StiBON | Mijn reis richting ’t zijn van biersommelier!

Jaaa het is eindelijk zover! Mijn grote StiBON avontuur is gestart. Mijn reis richting het zijn van een officiële internationale biersommelier is begonnen! En oh, ik ben er nu al blij mee met deze keuze. Nou zal niet iedereen weten wat het StiBON is, dus vandaar dat ik dacht, misschien wel leuk er een stuk aan te wijden! Lees mee, en kom erachter waar ik aan begonnen ben.


StiBON – & andere bieropleidingen

De naam StiBON staat voor Stichting Bieropleidingen Nederland. Het StiBON bestaat sinds het najaar van 2012 en het was en is daarmee de eerste complete bieropleiding van Nederland. Ook in andere landen kan je bieropleidingen vinden, zo wordt je in België door Syntra opgeleid tot Zytholoog (Zythos is het Griekse woord voor bier, logos voor studie van). In Duitsland vind je Doemens en in Amerika Siebel Institute for Technology. StiBON en Siebel werken samen met Doemens, niveau 3 is namelijk alleen maar te behalen in Duitsland!

De opleidingen van StiBON vinden onder andere plaats in Nijmegen, Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Gulpen en Eindhoven. Niveau 2 is op minder plekken te volgen, deze plekken vind je op de site van het StiBON.

Biersommelier

Wat is een biersommelier nou eigenlijk? Een biersommelier is iemand die zich bezighoudt met het proeven van bier en het bepalen welk bier bij welk gerecht het beste past. Een biersommelier kan bijvoorbeeld proeverijen organiseren, informatie over allerlei bieren verschaffen, een bierkaart opstellen en bier & spijs combinaties verzinnen voor bijvoorbeeld restaurants.

Foto: Stibon.nl

Niveaus

Op dit moment volg ik niveau 1, met als doel om ook uiteindelijk niveau 3 te behalen. Hier moet echter nog heel wat voor gedaan worden en tijd overheen gaan voor het echt zover is. Update: Ik heb niveau 1 behaald!

Niveau 1 leidt in principe op tot bierambassadeur. Met het behalen van dit niveau vergroot je je bierkennis. Zo leer je onder andere alle aspecten van het brouwen, het proces en de ingrediënten van bier. Daarnaast leer je een beetje al bier & spijzen te combineren, leer je wat over de historie van bier, biertypen, bierproeven en bier en gezondheid.

Na het behalen van het examen van niveau 1, deze bestaat uit een theoretisch en een praktisch (blind proeven) onderdeel, kan je door naar niveau 2.

Niveau 2 gaat meer de diepte in en is meteen ook een stuk moeilijker. Er wordt dieper ingegaan op biertypen en het toepassen in de gastronomie. Daarnaast krijg je een inzicht in de factoren die een biertype bepalen en leer je meer vaardigheden in het proeven en beschrijven van bier. Ook leer je een bierkaart op de stellen.
Het brouwproces leer je in les 4, dan wordt er een bezoek gebracht aan een brouwerij in de buurt, om daar alle stappen van het brouwen door te nemen.

Slaag je ook voor het examen van niveau 2 dan mag je voor niveau 3 gaan. Bij afsluiting van niveau 3 ontvang je het diploma van internationale biersommelier. Dit laatste niveau vindt in 2 dagen plaats in Duitsland bij Doemens.

Leslocatie

Ik volg het StiBON op één van de nieuwste leslocaties in Arnhem! In mijn eigen stad kan ik dus de opleiding volgen en wel op een locatie die maar zeven minuten fietsen is van mijn huis, ideaal dus! De trotse eigenaar van Café Caspar nam de eerste les het plakkaat in ontvangst met daarop de erkenning als officiële StiBON leslocatie.

Caspar is een fijn café in de wijk Klarendal waar je überhaupt als biernerd wel op je plek bent. Het personeel zal altijd zijn best doen om je iets leuks voor te schotelen. En om alle moeilijke bierige vragen te kunnen beantwoorden van klanten doen nu ook eigenaar Wolter de Bes en twee medewerkers mee. Zo is Caspar nog meer op alles voorbereid! Supergezellig om hen er ook bij te hebben in de lessen.
De lessen zelf vinden niet in het café plaats maar in het de ontbijtzaal van het hotel boven Caspar. Alsof je in een klas zit weer haha 🙂

Waarom het StiBON?

Ik ben een biernerd in hart en nieren. Vol passie schrijf ik de artikelen op deze site, ik ben social media verslaafd en ik probeer alle bierige dingen bij te houden (gaat te snel..) Deze site is tot nu toe nog een behoorlijk uit de hand gelopen hobby. Echter hoop ik in de toekomst van deze site en van bier mijn werk te maken. Ik denk dat het stiBON hier een mooi aandeel in kan zijn.

 

 

 

Eén reactie

  1. Op zoek naar een biertje kwam ik bij toeval op deze site en graag laat ik een reactie achter. Een biersommelier en ook nog een vrouw, ik vind het lovenswaardig. Zelf drink ik graag bier maar ben vaak voor een periode betrekkelijk trouw aan een merk of biertje en als ik het zat ben schakel ik naar een andere, ik ben dus niet een echte bier kenner. Wat ik wel weet is dat ik de typering van bier-sommelier eigenlijk overdreven vindt (niet on-aardig bedoeld) want in mijn beleving vind ik dat wijn bij spijs meer met de tong doet dan een lekkere bier met wat lekker voedsel.
    Mocht je dit geheel niet met mij eens zijn dan is mijn vriendelijk verzoek om mij een eet-recept aan te raden wat jij bij een Duvel Citra zou eten.
    Met vriendelijke groeten, Emiel

    Keep on doing the good work! 🙂

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.