Where to be(er) in Gent | Stad & Bier

Gent, minder groot als Antwerpen en minder toeristisch als Brugge. Deze knusse stad ligt redelijk dicht bij de Nederlandse grens en is daarom uitstekend voor een dag of weekend. Overal in de stad zijn nog mooie grachtenpanden te vinden en de historie straalt er vanaf. In het compacte centrum vind je er veel kerken, een kasteel wat nog bijna helemaal in stand is en veel gezelligheid in de vorm van kroegen en pleinen.


Naast alle andere bezienswaardigheden in Gent, waar je je al een weekend mee kan vermaken, is er ook op bierig gebied veel te vinden. Er is een stadsbrouwerij, veel kroegen met meer dan 200 soorten bier en in de supermarkten/groothandels is veel bier te vinden. Je kan je dus naar hartenlust storten in de Belgische bierwereld.


De dulle griet | Vrijdagmarkt 50

Op de vrijdagmarkt, één van de markten van Gent, is de dulle griet te vinden. Op het eerste gezicht niet meteen een aantrekkelijk kroegje vond ik. De kroeg heeft oude gordijnen en lampjes hangen hierdoor lijkt het net alsof je bij je oma op bezoek gaat. Eenmaal binnen veranderd dit meteen. Het is een klein gezellig kroegje met overal plekjes om te zitten. Qua inrichting is het echt nog in oude stijl met veel bierplakkaten aan de muren. In het café heb je keus uit wel 350 bieren, je kan het je zelf dus erg moeilijk maken.. Echter is het personeel wel zo geschoold, dat ze je ook goed kunnen helpen bij je bierkeuze. Ik ging zelf voor een malheur 10.

Mocht je voor het MAX bier gaan.. dan krijg je dit in een heel groot koetsiersglas! Dit glas word echter vaak gestolen waardoor ze hier wat op moesten verzinnen. Bestel je dus nu een MAX bier, dan moet je één schoen als onderpand inleveren. Deze word dan met allemaal verschillende schoenen van andere mensen in een mandje gehesen. Pas als je het bier op hebt, krijg je je schoen weer terug. Deze manier van het veiligstellen van glazen is afgeleid van het kwak glas (ook een koetsiersglas). Ook hiervoor werd vroeger een onderpand gevraagd.


De trollekelder | Bij Sint-Jacobs 17

20161022_115851

“Al meer dan 30 jaar is café de Trollekelder bij Sint-Jacobs een begrip in Gent. Met zijn ruime aanbod aan streekbieren, gezellige decor en eigen Trollenbier maakt de Trollekelder deel uit van een uitstervend ras van echte, ouderwetse bruine cafés.” (trollekelder.be)

De tweede tip die ik kreeg was die van de Trollekelder. Wat de naam al doet vermoeden is het feit dat het café ingericht is op basis van trollen. Al in de ramen staan grote poppen. De vrouw van de eerste uitbater had een liefde voor trollen en dat zorgt voor de unieke inrichting van het café. Ook ligt het op een mooie plek in Gent, naast de Sint-Jacobs kerk.

Binnen is het gezellig, de lichten zijn gedempt en er zijn verschillende hoekjes om te zitten. Groot pluspunt vond ik dat je er kon pinnen! (dat is niet overal in Gent vanwege hoge transactiekosten) Nadeel vond ik dat er niet echt een kaart is met alle bieren erop, of ik heb dat gemist.


Waterhuis aan de bierkant | Groentenmarkt 90

“Langs de Leie in de binnenstad vind je een Waterhuis met een grote selectie bieren waarvan 20 van het vat . Het Waterhuis, gebouwd in 1726 diende oorspronkelijk als bevoorradingspunt van rein water in perioden dat de pest schering en inslag was . Het evolueerde van bordeel naar barbier begin 20e eeuw.” (waterhuisaandebierkant.be)

De naam van dit bierhuis schrijf of zeg ik elke keer andersom, zelfs nu ik dit begon te typen schreef ik het weer verkeerd. Het bierhuis was het laatste café wat we aandeden.
Iedere keer dat we langs het waterhuis liepen was het er druk en ook nu was het er druk. Beneden is het klein, knus en druk met vooral jonge mensen. Dus liepen we door naar boven. Hier heb je het gevoel alsof je in een grote woonkamer zit met overal hoekjes. Het licht staat boven redelijk fel en de muziek staat zacht (beneden ook). Op zich vond ik het een gezellig café alleen vond ik het wel jammer dat het licht boven zo fel was. Dat haalt de sfeer wat naar beneden.


Brouwerij Gruut | Rembert Dodoensdreef

Het is even zoeken, want de brouwerij is best verstopt. Je vind hem in een steegje, dichtbij de leie naast een grote mural.

De brouwerij ziet er van buiten heel anders uit als van binnen. Van binnen heb je het idee dat je in een boerenschuur beland bent met een gezellige inrichting. De zon scheen door het glazen dak en er waren genoeg mensen bij de brouwerij om er een gezellige sfeer van te maken. Wel vond ik de ruimte ietwat kaal, en soms was het wat koud als de zon achter de wolken verdween.

In de brouwerij kan je de bieren van de brouwerij stuk voor stuk proeven. Hierbij kan je er voor kiezen om ‘normale’ glazen te nemen. Maar je kan ook de bieren in proefglaasjes laten schenken zodat je alle bieren kan proeven zonder onder de tafel te liggen. Bij de bieren kan je verschillende hapjes bestellen, van chipjes tot aan gedroogde worst. Ik kies zelf eigenlijk altijd voor proefglaasjes als ik bij een brouwerij ben, zo kan ik de meeste bieren proeven en heb ik een algeheel beeld van een brouwerij.

Deze brouwerij heeft vijf verschillende bieren dus ik heb ze allemaal geproefd 🙂 De amber en de bruin waren mijn favorieten. Zij hadden de meeste smaak en waren mooi kruidig en vol. Van links naar rechts: Wit, blond, amber, bruin & inferno


Where to be(er) in Antwerpen

Where to be(er) in Brugge

Where to be(er) in Leuven

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.