Where to be(er) in Amsterdam | Brouwerij

Amsterdam bruist! De stad loopt niet alleen over van de toeristen, nee ook van het bier! Nou laten we die woordspelingen maar gauw achter ons laten. Amsterdam is een paradijs op biergebied. Er zijn meer dan 10 brouwerijen, restaurants gericht op bier & spijs, verschillende bierwinkels en biercafés. In deze post behandel ik de Amsterdamse brouwerijen, bij de meerderheid ben ik geweest en de rest zal ik vast en zeker nog eens bezoeken.


Bruut bier | Cruquiusweg 83D

Bruut bier

Huisje Insulinde, dat een eeuw geleden nog het hoofdkantoor was van de NV Oliefabrieken, is nu het ‘hoofdkantoor’ van Bruut bier. Bruut bestaat sinds 2014 en is sindsdien een geliefde brouwerij. Hun bier Gajes werd bijvoorbeeld in 2016 (al) gekroond tot Beste bier van Nederland. Het brouwcafé in Huisje Insulinde is sinds zomer 2018 open. Je kunt hier natuurlijk van verschillende Bruut bieren genieten maar ook van andere brouwerijen. Tip: Bestel bij je bier de bitterballen van Holtkamp, die zullen je niet teleurstellen!


Brouwerij ’t IJ | Funenkade 7

Foto van: topspots.com

Sinds 1985 brouwt Brouwerij ’t IJ al bier in Amsterdam. Aan de Funenkade in een voormalig badhuis onder de molen bevindt zich hun proeflokaal. Op deze plek worden ook alle tapbieren van de Brouwerij gebrouwen. Die je natuurlijk daar ook kan proeven. In een tweede brouwerij aan het Zeeburgerpad worden alle flesbieren gebrouwen. In het voorjaar van 2019 opent brouwerij ’t IJ zijn tweede proeflokaal in het Blauwe Theehuis in het Vondelpark.


De Bekeerde Suster | Kloveniersburgwal 6

Op de plek waar vroeger het Bethanienklooster stond vind je nu de Stoombierbrouwerij en het proeflokaal van de Bekeerde Suster. De brouwerij is vernoemd naar de bewoonsters van het klooster, de Susters. In het proeflokaal, wat in 2004 opende, vind je natuurlijk alle bieren van de brouwerij zelf maar ook van andere brouwerijen. Terwijl je van je bier geniet en een eventuele hap, heb je zicht op de brouwerij met zijn mooie koperen ketels en oude tegeltjes. Twee keer per week wordt er live gebrouwen, daarom bevinden de ketels zich ook in het proeflokaal. Iedereen die wil kan het proces dan volgen.


Butchers Tears | Karperweg 45

Foto van: kunstblijfteenraadsel.nl

Butchers Tears is een kleine brouwerij met proeflokaal gelokaliseerd aan het kanaal in Amsterdam-Zuid. De brouwerij en proeflokaal zijn in 2013 geopend. Het proeflokaal is sober maar meer heeft het ook niet nodig, het bier is hier het belangrijkst! Je proeft hier eigen gebrouwen bieren met namen als Green Cap, Misery King en Lipreader.


Brouwerij de 7 Deugden | Akersluis 8d

Foto van: Hopsters.eu

Ook Brouwerij de 7 Deugden heeft sinds vorig jaar zijn eigen proeflokaal. In Mei 2018 is het nieuwe proeflokaal geopend in een gloednieuw pand waar ook de brouwerij naar toe verhuisd is. Brouwerij de 7 Deugden brouwt 16 bieren, waarvan er 7 in de Nederlandse winkels te krijgen zijn. De andere bieren zijn specials. In de brouwerij werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij krijgen hier de kans om aan de slag te gaan.

Bij De 7 Deugden vragen wij niet wat mensen mankeert, maar wat ze kunnen. Vaak ontdekken wij in de loop van de tijd waar hun kracht ligt.


Two Chefs Brewing

Foto van: drankenhandelnectar.nl

Two Chefs Brewing is in 2012 opgericht door twee chefkoks, Martijn Disseldorp en Sanne Slijper. De bieren van Two Chefs Brewing werden al gauw een groot succes waardoor de twee in 2016 een crowdfundingsactie op poten zette. Deze actie moest genoeg geld opleveren om een eigen brouwerij te starten, en dat lukte! In datzelfde jaar werd de brouwerij betrokken en konden de bieren op eigen grond gebrouwen worden. Maar dat was nog niet alles, de brouwerij wilde eigenlijk ook graag zijn eigen proeflokaal.. uiteindelijk is dat geen proeflokaal maar een restaurant geworden! In 2018 opende Bar Alt, een samenwerking tussen de mannen van Two Chefs Brewing en Restaurant Jacobsz. Fine dining in het hoge segment gecombineerd met craft bieren van ’s werelds beste brouwers.


