Icelandic Toasted Porter | Einstök Olgerd

Drie vrienden van mij zijn in de herfstvakantie naar IJsland geweest en zij hadden twee bieren van  Einstök Olgerd meegenomen. Dit is het eerste bier, een toasted porter (6%) en later volgt nog de tweede, een Pale Ale.


“De brouwerij van Einstök ligt slechts 60 mijl ten zuiden van de poolcirkel, in het haventje van vissersdorp Akureyri in IJsland. Deze locatie is specifiek gekozen door de brouwers omdat  – volgens hen – het puurste water ter wereld van de Hlidarfjall Mountain via gletsjers en lavaplateaus naar Akureyri stroomt: het hoofdingrediënt van de bieren van Einstök. De brouwerij kreeg de naam Einstök – wat “uniek” betekent – omdat er simpelweg geen andere brouwerij in de wereld ook maar enigszins vergelijkbaar is.”(biergenoten.nl)

Zicht & Geur

De Icelandic Toasted Porter is een donkerbruin, bijna pikzwart bier. De brouwerij zegt zelf ook niet voor niets “Don’t be afraid of the dark”. Er vormt zich bij het inschenken een dikke stevige lichtbruine schuimkraag. Even later zakt hij wel wat in, maar hij blijft tot aan de laatste slok aanwezig.

Het bier heeft een gebrande/geroosterde maar ook wat scherpe zurige geur. De geur doet me echt denken aan een geroosterde bruine boterham. Daarnaast ruik ik ook wat pure chocolade en koffie.

Smaak

In de smaak komt het geroosterde brood, de chocolade en de koffie uit de geur weer terug, maar in veel mindere mate. Het bier heeft een dunne maar niet waterige body. De body is eigenlijk wel een beetje wat je verwacht van een porter met 6%. Die zijn meestal wat dunner dan de zwaardere porters of stout bieren. Het stoort mij niet omdat de smaken van het bier sterk genoeg zijn om de dunne body weer wat te compenseren.

De Icelandic Toasted Porter blijft ondanks zijn geroosterde en gebrande kenmerken zacht en soepel. En de aanwezige smaken houden lang aan.  Hij is maar licht bitter en wat droog in de nasmaak. Een prima bier.


Dit is niet mijn eerste IJslandse bier. Toevallig is een andere vriendin begin dit jaar ook naar IJsland geweest. Schijnt ook echt een must-go te zijn, dus wie weet ga ik ook nog eens. Zij bracht een bier mee van een andere IJslandse brouwerij. Namelijk de Garún Icelandic stout van Borg Brugghús.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.