Opwaaiend schuim | Bierboek

Opwaaiend schuim

Twee jaar geleden was ik bij de presentatie van zijn eerste boek, nu is het alweer tijd voor zijn tweede boek. Ik heb het over ‘Bieraficionado’ Raymond van der Laan.’ In zijn eerste boek ‘Dit is een boek over bier‘ beschreef hij allerlei bierstijlen. Dit boek is een bundeling van zijn bier avonturen, genaamd ‘Opwaaiend schuim’.


Raymond van der Laan

Raymond van der Laan, hij noemt zichzelf Bieraficionado, is bierschrijver voor onder andere het Volkskrant magazine, Bier! magazine, Mitra magazine en het jaarlijkse Hop! van Albert Heijn. Hij maakt veel reizen/reisjes en bij veel van deze trips staan bier dan ook centraal. Het was tijd voor hem om al deze losse verhalen te bundelen in een boek. Opwaaiend Schuim was geboren!

Opwaaiend Schuim

Ik ben echt niet zo’n lezer. Maar.. als een boek over bier gaat, ja dan moet ik het wel lezen! Zo had ik dit boek zo uit, even een hoofdstukje in de trein, even een hoofdstuk op de bank, in bed en zelfs in bad. Dit boek is overal mee naar toe geweest. De losse hoofdstukken zijn allemaal losstaande verhalen, vandaar dat het makkelijk in delen te lezen is.

De keren dat ik Raymond tot nu toe tegen gekomen ben, op festivals of andere bier evenementen, had hij altijd wel een mooi verhaal te vertellen. Als ik dit boek zo lees dan lijkt het net alsof hij mij die verhalen weer opnieuw verteld. Het is geen moeilijke taal die Raymond gebruikt in zijn boek, alle hoofdstukken lezen gemakkelijk weg. Of je nou veel kennis hebt over bier of niet.

In het boek maak je onder andere kennis met een paar buitenlandse festivals. Zo schrijft Raymond over het festival Billies bieren in Antwerpen, Toer de Geuze in België, maar ook over Carnivale Brettanomyces. Hij weet zo enthousiast te vertellen over deze festivals dat je al snel zin krijgt er de volgende keer ook heen te gaan.

In het boek beschrijft hij ook bezoeken aan losse plekken, zoals een biercafé, een brouwerij maar ook een bierdiner. De passie voor bier spat ervan af.

Het meest mooie hoofdstuk van het boek vond ik het stuk over het Norsk Kornølfestival. Een festival zoals wij dat niet kennen in Nederland met een, daar veelvoorkomende interessante, bierstijl waarvan ik denk dat hij voor velen onbekend is. Benieuwd over welke bierstijl ik het heb? En wat er zo bijzonder is aan dit Noorse festival? Dan moet je zelf het boek maar gaan lezen. 😉


Opwaaiend schuim is uitgegeven door Birdy Publishing BV. Dit is ook de uitgever van het Bier! en Brouw! Magazine en allerlei andere boeken over bier. Wil je dit boek, of een ander boek over bier bestellen? Dat kan via de website van het Biermagazine!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.