De Bierbijbel ‘Bier’ van Rick Kempen | Bierboek

Well done Rick Kempen! Dankzij jou is er nu een mooi alternatief voor mensen die de StiBON opleiding wat te veel vinden maar wel wat meer over bier willen weten. Jou boek is een geweldig alternatief voor deze opleiding, bommetje vol informatie en feitjes over bier en alles daaromheen. Ik heb ervan genoten, en waarschijnlijk velen met mij.


Bier

Ten eerste, de titel! Ja waarom ook niet? Als je dit boek ziet staan in de boekhandels weet je tenminste met wat je te maken hebt. Gewoon, een boek over bier! Het boek is dan wel wat kleiner van formaat dan andere boeken, maar dat mag de pret niet drukken. Hij loopt over van het bier. Feiten, fabels en andersoortige bierverhalen komen langs.

Rick Kempen

Rick Kempen is een bierige duizendpoot. Hij lust natuurlijk graag een biertje, is biersommelier en StiBON docent. Ook  geeft hij lezingen, werkt bij groothandel Bier & Co, is columnist én blogger. Toe maar! En nou is hij dus ook nog auteur. En van wat voor boek..

Het zal voor de gevorderde bierdrinker geen nieuwe informatie zijn wat in dit boek staat. Maar Rick Kempen schrijft op zo’n manier dat je alles alsnog een keer door gaat lezen. Hij schrijft precies zoals ik het fijn vind en zoals ik zelf ook probeer te schrijven. Niet te moeilijk, gewoon soepel en toegankelijk vertellen over bier.

bier

U

Wat mij als eerste opvalt aan dit boek is dat Rick de lezer aanspreekt met U. Ik moet er wel een beetje aan wennen, de meeste boeken gebruiken toch voornamelijk jij. Het heeft wel iets, maar het had van mij niet gehoeven.

Bier als levend wezen

In het eerste hoofdstuk ‘Bier in wording’ vergelijkt Rick bier en zijn ingrediënten met het menselijk lichaam. Ik vond dit een mooie en pakkende vergelijking. Hop wordt vergeleken met de hersenen, de mout met de ruggengraat, het water als het bloed en gist als de ziel. Want zoals Rick beschrijft is ‘Gist het minst stoffelijke en meest spirituele element waaruit bier bestaat.’

Ook in het hoofdstuk ‘Bier proeven’ komt deze vergelijking weer terug. Zoals hij schrijft: ‘De drank zelf is als een lichaam, maar de drank met het geheel van smaken, aroma’s en uiterlijk maakt het als het ware tot een persoon, met een eigen karakter en zeker een eigen ziel’.

Het boek

Ik heb al een paar bierboeken gelezen en ook ben ik op dit moment met het StiBON Niveau 1 bezig. Maar tot nu toe is dit boek, voor mij, het meest complete boek over bier! Natuurlijk staat hier niet alles in, maar de meest belangrijke onderwerpen over bier worden besproken. Zo komen de biersoorten, het proeven van bier, bier aan tafel en bierlanden aan bod. Alles wat je moet weten staat in dit boek.
En zoals ik al eerder zei: Rick schrijft zo fijn, dat alles makkelijk te begrijpen is. En dat terwijl ik soms echt moeite heb sommige dingen te begrijpen, onder andere het brouwproces en al zijn facetten. Rick beschrijft het zo, dat ik het in één keer snapte.

2 reacties

  1. Nice. Ik heb hem bijna uit. Goed boek, verteld met humor. Aanrader!

  2. Super leestip. Ik wil dit boek zeker aanschaffen

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.