Pontus Brewing

Foto van: drankenhandelnectar.nl

Pontus Brewing, opgericht in 2012, was voorheen ook wel bekend onder de naam Brouwerij Pampus. In 2016 heeft de brouwerij zijn naam moeten veranderen en zijn ze verder gegaan met een maritiem thema. De namen van de Pontus bieren zijn daarom geïnspireerd op de zee zoals Gigantic Sailor (DIPA), Lighthouse Saison en de Sirens Song (juniper ale).


Brouwerij Troost

Brouwerij Troost de Pijp

Het is snel gegaan met Brouwerij Troost de afgelopen jaren. In 2013 realiseerden zij hun eerste brouwerij in de wijk de Pijp. Nu 6 jaar later zijn de locatie op het Westergasterrein en de locatie in Oud West erbij gekomen. De naast goedlopende bieren maken zij nu ook hun eigen frisdrank en stoken eigen gin en jenever.

Troost de Pijp Cornelis Troostplein 21

Troost Westergas Pazzanistraat 25-27

Troost Oud West Bilderdijkstraat 205 HS


Brouwerij Kleiburg | Hullenbergweg 6

Brouwerij Kleiburg zit verder uit het centrum, in de Bijlmer. In een grote groene Romneyloods tussen de kantoorpanden en de Ikea zit deze brouwerij verstopt. Eenmaal binnen vergeet je meteen in wat voor omgeving je je bevindt. Brouwerij Kleiburg serveert zijn eigen eigenzinnige bieren. Alle bieren zijn een combinatie van twee bierstijlen, you love it or hate it. Bij de Proefzaak, het aangrenzende proeflokaal, eet je de lekkerste dingen. En achter alle gerechtjes zit een verhaal. [Lees meer..]


Brouwerij de Prael

Hoofdlocatie aan de Oudezijds Voorburgwal

De hoofdlocatie van Brouwerij de Prael vind je middenin het centrum in de rosse buurt. In een oud veilinghuis en wagenmakerij op één van de oudste plekken van de stad. Hier vind je de brouwerij, een proeflokaal en winkeltje. [Lees meer..] Ondertussen zijn er drie nieuwe de Prael locaties bijgekomen. In 2017 opende hun tweede proeflokaal in de Houthavens. Bij dit proeflokaal zit ook een brouwerij om de druk van de hoofdlocatie een beetje af te nemen. Maar dat is nog niet alles, sinds kort zijn er twee nieuwe locaties buiten Amsterdam bij gekomen. Dit zijn een locatie in Den Haag en één in Groningen. Op beide locaties vind je een proeflokaal en bijbehorende brouwerij.

De Prael Centrum Oudezijds Voorburgwal 30

De Prael Houthavens Nieuwe Hemweg 2


Oedipus | Gedempt Hamerkanaal 85

Ook in Amsterdam Noord zit een brouwerij! Je moet er even het pontje voor pakken vanaf centraal, maar dat is zeker de moeite waard! Sinds juni 2015 kan je in het bijbehorende proeflokaal naast de brouwerij Oedipus bieren proeven. Van donderdag tot zondag drink je hier natuurlijk de Oedipus bieren maar ook bieren van andere brouwerijen van de 14 (wisselende) taps. Bij je bier kan je genieten van een moddervette hamburger, gemaakt door The Beef Chief, die ook in het pand zit. [Lees meer..]


Walhalla | Spijkerkade 10

Sinds kort is Oedipus niet meer de enige brouwerij met proeflokaal in Amsterdam Noord. Net om de hoek zit namelijk het proeflokaal en brouwerij van Walhalla. Walhalla opende in april 2018 de deuren van haar eigen proeflokaal. In een voormalige garage kan je nu mooie bieren drinken. Er zijn 13 taps en een grote collectie flesbieren, genoeg te vinden dus! Je vindt hier natuurlijk de eigen gebrouwen ‘goden’ bieren maar ook bieren van andere brouwerijen.


Poesiat & Kater | Polderweg 648

In Amsterdam Oost in het bruisende Watergraafsmeer is ook een brouwerij geopend in maart 2017. In een voormalig dierenasiel vind je bierbrouwerij Poesiat & Kater. In de brouwerij brouwen ze niet alleen hun eigen Poesiat & Kater bier maar ook traditionele Van Vollenhoven bieren. Leuk detail vind je op het terras. Hier zijn nog oude grafsteentjes te vinden van dieren die hier ooit begraven zijn. Op dit moment liggen er geen dieren meer onder de stenen hoor, die zijn geruimd toen de brouwerij opende, maar het is een originele herinnering aan de historie van het pand. [Lees meer..]

Er zullen vast nog veel meer brouwerijen missen. Ik heb een selectie gemaakt. Vind je echt dat er nog een brouwerij bij hoort te staan? Mail mij dan op info@speciaalbiertjesblog.nl en wie weet.


Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.