Where to be(er) in Antwerpen | Stad & Bier

Antwerpen, is een mooie stad in België, ligt dicht bij de Nederlandse grens, en heeft een behoorlijk bierig karakter! Ben je een biernerd zoals ik? Dan kom je in deze stad zeker aan je trekken. Maar naast al het biergeweld heeft Antwerpen ook een mooi historisch centrum vol oude gebouwen, zijn er veel mooie musea zoals het MAS, ademt de stad een fijne sfeer en is het goed shoppen.

En vergeet natuurlijk niet om de Belgische wafels te proeven, het stoofvlees, de pralines en de Antwerpse handjes.


Velo fietsen

Ik verkende de stad al lopend maar ook te fiets. In Antwerpen heb je de Velo fietsen. Dit is een heel handig systeem om de stad te verkennen. Voor vier euro heb je een dagkaart en voor tien euro een weekpas. Met deze passen kan je onbeperkt gebruik maken van de stadsfietsen die overal in de stad verspreid staan bij zogenaamde Velo stations. Je pakt heel gemakkelijk een fietsje en rijdt dan naar je eindlocatie, hier is vaak weer een velo station in de buurt waar je je fietsje weer in kan leveren. Na vijf minuten kan je weer een fietsje pakken naar een nieuwe locatie. Let wel: het is vaak druk in Antwerpen en niet altijd even duidelijk waar je kan fietsen.

Bier cafés

Denk je aan Antwerpen, überhaupt de Belgische steden, dan denk je aan bier! In Antwerpen zijn veel cafés te vinden met een uitgebreide bierkaart. Ik heb drie cafés op een rijtje gezet, maar er zijn er nog veel meer te ontdekken.

Antwaerps bierhuyske | Hoogstraat 14

“Al in het eerste jaar werd ‘t Antwaerps Bierhuyske tot ‘Biercafé van het jaar’ uitgeroepen op de gespecialiseerde Amerikaanse website Burgundian Babble Belt. En in 2014 behaalde de zaak de titel van beste geuze-lambiekcafé van het land. Ook Meeussen zelf sleepte al enkele onderscheidingen in de wacht. Zo werd hij vorig jaar nog tweede in een wedstrijd voor de beste Belgische bierschenker.”

|| Update augustus ’17: Helaas is het Antwaerps bierhuyske definitief gesloten ||

In de hoogstraat, vlakbij de grote markt, vind je biercafé ‘het Antwaerps bierhuyske’ een biercafé met meer dan 300 bieren op fles en 12 van het vat! Het café hangt binnen helemaal vol met oude bier platen en er wordt goed geholpen bij je bierkeuze. Echter las ik op gva.be. Dat dit café in juli zijn deuren moet sluiten.. Gauw bezoeken dus nog!


Café Gollem || Suikerrui 28

Café Gollem is een beetje een grand café van binnen. Het heeft hoge plafonds met ornamenten en is groot en ruim. Ze hebben 400 flesbieren en 30 van het vat, genoeg keus dus! Daarnaast serveert café Gollem verschillende hamburgers, met bijpassende bieren natuurlijk.

Het fijne aan cafés van Antwerpen, maar ook andere Belgische, cafés is dat er niet zo hard gepraat wordt. In Nederland praat iedereen altijd zo hard met elkaar dat je elkaar niet meer verstaat. Daarnaast staat er ook vaak muziek aan wat het nog moeilijker maakt een conversatie te houden. In belgië is iedereen wat meer ingetogen en is het daarom rustiger en kalmer in cafés. Ook staat de muziek, als er muziek gedraaid wordt, wat zachter. Heerlijk!


Bier central | Keyserlei 25


Als je het station van Antwerpen uit loopt richting de grote winkelstraat ‘de Meir’ kom je aan je rechterkant langs bier central. Als je voor het café staat heb je niet door wat er zich allemaal achter de pui bevindt. Het café is erg langgerekt naar achteren en bevat overal gezellige hoekjes om te zitten. Zo kan je bijvoorbeeld in een groot rond biervat zitten. In plaats van een bierkaart heeft bier central een bier encyclopedie met daarin al zijn bieren op categorie geordend. Bij elk biertje staat een uitleg over het bier en tussen alle biertjes door staat er ook nog extra uitleg over bierprovincies of brouwerijen. Het maakt je bierkeuze iets makkelijker, aangezien er eigenlijk gewoon te veel keus is..

Andere tip: Beerlovers bar || Rotterdamstraat 105


Stoofvlees

Als ik in een Belgische stad ben eet ik altijd erg graag stoofvlees. De meeste van het stoofvlees is namelijk ook nog eens bereid in bier. Jumm! Zodoende zocht ik de beste cafés/restaurants waar je stoofvlees kan eten in Antwerpen, en na wat rondvragen kwam ik uit op twee cafés/restaurants waar ik dan ook het stoofvlees geproefd heb.

