Devil Whale | Pontus Brewing

Pontus brewing is een Amsterdamse micro-brouwerij. Hij werd in 2012 opgericht door twee bierkenners, Nando Servais en Timothy Wareman.Eind 2016 is de naam van deze brouwerij veranderd. Voordat hij Pontus brewing heette was deze brouwerij namelijk bekend onder de naam Brouwerij Pampus. Deze naam was genoemd naar het forteiland in het IJmeer te Amsterdam. Echter brouwt de Belgische brouwerij Huyghe al sinds 1993 een lijn bieren onder de naam Campus. Volgens Huyghe leken de namen Campus en Pampus te veel op elkaar. Brouwerij Huyghe dreigde daarom met juridische stappen. De eigenaren van Pampus moesten dus een nieuwe naam verzinnen maar konden hiermee ook een nieuwe weg inslaan.


In december 2016 is de brouwerij omgedoopt tot Pontus brewing, vernoemd naar de Griekse zeegod. Alle bieren en etiketten hebben door deze naam ook een maritiem tintje. Zo ook de Devil Whale (10,5%) die ik dit keer beschrijf. De quadrupel van de brouwerij. Dit is niet mijn eerste bier van de brouwerij, hiervoor dronk ik al eens de Kraken, de imperial stout.

Zicht & Geur

De Devil Whale is net als de grote walvis op het etiket een rood bier, donkerrood wel te verstaan. Het bier heeft wel een schuimkraag maar deze verdwijnt snel. Er zijn minuscule koolzuurbelletjes aanwezig, ik ben benieuwd of die ook in de smaak terug te vinden zijn.

De geur van het bier is vooral droppig, de laurier is duidelijk aanwezig. Daarnaast ook een beetje karamel/suiker.

Smaak

De Devil Whale heeft 10,5%, dat merk je ook wel in de smaak. Bij het nemen van een slok komt eerst de alcohol even naar boven. Zodra deze (best snel) verdwijnt maakt hij plaats voor laurier en droppigheid. Ook de karamel/butterscotch laat zich weer zien. Het maakt dat dit een best zoet bier geworden is. De laurier probeert het zoetige karakter nog iets af te vlakken maar al met al blijft het bier gewoon zoet. Dit komt wellicht ook doordat de koolzuurbubbels die je ziet in het glas, niet terug te vinden zijn in de smaak. Het bier is behoorlijk plat qua koolzuur. Hierdoor is het bier zacht, wat plakkerig/stroperig en erg makkelijk te drinken. Oppassen dus, hij is op voor je het doorhebt!

Lekker bier hoor! Wel iets alcoholisch (vooral in het begin) en wat aan de zoete kant.

 

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.