Where to be(er) in Stockholm | Stad & Bier

stockholm

Ik vertoefde een week in Stockholm en natuurlijk kon ik het niet laten om als biernerd op zoek te gaan naar bier in deze stad. Het verraste mij Stockholm & Bier, daarom wilde ik graag deze guide maken. Hierin staan wat bars, überhaupt hoe Stockholm omgaat met bier en wat eettips.


Bier & Stockholm

In mijn inleiding vertelde ik je dat ik Stockholm verrassend vond als het gaat om bier. En dat was geen positieve verrassing. Ik wist het eigenlijk wel, maar schrok er toch stiekem lichtelijk van. Voor een biernerd, beergeek, biergek is Stockholm een pittige stad. Het bier is er namelijk rete duur, en dan vooral in de horeca. Qua assortiment hebben veel horecazaken juist een prima aanbod daar niet van. Maar een beetje (speciaal) bier begint vanaf ongeveer €6 voor een glas. En vaak is het ook pas vanaf ongeveer €8. Het zorgde er voor mij voor dat ik niet veel Zweeds bier heb geproefd in de horecazaken. Bij het eten één bier en dan verder bier halen bij een Systembolaget. Omdat daar de prijzen wat lager liggen.


Systembolaget

In Nederland kan je je bieren op verschillende plekken kopen, bijvoorbeeld in de horeca, in supermarkten, bij brouwerijen, bierwinkels of slijterijen. In Zweden is dat anders. In de horeca en bij brouwerijen vind je zeker bier, maar bij de supermarkten? Nee daar niet. Je haalt je bier, voor thuis, bij één van de vele Systembolagets. Systembolaget, vertaald systeembedrijf, is het Zweedse staatsbedrijf dat monopolie heeft op de verkoop van alcohol boven de 3,5%. Dus ook op de meeste bieren. In de supermarkt vind je dus wel bier, maar dit is alcoholvrij of laag alcoholisch bier. De Systembolagets vond ik niet bepaald gezellig, ik vergelijk ze een beetje met een drogist, plastisch op één of andere manier. Het assortiment is er goed, ik heb er bijvoorbeeld bieren gezien uit Duitsland, Engeland, Zweden en Canada. Bij een Systembolaget mag je pas als je 20 jaar bent alcohol kopen.


Bier cafés

Er zijn verschillende bier cafés in Stockholm. Ik bezocht er echter maar twee. In deze selectie noem ik ook Tweed en Man in the Moon, omdat ik hoorde dat dit ook twee leuke cafés zijn. Ik ben er alleen dus zelf niet geweest. Wel bij Omnipollos Hatt en de Mikkeller bar.

Omnipollos Hatt | Hökens gata 1A

Dit is echt een hele fijne plek in het stadsdeel Södermalm. Het ligt dicht bij de metrohalte Slussen. Je vindt hier niet alleen erg lekker bier maar ook pizza’s. Aangezien Stockholm behoorlijk duur is, ook qua eten, is dit ook een aanrader om eens te gaan eten ’s avonds. Dus kom hier niet alleen voor een mooi bier, maar bestel er ook een pizza bij. De duurste pizza kost ongeveer 14 euro, dus voor Stockholm goed te doen, daarbij is de kwaliteit erg goed en er staan de vreemdste combi’s op de kaart. Ik had een pizza met kimchi, lekker uit gaan proberen dus.

Ik dronk hier het bier Pleroma. Dit is een frambozen crème brulée sour ale (6%) gebrouwen met melksuiker, frambozen en vanille. En ik kreeg niet zomaar een Pleroma, nee bij Omnipollos Hatt krijg je een slush-Pleroma. Degene die naast mij zat vertelde dat je hier bovenop al je zure bieren ijs krijgt. Het bier zelf wordt door de slush maker gehaald en deze bierslush wordt dan bovenop het bier geplaatst. Erg lekker! Zo heb je tot de laatste slok een koud bier, zonder dat het bier zijn smaak verliest door ijsklontjes of iets dergelijks.

