Jopenkerk Haarlem

Gister was ik sinds lange tijd weer eens in Haarlem. En natuurlijk kon ik een bezoekje aan de Jopenkerk niet overslaan! Ik had er al zoveel over gehoord, dat het er nu echt eens van moest komen.

Jopen – De locaties

Jopen is al jaren groeiende, behalve de Jopenkerk in Haarlem zijn er ondertussen nog twee andere locaties van Jopen.

Zo heb je in Hoofddorp ook een Jopenkerk, ook deze is in een oude kerk gevestigd. Bij deze Jopenkerk staan distillaten centraal, want ja.. Jopen houdt zich tegenwoordig ook bezig met distillaten. Daarnaast is er ook een café en restaurant.

Een andere locatie van Jopen (ook in Haarlem) is het Proeflokaal Waarderpolder. Dit proeflokaal bevindt zich te midden van de productiehallen van Jopen. Het bijzondere aan dit proeflokaal is het feit dat je vanuit het café zicht hebt op de brouwinstallatie en de bottellijn. Op deze locatie worden ook rondleidingen gegeven voor een kijkje achter de schermen.

Jopenkerk Haarlem

In 2010 werd de Jopenkerk, die ik bezocht, geopend in het centrum van Haarlem. De Jacobskerk is sindsdien in gebruik als brouwerij, grand café en restaurant.

jopenkerk

Het bijzondere aan dit proeflokaal is het uitzicht op de grote glimmende brouwketels. Deze pronken met hun schoonheid voor de mooie glas in lood ramen van de kerk. Je kan ze niet missen, zo mooi en groot. Af en toe zie je iemand even wat aan de brouwketels toevoegen. Al genietend van je bier, krijg je dus ook echt wat mee van het brouwproces wat ter plekke plaatsvindt.

Daarnaast is de redelijk grote ruimte toch knus door de inrichting. De muren zijn rood, wat mooi past bij de glas in lood ramen. Daarnaast is bij het gedeelte waar ik zit de muur ‘behangen’ met tapijten. Er is genoeg ruimte te zitten, van aan de bar, tot aan lange tafels om met grote groepen aan te zitten.

Beneden in de kerk is het grand café gevestigd. Hier kan je genieten van alle Jopen bieren, op fles of van de tap. Daarnaast worden er ook verschillende bieren van andere brouwerijen geschonken. Bijpassend bij je biertje zijn er natuurlijk ook verschillende hapjes, van bitterballen en breekbrood, tot aan een burger met uien gemarineerd in Jopen mooie nel (IPA).
Boven is het restaurant, hier kan je s avonds genieten van verschillende gerechten en bijpassende bieren.

Jopenkerk – Proeverij

Ik was er net rond etenstijd en mij leek het wel leuk om een proeverij te bestellen. Dit is een fijne mogelijkheid voor als je de Jopen bieren nog niet zo goed kent. Bij de proeverij krijg je drie proefglaasjes van de door jou gekozen tapbieren.

Ik koos voor de volgende bieren:

Goodmorning Sunshine [3,5%]
Dit is een Berliner weisse met rabarber en venkel. Een erg licht biertje met een wat zurige licht fruitige smaak.

Jopen & Odell brewing – Nuts for chocolate [7%]
Dit is een collab tussen Jopen en de Amerikaanse Odell brewing. Het is een blond bier waaraan amandel en cacao zijn toegevoegd. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat deze blonde een wat notig karakter heeft gekregen en een licht bruine kleur. In de geur ruik ik licht de cacao. Daarnaast heeft hij een licht droog karakter.

Jopen & Brouwerij De Molen – Sin & Remorse [10%]
Over deze heerlijke stout schreef ik al eerder een stuk, lees het hier.

Mooie locatie Jopen! Leuk er nu eindelijk eens geweest te zijn!


Brouwerij Jopenkerk
Gedempte Voldersgracht 2, 2011 WD Haarlem
www.jopenkerk.nl

Eén reactie

  1. Deze staat nog op mijn lijstje. Lijkt me een erg inspirerende locatie.

    Ik ben afgelopen jaar wel in het proeflokaal in de Waarderpolder geweest. Ook een prima plek.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.