Nevel Wild Ales Nijmegen

Ondertussen is Nevel uit het Honig complex. Het deel waar zij zaten is gesloopt. Nevel zit nu op een nieuwe locatie, rondweg 15 Nijmegen, helaas (nog) zonder proeflokaal.

Voor het Decembernummer van Bier! Magazine mocht ik op reportage naar Nevel Wild Ales. Dit is een brouwerij gevestigd in het Honigcomplex, de oude soepfabriek, te Nijmegen. Nevel is een brouwerij die zich uitsluitend richt op wilde bieren. Lees mee en leer deze, nog jonge, brouwerij kennen.


Als je op het Honigcomplex zoekt naar Nevel dan hoef je eigenlijk alleen maar je neus te volgen. Als zij brouwen ruikt het in de directe omgeving naar kruiden en bier, heerlijk. Gauw achter die neus aan.

In 2014 is Nevel, toen nog Katjelam, opgericht door Mattias Terpstra en Vincent Gerritsen. Ondertussen hebben zij hun team uitgebreid met Robert, hij brouwt samen met Mattias. En Joyce, zij houdt zich bezig met marketing, communicatie en events. Ik sprak voor deze reportage Vincent, die mij vol passie vertelde over zijn brouwerij.

Mattias en Vincent zijn op de universiteit, waar zij natuurkunde studeerden, begonnen met het brouwen van bier. Zij waren geïnteresseerd in de herkomst van ons voedsel, duurzaamheid en kringloop. Op de universiteit zijn ze, met wat financiering, bieren gaan maken. Dit breidde zich al gauw uit en Katjelam verhuisde naar een kleine ruimte in het Honigcomplex.

Katjelam

Katjelam was als jonge brouwerij innovatief, creatief, experimenteel maar ook vrij ongeremd. Vrij snel kwam de mannen de gist Brettanomyces tegen. Het type vergisting, gemengde vergisting trok hen aan. “Brettanomyces zorgt voor complexiteit, gelaagdheid en onverwachtheid en daar wilden wij wat mee.”, vertelt Vincent. De mannen creëerden destijds als Katjelam verschillende bierstijlen zoekende naar hun eigen stijl. Ze brouwden met verschillende gistculturen waaronder commerciële soorten.

Nevel Wild Ales

In 2016, na het afronden van hun studie, waagden de jonge bierbrouwers de volgende stap. Er was op dat moment een grote vraag naar hun bieren, de mannen konden hier alleen niet aan voldoen. Mede door de steun van financiers zijn zij verhuisd naar een leegstaande fabriekshal in de Honig, van een kleine 20m2 naar 600m2! Samen met deze verhuizing vond er ook een naamsverandering plaats. Katjelam werd Nevel Artisan Ales. Deze naam is minder speels en omschrijft beter hun aanbod in bieren. Later veranderde Artisan in Wild. Nevel Wild Ales.

“Voor ons was het duidelijk geworden dat wij ons wilden richten op het maken van wilde bieren uit Nijmegen. Bieren met lokale grondstoffen die voor een eerlijke prijs zijn verhandeld. Nederland was alleen nog niet klaar voor onze bieren. Het duurde heel erg lang voordat mensen langzaam onze bieren gingen proeven. Men vindt onze bieren niet benaderbaar genoeg. En dat terwijl ons bier juist benaderbaar en soepel is. Wij maken niet alleen maar zure bieren, wat men snel denkt. Onze bieren zijn wel wat kruidiger, ook door ons gistkarakter. Je wordt snel in het hokje ‘zuur bier’ geplaatst. En dat terwijl elk bier zuur is, op zijn manier”.

Gemengde gisting

Het maken van uitsluitend wilde bieren, dit doet Nevel als enige brouwerij in Nederland. Als basisbier brouwt Nevel saisons of blonde Belgische bieren.  Alle bieren van Nevel zijn bieren van gemengde gisting. “In al onze bieren en in ons productieproces zit door de gemengde gisting een natuurlijke grilligheid. Een bier kan elke keer een beetje anders worden. Maar onze bieren zijn altijd van hoge kwaliteit. Wij willen niet nastreven om elke keer hetzelfde bier te brouwen. De grondstoffen zijn niet altijd hetzelfde en verschillen elk jaar. Om tot de balans te komen van de vorige batch bier kunnen we wel nog wat kruiden mee koken, of koud wat kruiden toevoegen. Daarnaast mengen wij ook vaak vaten om tot dezelfde balans te komen”, vertelt Vincent.

“Kruiden zijn complexer dan hop en geven veel diepere aroma’s en diversiteit aan bieren. Zij gaan in de gelaagdheid van het bier zitten, zoals de gistsmaak ook doet.”

Gist

Nevel gebruikt zijn eigen huiscultuur, zijn eigen huisgist. Deze gist is de rode lijn door al hun bieren. Zij oogsten de actieve gist, de dochter van de gist van de week ervoor. Hierdoor gebruiken zij steeds nieuwe generaties en zit er een natuurlijke variatie in de gist en dus in de bieren. “Wij beheren onze gist niet, wij hoeden.”, geeft Vincent aan.

“Bier duurt zo lang als het duurt. De gist is een werknemer van ons. Hij heeft de tijd nodig voor hij helemaal uit vergist is. Wij wachten dan ook tot de bieren echt droog zijn, we pasteuriseren en centrifugeren onze bieren namelijk niet. Ook willen wij niet te veel hergisting op de fles. Daarom wachten wij tot het bier in balans is en de gist een soort rust aan het bier gegeven heeft.

Een echte gistsmaak vind je over het algemeen steeds minder in bier. En dat terwijl gist de meeste smaak geeft aan bier. Men voegt tegenwoordig veel te veel smaken toe aan het bier, waardoor de echte gistsmaak verloren gaat. Dat vinden wij zonde. Vergeleken bij de vluchtige aroma’s van hop en fruit blijft de smaak van gist veel langer behouden.

Onze huisgist komt van druiven aan de overkant van de rivier. En geeft droge, esterige, kruidige en fruitige karaktereigenschappen aan het bier.”


Het artikel gaat nog verder….! maar mocht je daarin geïnteresseerd zijn, bijvoorbeeld hoe Nevel zijn bieren blend en waarom en wat zij in de toekomst van plan zijn? Dan moet je gewoon lid worden van Bier! Magazine en dan krijg je 4x per jaar het magazine op je deurmat vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws. Ook kan je voor deze reportage en bijvoorbeeld mijn reportage bij Oersoep het magazine waar deze in stonden bestellen via de site. Bestel dan editie 41 uit de webshop.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.