Omnipollos Flora | Kungliga Humlegården 1

Omnipollos Flora is een biergarten waar je (natuurlijk) kan genieten van mooie bieren, maar ook van huisgemaakt ijs. Omnipollos Flora vind je in de Humlegården. Het is een pop-up biergarten, die in de lente opent (dit jaar begin mei) en in september weer sluit. Wij waren net een week te laat, dus ik heb de biergarten helaas niet meer kunnen bezoeken.

Mikkeller bar | 3-5, Brahegatan, 114 37

De Mikkeller bar ligt dicht bij Omnipollos Flora. Flora ligt midden in de Humlegården, de Mikkeller bar net wat verder weg. Het is een bar die je bereikt via een klein trappetje naar beneden vanaf de straat. De Mikkeller Bar is niet ontzettend groot, maar knus. Je vindt hier 24 taps met bieren van Mikkeller zelf maar ook van andere brouwerijen. Er zijn een paar hapjes te bestellen voor bij je bier, mocht je dat willen.

Man in the Moon | Tegnérgatan 2C

Gastro pub met 30 biertaps. Dit café heeft verschillende evenementen zoals tap take-overs maar ze organiseren hier bijvoorbeeld ook het Oktoberfest. Op fles kan je kiezen uit rond de 240 verschillende bieren, genoeg keus dus!

Tweed | Lilla Nygatan 5

stockholm

Toen ik zocht naar Biercafés in Stockholm kwam ik dit café tegen. Zoals de naam al doet vermoeden vind je in dit café veel tweed stof. Ook staat het café vol met Chesterfields. Ultieme manier om van je bier te genieten lijkt mij. Het café bevindt zich in het oude centrum Gamla Stan. Uiteindelijk heb ik deze bar zelf niet bezocht. Ben jij er wel geweest? Wat vond je er van? Laat het onder deze blog achter in de comments, vind ik leuk.


Brouwerijen & Stockholm

Ik heb tijdens mijn bezoek aan Stockholm geen brouwerij bezocht.. En dat terwijl er best wat brouwerijen in Stockholm zijn. Hier een selectie zodat jij ze wel kan bezoeken.


Eten & Stockholm

Pressklubben – Restaurant met een goede grote selectie bieren waarvan een groot deel Belgisch bier is.

Kvarnen – Bierzaal en restaurant dat al sinds 1908 bestaat.

Hermans – Dit restaurant (op Sodermalm) heeft niet perse iets met bier, maar ik vond het toch leuk om het te benoemen. Hermans is een volledig vegetarisch restaurant wat werkt met een dagelijks lunch- en dinerbuffet. Je betaald één vast bedrag en mag dan onbeperkt gebruik maken van het buffet. Thee, koffie en water zijn gratis, daarnaast zijn er nog lokale bieren en wijn te bestellen voor bij je eten.

  • Köttbullar – Dit zijn de echte Zweedse balletjes. Vaak geserveerd in romige saus met aardappelpuree, lingon berries en zure komkommers. Veel beter als de versie die de meeste mensen kennen van de IKEA. Je vindt dit gerecht op de kaart van bijna alle restaurants.
  • Strömming – In Zweden eet men veel haring. Ingelegd, gefermenteerd of gebakken. Ik at de gebakken variant. Ben je hier benieuwd naar ga dan eens naar Nystekt Strömming. Dit is een qua uiterlijk simpele viskraam die bekend staat om zijn gebakken haring. Niet duur, en een flinke portie. Je krijgt hier een bordje gebakken haring met aardappelpuree, lingon bessen, knäckebröd en zure komkommer. Eigenlijk zoals je ook de Kottbullar voorgeschoteld krijgt. Je vindt deze viskraam aan de Kornhamnstorg in het oude centrum Gamla Stan.
  • Kanelbullar – Dit zijn Zweedse kaneelbroodjes. Men eet ze bijvoorbeeld bij het Fika; koffie met een gebakje of koekje. Dit broodje heeft zijn eigen feestdag, op 4 oktober viert men het bestaan van dit broodje. Er zijn trouwens meer gerechten met een feestdag, gekke zweden.. Takemetosweden.be schreef over deze feestdagen, zie hier. Ik heb zelf ook een Kanelbullar gegeten, deze vond ik echter niet zo lekker omdat het leek alsof er kruidnagel doorheen zat.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.