jaar door verkrijgbaar.


Smaak

Ook in de smaak doet de Vitus mij erg denken aan een Weizen. De bock kenmerken blijven voor mij een beetje raadselachtig. Het bier is zacht, romig en ontzettend soepel. Hij is op voor je het doorhebt. Door deze kwaliteiten is het bier zeer geschikt voor de beginnende bierdrinker. Er is een klein bittertje aanwezig, maar voor de rest is dit een erg zacht bier. Een toon van banaan en een lichte karamel toon geven het bier een zoetige touch. Ook de granen zijn duidelijk te proeven. De Vitus is licht verwarmend zelfs, terwijl het bier maar 7,7% alcohol bevat.

Jum! Deze Vitus heeft mij blij verrast. Ik vind hem veel smaakvoller dan een normale Weizen, echt heerlijk! Zowel in de winter als in de zomer is dit een perfect bier.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.