Supermarkt vs bierwinkel

Toen mijn speciaalbiergekte een beetje begon vorig jaar ontdekte ik ook een heel fijne winkel in Arnhem die ik nooit eerder echt had gezien. Het was Slijterij van Pernis, een bierwinkel die eigenlijk heel dicht bij mijn huis zich bevond. (Ik heb over deze winkel al eens eerder een blog geschreven, hier.) Hier kon ik allemaal soorten bieren kopen die ik van te voren nog nooit gezien had. Ja Hertog Jan en Grolsch, die merken kende ik. Maar hier kwam ik nog veel meer merken tegen, en onbekende biersoorten. Een lange tijd kwam ik daar geregeld, dan nam ik weer wat biertjes mee en dan was ik weer voorzien.

Totdat..

Supermarkten

De supermarkten meer en meer speciaalbieren gingen verkopen.. Eigenlijk is dat pas een trend sinds 2014/2015 volgens mij. Elke supermarkt had voorheen alleen de standaard bieren. Hertog Jan, Hoegaarden, Grolsch en wat Belgische bieren in wat verschillende soorten. Echter komen er steeds meer speciaalbieren bij in de supermarkten. De schappen worden steeds groter en er is steeds meer keus. De supermarkten gaan mee in de bierseizoenen en in de biertrends. Zo vind je er ook steeds meer bieren die niet uit Nederland of België komen.

Ik vind het een heerlijke trend. Je doet je dagelijkse boodschappen bij de supermarkt en kan dan gelijkertijd een biertje meepakken wat je nog niet kent. De supermarkten hebben zoveel keus tegenwoordig dat er ook voor mij nog onbekende biermerken tussen zitten. Het is gemak, je hoeft niet meer apart naar een slijter of bierwinkel te rijden voor bieren, nee je kan het gewoon combineren met je supermarkt bezoek..

Bierwinkels

Echter…! Door dat gemak en ook de zucht naar weinig moeite hoeven doen en het combineren van boodschappen, vergeet je gewoon de op zichzelf staande kleine bierwinkeltjes, de specialisten. Het was een vreemd besef om erachter te komen dat ik niet meer naar mijn favoriete speciaalzaak ging, waar ik vaak advies krijg en je even een praatje maakt met elkaar, maar eigenlijk alleen nog maar bier haalde in de supermarkt of slijter.

Op deze manier nemen de supermarkten de kans voor dit soort bierwinkels weg om te kunnen blijven bestaan. Ze ontnemen klanten, want die kiezen tegenwoordig alleen nog voor gemak. Terwijl een bezoekje aan zo’n gespecialiseerde bierwinkel zoveel leuker is.

Vandaag was ik er weer, bij Slijterij van Pernis in Arnhem. En het deed me goed. Ik wil echt proberen hier weer regelmatig te blijven komen en niet te vervallen in mijn gemakzucht. Het is een snoepwinkeltje, zo’n bierwinkel. En er zijn veel leukere en onbekende merken die je daar kan ontdekken. Daarnaast krijg je veel meer advies en is er een persoonlijke touch. Vooral als je ergens vaker komt, kan de eigenaar ook tips geven wat bij je past. Dit is dan in mijn bierwinkel, maar ook in andere speciaalzaken voel ik altijd die zelfde sfeer.

 

Blijf ze bezoeken, en daarnaast ook alle kleine kaaswinkeltjes, groenteboertjes en bakkerijtjes. Als zij blijven bestaan blijft het toch leuker winkelen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 reacties

 1. Gert Jan Kuiper

  Leuk blog, hoewel ik nu (na al die fijne versnaperingen van vanavond) op deze pagina niet kan ontdekken wie ‘ik’ of ‘mij’ is. Soit.
  Ik heb Slijterij Van Pernis (en niet ‘slijterij Pernis’, want zo heet-ie niet) ontdekt begin 1992, toen ik, na ruim 25 jaar in een Gronings gehucht met 100 inwoners, net in Arnhem woonde. Wijnhandel Barrique had ik al wel ontdekt; en hoewel wijn me niet boeit, zag ik wel dat hij een heel fijn assortiment bieren voerde/voert.
  Nu hebben we Google, en is het eenvoudig te vinden waar men bieren verkoopt.
  Tip: bezoek ze allemaal; wat de een niet heeft, verkoopt de andere wel. Er is zoveel moois betreffende bier te ontdekken!

 2. Ik probeer mezelf ook nog anoniem te laten achter deze blog. Wellicht dat ik dat in de toekomst verander maar nu nog niet. Barrique heeft inderdaad ook een mooie hoeveelheid, kom ik ook wel eens. Thnx voor de verbetering het is inderdaad van pernis, even vergeten.
  Ik ga wel eens naar andere winkels, als ik in een andere stad ben bezoek ik er vaak wel een. Heerlijk om (lang) rond te snuffelen.

 3. Ik probeer mezelf ook nog anoniem te laten achter deze blog. Wellicht dat ik dat in de toekomst verander maar nu nog niet. Barrique heeft inderdaad ook een mooie hoeveelheid, kom ik ook wel eens. Thnx voor de verbetering het is inderdaad van pernis, even vergeten.
  Ik ga wel eens naar andere winkels, als ik in een andere stad ben bezoek ik er vaak wel een. Heerlijk om (lang) rond te snuffelen.

 4. Bezoek een een Prik & Tik in Belgie (bv die in Maldegem). De meeste hebben een paar honderd soorten bieren (enkele nog veel meer) Maar het grote verschil is de prijs Toen mijn biergekte (denk iets voor 2010 ofzo) begon, kocht je daar een Gouden carolus Classic voor 1,15 of een Bornhem double voor 0.80 (per 33 cl). Al die Nl speciaalbetejes moeten allemaal richting 3 euri (per 30cl) maar kunnen vaak niet in de schaduw staan van onze zuiderse buren kwa gebalanceerdheid. Ze zijn vaak wel extremer (maar de meeste daarvan probeer ik maar 1 keer)

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.