De biericonen der lage landen | Bierboek

Een tijdje geleden heb ik mijn bierboeken collectie weer uit kunnen breiden. Ik heb verschillende bierboeken, maar deze ontbrak nog! Dit boek, De biericonen der lage landen, is geschreven door Jan Machiel van Bragt en Toon van den Reek. Het boek bevat allerlei achtergrondverhalen en anekdotes van Nederlandse en Belgische klassiekers.


Auteurs

Zoals ik al zei, dit boek is geschreven door Jan Machiel van Bragt en Toon van den Reek. Jan Machiel van Bragt is een duizendpoot. Hij schreef honderden artikels over bier, verleende medewerking aan diverse bierboeken en heeft een erg verfijnd proefvermogen. Hij gaf biercursussen en neemt vaak deel als jurylid bij verschillende biercompetities zoals de Dutch Beer Challenge, waar ik hem tegenkwam. Toon van den Reek is de oprichter van de Arcense Bierbrouwerij (nu Hertog Jan), gaf biercursussen en is tegenwoordig adviseur van ‘kleine’ brouwerijen en distilleerderijen.

De biericonen der lage landen

Dit boek is uitgegeven door Birdy Publising BV, de uitgever van Bier! Magazine en Brouw! Magazine.

Ik heb erg genoten van dit boek. Elk hoofdstuk is het letterlijke verslag van een bezoek aan een brouwerij of icoon. Aan het woord komen de, soms al op leeftijd zijnde, biericonen. Zij vertellen vol passie over hun historie, brouwerij en bieren. De liefde voor (hun) bier spat ervan af. De verhalen achter bieren heb ik altijd al interessant gevonden, het is één van de redenen waarom ik deze site begonnen ben. Bieren delen en de verhalen achter deze bieren.

Vooral de Belgische brouwerijen komen naar voren, zoals Rodenbach, Cantillon, Chouffe en St. Bernardus. Maar ook een paar Nederlandse brouwerijen zoals het IJ, Brand bier en La Trappe komen in het boek naar voren.

Het is mooi te zien dat sommige grote Belgische brouwerijen hun bieren nog brouwen op oude klassieke apparatuur. Dat dat nog kan. Dat is pas authentiek. Mooi om te zien hoe al deze bieren, beschreven in het boek, de ‘craftbeer revolutie’ hebben doorstaan. Het zijn stuk voor stuk klassiekers, van (redelijk) constante kwaliteit, dus tsja, dan blijven mensen de bieren ook drinken.

Het boek is soepel geschreven en dus voor ieder toegankelijk. Moeilijkere begrippen staan achterin het boek uitgelegd.

Weetjes

Ik las allerlei, voor mij nieuwe, feitjes in dit boek. Ik heb er een paar voor je uitgelicht. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Gulpener een azijn- en mosterdfabriek en distilleerderij had? Deze moesten (kort gezegd) plaats maken voor de uitbreiding van de brouwerij.
  • Dat Quadrupel al sinds 1991 bestaat en in eerste instantie bedoeld was als seizoensbier? Tegenwoordig wordt de naam Quadrupel gebruikt door menige brouwerij als een speciaalbier van tien procent of meer. Quadrupel is uitgegroeid tot een aparte bierstijl, erkend door de Brewers Association.
  • Dat het eerste glas van Duvel een ‘fluitje’ was zoals het Tuborg-glas? Vanwege het hoge koolzuurgehalte was het bier moeilijk uit te schenken en ging men op zoek naar een ander glas.
  • Brouwerij de Kazematten een project is van Hans Depypere (St. Bernardus) en Rudi Ghequire (Rodenbach)

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.