Garún Icelandic stout | Borg Brugghús

Een primeurtje! Mijn eerste bier uit IJsland! Ik kreeg hem van een vriendinnetje die daar geweest was. Kijken of de IJslanders ook goed bier kunnen maken!

“Garún is named for the strong and brave heroine of one of Iceland’s most popular folktales “The deacon of Dark River (Myrká).” A tale of ghosts, undying love, and life triumphing over death told against the backdrop of elements essential to Iceland’s character: ice, snow, and flooding waters whirling dark and mysterious. The same elements that inspire this rich, intense, bold and swirlingly varied Icelandic stout.”


Het bier is gebrouwen door Borg Brugghús uit Reykjavik, IJsland, opgericht in 2010. Het belangrijkste doel van deze brouwerij is het integreren van IJslandse tradities en ingrediënten in bier.

Zicht & Geur

De Garún (11,5%) is een donkerbruin bier met een licht bruine schuimkraag die snel verdwijnt na het inschenken. Het bier is in het begin wat zurig in geur en ook ruik je de alcohol terug. Het bier heeft een rijke geur, met laurier, karamel en fruit. De koffie en chocolade die je vaak meteen ruikt blijven hier wat meer op de achtergrond en komen in de smaak vooral naar voren.

Smaak

Fijn! De Garún heeft een mooie body, niet romig maar dik genoeg. Een stout heeft dan bij mij al een streepje voor! De koffie die in de geur wat achterbleef komt wel in de smaak goed naar voren. Het is een mooi gebrande koffie smaak, wat me vooral doet denken aan mokkataart. Gebrand, maar niet te bitter en wat zoetig. In de nasmaak eindigt het bier zelfs nog wat zoeter. Het bier daagt je echt uit om meteen weer een slok te nemen, oppassen dus en langzaam genieten.

Nou zal je denken, is dit dan echt zo’n ontzettend zoete stout? Nee hij is echt wel gebrand en bitter, maar alsnog ook soepel en goed door drinkbaar. De zoethout en de chocolade maken het gewoon wat soepeler en zachter.

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.