Bourgogne des Flandres | Brouwerij Timmermans

Bourgogne des Flandres

Na een afwezigheid van 60 jaar wordt Bourgogne des Flandres weer gebrouwen in Brugge, waar het van origine vandaan komt. Bourgogne des Flandres is een typisch Vlaams roodbruin bier met een alcoholpercentage van 5%. Het is een bier dat ik vaak heb geproefd, maar nog nooit hier beschreven. Dat moest ik gauw dus maar eens doen.


Het bier

Ik schreef al eens een Where to be(er) guide voor Brugge en benoemde ook daar deze brouwerij. Zelf kwam ik er destijds niet aan toe de brouwerij te bezoeken maar dat ga ik de volgende keer dat ik in Brugge ben zeker doen.

Het bier bestaat eigenlijk al sinds 1911. Destijds werd het gebrouwen door Brouwerij den Os. In 1957 sloot deze brouwerij zijn deuren waarna het bier bij verschillende Belgische brouwerijen gebrouwen werd. In 2015 keerde Bourgogne des Flandres weer terug naar Brugge. Toen opende de deuren van de microbrouwerij waar het bier sindsdien gebrouwen wordt.

Het bier is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbierentraditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat. De blend bestaat uit Den Bruinen Os, een Vlaams bruin bier, met lambiek van Brouwerij Timmermans. Hierna rijpt het bier op eikenhouten vaten.

Zicht & Geur

Het bier heeft, zoals verwacht, een roodbruine kleur. Bovenop vormt zich een kleine licht bruine stevige schuimkraag. De geur van het bier doet mij een beetje denken aan marsepein. Maar ook tonen van rood fruit en hout spelen een rol.

Smaak

In de smaak komen er verschillende tonen naar voren. Het bier is zoet van karamel en rozijnen, maar ook fruitig door tonen van kersen en andere rode fruit soorten. Daarnaast is er ook een zuurtje aanwezig wat zorgt voor een redelijke balans. Het bier is erg zacht, heeft haast geen koolzuur en is haast niet bitter. Dit maakt dat het bier soepel weg drinkt en geschikt is voor vele. Ondanks het alcoholpercentage is het een rijk bier maar voor mij misschien wel net wat aan de vlakke kant.

Wil je net wat meer pit? Probeer dan eens de Duchesse de Bourgogne. Dit bier heeft meer tonen van balsamico. Ook erg bijzonder. Twee andere mooie roodbruine bieren met net meer een zuurtje zijn de Rodenbach Grand Cru en de Liefmans Goudenband.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.