Where to be(er) in Nijmegen | Stad & Bier

Nijmegen

Heb je binnenkort een dagje Nijmegen op de planning staan? En houd je wel van een lekker en mooi bier? Ga dan eens langs bij de volgende bierplekken. Nijmegen heeft namelijk allerlei brouwerijen, bierwinkels en biercafés. Genoeg te doen! Ik maakte een selectie, om je een beetje op weg te helpen.


Brouwerijen

Oersoep

Oersoep | Waalbandijk 14D

Oersoep is één van de brouwerijen die zich in het Honigcomplex gevestigd heeft. Het Honigcomplex ligt op ongeveer een kwartier lopen vanaf het station. In de oude soepfabriek zitten allerlei kleine ondernemingen waaronder maar liefst drie brouwerijen. Oersoep is er één van. Zij hebben eigen ketels en een aangrenzende brewpub genaamd Stoom, verder in dit artikel schrijf ik meer over deze brewpub. Voor Bier! Magazine schreef ik een reportage over deze brouwerij. Die is hier te vinden.


Nevel | Waalbandijk 8D

nevel artisan ales

Nevel is de tweede brouwerij die in het Honigcomplex gevestigd is. Deze brouwerij richt zich uitsluitend op wilde bieren. Kom je in de buurt van de brouwerij, dan ruik je de kruiden al en het bier natuurlijk. Nevel heeft zijn eigen brouwerij en aangrenzend proeflokaal. Ook over Nevel schreef ik een reportage voor het Bier! Magazine. Deze reportage vind je hier.


Brouwerij de Hemel | Franseplaats 1

de hemel

In één van de oudste panden van Nijmegen, de commanderie van St. Jan, is Brouwerij de Hemel gevestigd. Naast brouwerij is de Hemel tevens een museum over bierbrouwen (natuurlijk). De brouwerij heeft zijn eigen brouwerscafé waar alle bieren te proeven zijn. Het bijzondere aan de Hemel is het feit dat men zich niet alleen maar richt op het brouwen van bier maar ook op het maken van andere producten op basis van bier. In de distilleerderij worden bieren omgetoverd tot whisky, likeur en jenever en in de azijnreactor wordt bier azijn. Van deze azijn wordt dan bijvoorbeeld weer mosterd gemaakt.


Lab 54 | Waalbandijk 16

Foto: Lab54.nl

De derde brouwerij die in het Honigcomplex zit is de kleine brouwerij Lab 54. Zij zitten in het voormalige laboratorium van de soepfabriek, hier brouwen zij in hun eigen ketels. Lab 54 heeft op het moment van schrijven vier bieren. En APA, porter, IPA en Japanese Pale Ale. De bieren zijn o.a te koop bij de Bierhoeder.


Brouwerij Vaghevuur | Franseplaats 1

Naast Brouwerij de Hemel is ook Proefbrouwerij Vaghevuur gevestigd in de Commanderie. Hier beoefenen ze de eeuwenoude kunst van bierbrouwen op grote vuren en open ketels. In groepsverband kan je een dag mee gaan brouwen in de brouwerij bijvoorbeeld als teamuitje. Dit kost €80 p.p.


Mannenpap

Mannenpap is ook hard aan het groeien! Door middel van een crowdfundingsactie hebben ze geld binnen gehaald voor een eigen brouwerij en proeflokaal in Nijmegen-West. De brouwerij heeft op dit moment drie bieren, een NEIPA, IPA en RIS.


Brouwtoren

De Brouwtoren is een kleine brouwerij met grote ambitie. Wat krijg je als IT’ers gaan brouwen? Ja, bieren met namen als Berta (heette eerst Bèta) en Saga. De brouwers willen eigenlijk een knop ontwerpen voor de cafés die hun bier gaan verkopen, drukken ze op die knop, dan weten de brouwers dat er weer bier nodig is. Leuke ideeën allemaal. Ik ben benieuwd wat de toekomst deze brouwers brengt.


Brouwerij Jeronimo

De laatste kleine brouwerij van Nijmegen die ik beschrijf is Brouwerij Jeronimo. Deze kleine brouwerij heeft op dit moment drie bieren. Alle drie hebben Amerikaanse invloeden.

Bierwinkels

bierhoeder nijmegen
Foto: indebuurt.nl

Bierhoeder | Bloemerstraat 86

Elke week kan je bij de bierhoeder nieuwe bieren vinden. De voorraden zijn niet groot, waardoor het assortiment vaak wisselt. Even relaxen na al dat rondkijken langs de bieretiketten? In de koffiehoek kan je even bladeren in één van de bierboeken die er liggen. Ohja en kom je er niet uit? Dan helpt Billy Engels je graag op weg.


’t Biermenneke | Sint Jacobslaan 26

In dezelfde straat als hun café, café Piet Huisman, hebben Maurice en Hans Huisman nu een bierwinkel. De winkel heeft 500 verschillende bieren in zijn assortiment. Het bijzondere aan deze winkel is het feit dat ze ook een aantal bieren op fust verkopen. Koop je zo’n fust? Dan krijg je er een thuistap bij.


Bierbrigadier | Nieuwe Markt 8

Biesommelier Aniek is de eigenaar van deze winkel aan de Nieuwe Markt 8. Ze is altijd op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen en zal er altijd voor zorgen dat je met een passend bier de deur uit loopt. In de winkel kunnen mensen terecht die hun eerste stappen zetten in de speciaalbierwereld maar ook doorgewinterde beergeeks komen hier aan hun trekken. Proeverijen worden er ook regelmatig gegeven, elk met een ander thema. Ohja en moet je nog naar de kapper? In de winkel is ook een barbier, Nozems 6511.

Cafés

piet huisman nijmegen
Foto: piethuisman.nl

Café Piet Huisman | Sint Jacobslaan 30

Café Piet Huisman bestaat dit jaar al 70 jaar! Door de jaren heen is dit echt een speciaalbier café geworden, met nu dus ook zijn eigen winkel! Maurice, die samen met Hans naast het café aan het roer staat van ’t Biermenneke, is de initiator van Hop in ’t Slot bierfestival. Kitty Huisman is samen met Hans vaak in het café te vinden.


Stoom | Waalbandijk 14D

Stoom is, zoals ik al eerder in dit artikel schreef, de brewpub van Oersoep. Je vindt hier sowieso alle bieren van Oersoep maar ook van allerlei andere brouwerijen. Naast je bier kan je genieten van overheerlijke burgers en andere heerlijke gerechten. Ik schreef al eens eerder over Stoom, je vindt dat stuk hier.

Café in de Blaauwe Hand | Achter de hoofdwacht 3

Dit is het oudste café van Nijmegen. Het opende de deuren in 1542. Er is een uitgebreide bier- maar ook wijnkaart. Naast dranken serveert het café ook allerlei gerechten, die natuurlijk goed aansluiten bij de bieren en wijnen. In de zomer heeft Café in de Blaauwe Hand een pop-up biercafé genaamd de Blaauwe Bierkaaij op de Kaaij.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.