Where to be(er) in Leuven | Stad & Bier

Ik ben de Belgische steden een beetje aan het verkennen. Zo bezocht ik de afgelopen tijd al Antwerpen, Brugge en Gent. Maar ook Leuven stond nog op mijn lijstje. Afgelopen weekend was ik er dan eindelijk. Leuven staat bekend als een echte studentenstad, maar dat niet alleen, nee, het wordt ook nog eens de bierhoofdstad van België genoemd! Dus dan snap je wel dat ik erg benieuwd was wat deze stad mij te bieden had. Ik zet voor jullie een paar tips op een rij, niet alleen bierige tips maar ook andere hotspots.


De tips in dit artikel zijn plekken die ik zelf bezocht heb. Er zijn vast en zeker nog meer plekken te benoemen in Leuven, maar deze heb ik zelf niet kunnen ervaren, vandaar dat ik ze niet erbij zet.

The Capital || Grote Markt 14

The Capital is een biercafé wat zich op de grote markt, midden in het centrum, bevindt. Hier vind je 2000 soorten Belgisch bier, genoeg keuze dus. De bieren worden bewaard in de bierkelder onder het café. Als bezoeker kan je een kijkje nemen in deze bierkelder door de glazen kijkramen in de vloer. Heb je een keuze kunnen maken? Dan komt je biertje vanuit de bierkelder naar boven via een oud industrieel liftje. Daarnaast vind je ook op de tap twintig verschillende bieren. Het café is gezellig ingericht met verschillende hoekjes, een nep haard (waarom geen gashaartje, lekker warm!) en leuke details.

Balls & Glory || Tiensestraat 31

Heb je zin in iets unieks als het gaat om eten? Strijk dan neer bij Balls & Glory. Wat eerst een betonnen garagebox was is nu een ware ballentempel. Je vind hier verschillende heerlijke handgedraaide ovengebakken gehaktballen met vloeibare vulling van bijvoorbeeld champignons. Hierbij heb je keuze uit een seizoensstoemp (stamppot) of salade. Echt een aanrader! Heerlijke ballen en stoemp, een mooi industrieel pand met gezellig karakter en betaalbaar!

De Universiteitsbibliotheek || Monseigneur Ladeuzeplein 21

De universiteitsbibliotheek werd meerdere keren genoemd als zijnde iets wat je niet over mocht slaan bij een bezoek aan Leuven. Nou dat heb ik geweten. Als eerst is het gebouw waarin de universiteitsbibliotheek zich bevindt al geweldig mooi. De universiteitsbibliotheek zelf is ook erg imposant met zijn vele glas in lood ramen, zijn vele boeken en mooie uit hout vervaardigde details. Wil je nog meer? Klim dan naar de top van de toren, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de hele stad. Let wel, het is een behoorlijk smalle trap en het laatste stuk bevat wiebelige ijzeren treden.

Groot Begijnhof

Ons hotel bevond zich midden op het Groot Begijnhof. Het groot Begijnhof (UNESCO-werelderfgoed) is een historische, volledig gerestaureerde wijk in het zuiden van het centrum van Leuven. Het is één van de grootste nog bestaande begijnhoven van Vlaanderen. Slenter eens door de romantische en knusse straatjes van dit hof, en geniet van de rust die er heerst. Voorheen woonden er in dit Groot Begijnhof nonnen, nu wordt het bevolkt door studenten.

 Jazz & Blues café de Blauwe Kater || Hallengang 1

In een zijstraatje van de Naamsestraat, een centrale straat in het centrum van Leuven, bevindt zich de Blauwe Kater. Deze behoorlijk kleine maar gezellige bruine kroeg heeft 99 bieren om uit te kiezen. De jazz- en bluesmuziek galmt uit de boxen en op maandags zijn er af en toe concerten. In de zomer is er een gezellig terras waar je heerlijk kan vertoeven.


Huisbrouwerij Domus || Tiensestraat 8

Natuurlijk staat Leuven het meest bekend om zijn grote brouwerij, namelijk Stella Artois. Overal vind je dit biermerk terug, van cafés tot restaurants. De brouwerij bevindt zich ook in het centrum van Leuven en is open voor publiek. Maar naast deze grote brouwerij heeft Leuven nog een brouwerij. Namelijk huisbrouwerij Domus!

In het aangrenzende café/restaurant kan je de twee vaste bieren van de brouwerij proeven die rechtstreeks van de brouwerij komen. Dit zijn de ongefilterde pilsener Con Domus (5%) en het amber bier Nostra Domus (5,8%) Naast deze twee bieren zijn er wisselende seizoensbieren. Het restaurant is de hele dag open, daarom kan je hier terecht voor zowel het ontbijt, de lunch als diner. Op de dinerkaart vind je verschillende echt Belgische gerechten, zoals stoofvlees en balletjes in tomatensaus. In bepaalde bieren is het eigen domus bier verwerkt.

Foto rondleiding door Leuven


Where to be(er) in Gent

Where to be(er) in Antwerpen

Where to be(er) in Brugge

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.