Where to be(er) in Brugge | Stad & Bier

België, een waar paradijs voor bierliefhebbers. Na Gent was voor mij nu ook Brugge aan de beurt. Een stad waarvan het historisch centrum opgenomen is op de Unesco werelderfgoedlijst. De stad van Brouwerij de halve maan maar ook de stad van de Belgische chocolade. Voor bierliefhebbers is er ook in Brugge genoeg te vinden, twee brouwerijen, meerdere cafés en bierwinkels. Ik zette een paar (bier)tips voor je op een rijtje, maar ik zal zeker eens terug moeten gaan. Ik heb namelijk de helft van de bezienswaardigheden nog niet eens gezien. Brugge, tot gauw.


Brouwerij de halve maan | Walplein 26

Denk je aan Brugge en ben je bierliefhebber? Dan dacht je waarschijnlijk meteen aan de Brugse Zot! Dit bier wordt gebrouwen door Brouwerij de Halve Maan wat zich midden in het centrum van Brugge bevindt.

Natuurlijk kun je bij de brouwerij genieten van een Brugse Zot, maar ook de Straffe Hendrik bieren zijn hier natuurlijk te vinden. Zowel in het grote knus aangeklede proeflokaal als op de binnenplaats kan je genieten van je bestelde biertje of je kunt deelnemen aan een rondleiding [€9,00].

Het bijzondere aan deze brouwerij is de pijpleiding die van de bottelarij buiten de stad naar de brouwzaal in het centrum loopt. Dagelijks stromen hier, om en om, liters Brugse Zot en Straffe Hendrik doorheen. Een deel van de pijpleiding loopt zelfs 34 meter diep.  Net voor de ingang van de brouwerij in het centrum kan je de pijpleidingen zien lopen door een venster in de grond.


Bierwinkel de Bottle Shop | Wollestraat 13

Deze bierwinkel in het centrum is een waar bierwalhalla! Rond de 600 bieren kan je hier vinden en vele soorten bierglazen. Ook kan je hier goed advies krijgen als dat nodig is. Enige nadeel misschien is het feit dat er in deze winkel alleen maar Belgische bieren te vinden zijn. Voor bieren uit andere landen moet je dus naar een andere winkel.

Voor mij was deze bierwinkel echt de hemel omdat ik hier één van mijn favoriete bieren vond, the wipers times 14. Dit bier wordt gebrouwen door Brouwerij de Kazematten uit Ieper. Ik heb dit bier wat jaar geleden gedronken op de korenmarkt in Arnhem (die hadden hem toen op vat) maar verder nooit ergens meer gezien.. Deze winkel heeft hem dus wel en de mevrouw achter de balie was dan ook zeer verrast dat ik het bier kende. Kom je dus eens in Brugge? Bezoek dan deze winkel en koop dan vooral dit biertje.


Bierbrasserie Cambrinus | Philipstockstraat 19

Cambrinus werd mij meerdere keren aangeraden. Zowel omdat de bierkaart behoorlijk is, 400 bieren om uit te kiezen, maar ook omdat het stoofvlees er lekker zou zijn (en dat klopt ook!)

De kaart is al een dingetje op zich. Zodra je zit krijg je een soort van bijbel, een ontzettend dikke soort van map met een harde houten kaft. Hierin staan alle bieren kort beschreven per categorie en de gerechten waaruit je kan kiezen.

Kan je niet kiezen? (Ik heb er altijd moeite mee..) Neem dan een degustatierekje. Hierbij krijg je vier proefglaasjes van de tap.


Beerwall | Wollestraat 53

De beerwall is een enorme wand met meer dan 1000 Belgische bieren en bijpassende glazen. Deze wand is de entree van de 2be winkel en het bijbehorende café. Best imposant zo’n bierwand, wat een hoeveelheid aan bieren heeft België toch! De beerwall loopt van de poort naar het 2be café, wat ik overigens wel erg toeristisch vond en dus ook overgeslagen heb. Wel heb ik even van het toilet gebruik gemaakt, wat een ervaring op zich was. De wasbak van het toilet is namelijk gemaakt van plexiglas, en er zwemmen goudvissen in rond. Tsja.


Andere tips

Bij de volgende bezienswaardigheden ben ik niet geweest (helaas), maar ik heb gehoord dat deze niet mogen ontbreken in je citytrip. Ga dus sowieso meerdere dagen naar Brugge, anders kan je net als ik een groot deel van de stad en zijn bezienswaardigheden niet zien.

Foto rondleiding door Brugge


Where to be(er) in Gent

Where to be(er) in Antwerpen

Where to be(er) in Leuven

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.