Arme Duivel | Arme duivelstraat 1

De arme duivel is het restaurantje dat het meest genoemd werd toen ik rondvroeg naar het beste stoofvlees. Het is qua uitstraling een soort bistro uit Parijs. Op de kaart staan allemaal Belgische gerechten zoals vol-au-vent, stoemp, tartaars, witloof en stoofvlees. Het stoofvlees is er heerlijk en je krijgt een grote portie. Wel is de saus wat waterig en iets aan de zoute kant, maar ik heb toch ontzettend zitten genieten! Het café zelf is klein maar fijn. Het is er gemoedelijk en iedereen praat er zachtjes dus het blijft rustig eten ook al zit de hele tent vol.

Billies bier kafetaria | Kammenstraat 12

De naam van dit café is misschien in eerste instantie niet echt aantrekkelijk. Wellicht visualiseer je nu Billies bier Kafetaria als een café waar de tl buizen te fel aanstaan,  waar friet en snacks geserveerd worden, maar waar wel een alcoholvergunning is. Nou niks van dat alles!
Dit kleine eetcafé dankt zijn naam aan Billie, het hondje wat bij het café hoort. Het werd mij aangeraden als dé plek om stoofvlees te eten. Het stoofvlees hier is gegaard in Sint Bernardus abt 12 en de saus is heerlijk dik. Bij het stoofvlees krijg je dikke vlaamse frieten en witlof salade. Echt een aanrader als je het mij vraagt. Daarnaast heeft het kleine biercafé, een groot assortiment bieren en is de sfeer er super goed! Bestel je hier wat te eten? Het personeel weet er altijd een goed biertje bij. Klein maar fijn! En ontzettend populair onder zowel de inwoners als toeristen. Je moet dus maar hopen dat er een plekje is.

Brouwerijen

Brouwerij de Koninck ||  Mechelsestreenweg 291

Net buiten het centrum van Antwerpen ligt brouwerij de Koninck. Deze Antwerpse brouwerij is opgericht in 1833 en nog steeds worden er op de te bezoeken locatie bieren gebrouwen. Het “Bolleke”, ook wel de APA, Antwaarpse Pale Ale, is het bekendste en oudste (1913) bier van de brouwerij.  Het bier heeft het koosnaampje Bolleke gekregen omdat het in een bolvormig glas van 25cl geschonken word. In 2010 is de Koninck overgenomen door Duvel Moortgat.

De brouwerij brouwt drie vaste bieren: de Antwaarpse pale ale (bolleke), de belgium wild ale ‘Wild Jo’ en de triple d’anvers. Daarnaast experimenteert de brouwerij een paar keer per jaar met bier. Dit is de TSTBRW serie waarvan nu al het zesde biertje uitgekomen is.De koninck experience

Sinds zomer 2015 is er een de Koninck experience. Op interactieve manier kan je in 10 expositieruimtes de brouwerij leren kennen. Zo leer je verschillende soorten bierglazen en hun voordelen voor de bieren kennen. Een video hierover wordt afgespeeld in een ruimte die zo ingericht is dat het lijkt alsof je in een bolleke staat.

Daarnaast leer je, aan de hand van een creatief gemaakt filmpje, hoe het brouwproces nou ook al weer is opgebouwd. Ik ben niet echt natuurkundig, maar dit filmpje verteld alle stappen heel duidelijk en in “jip en janneke” taal, zodat iedereen het brouwproces gaat begrijpen.

Ook kun je in deze interactieve tour het mout en de wort proeven en loop je letterlijk over de brouwerij heen op een vier meter hoge brug.

Na de tour is het natuurlijk tijd om het bier van de Koninck te proeven. Elke experience bezoeker krijgt de kans om drie biertjes te proeven, dit zit inbegrepen bij je ticket.

Ik proefde, van links naar rechts:

Het ‘bolleke’ / de APA [5,2%]

Een lekker vol amber kleurig biertje met een karamelachtig karakter.

De Triple d’anvers [8%]

Een tripel met een behoorlijk zoet karakter. Het bier bevat haast geen koolzuur, is niet bitter en mooi vol. Een honingachtig/bloemig karakter.

TSTBRW 06 – Mint the Chocolate [7,1%]

Een stout met munt en cacao. De munt vind je vooral terug in de geur, alsmede de cacao. De smaak van het bier begint fris en eindigt in een mooie cacao smaak. Het bier is vol, soepel en is niet bitter.


Where to be(er) in Gent

Where to be(er) in Brugge

Where to be(er) in Leuven

4 reacties

  1. De Belgen en bier, super combi. De keer dat ik in Antwerpen was ben ik beland bij de billenkletser. Was een goed café met uitgebreide bierkaart.

  2. Ook van gehoord ja. Zit in dezelfde straat als het bierhuyske dacht ik

  3. leuk artikel, maar is Brussel niet de hoofdstad? 🙂

  4. Huh ja ik weet ook niet hoe ik daar aan kom.. thnx

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.