Proef Bier; 36 bieren met 36 gerechten! | Bierboek

Ok. Ik lees veel over bier, leer nu over bier bij StiBON, proef veel bier, bezoek bierige plekken en (probeer) alles bij te houden over bier. Iets wat ik nog veel te weinig doe is koken met bier! Op verschillende momenten tijdens het jaar denk ik, ja! dit weekend ga ik echt eens iets maken met bier erin verwerkt en/of met een bijpassend bier erbij. Op één of andere manier doe ik dit dan alsnog niet. Ik vind het moeilijk om gerechten te combineren met een bijpassend bier en ik weet ook niet zo goed hoe ik bier kan verwerken in een gerecht.


Daar moest echt maar eens verandering in komen! Zowel het volgen van het eerste niveau van het Stibon gaat me hier bij helpen maar er zijn nog andere manieren. Zo las ik het boek Proef Bier van Arvid Bergström, en ja dit boek gaat mij zeker helpen om wat meer (in combinatie) met bieren te koken.

Arvid Bergström is onder andere internationaal biersommelier, kok, docent aan het Stibon en jurylid. Een bezige bij dus! Proef bier is zijn eerste boek dat in 2015 uitkwam. Nu twee jaar later heeft Arvid alweer twee nieuwe boeken uitgebracht. Bier aan tafel in 2016 en 2017 het boek Bier en Oliebollen.

Het boek is opgedeeld in twee delen; De bieren en het vlees & Het koken van de menu’s.

De bieren en het vlees

In het eerste deel van zijn boek geeft Arvid wat basiskennis over bier. Je leest over de ingrediënten van bier, het brouwen en schenken van bier, en over de verschillende bierstijlen.
Ook is er een stukje gewijd aan de verschillende stukken vlees die er zijn, varken, kip, lam en natuurlijk de vegetarische keuken. Arvid legt in dit stuk uit welke kruiden er het beste bij welk stuk vlees passen.

Het meest interessante aan dit eerste deel van het boek vind ik het hoofdstuk foodpairing. Hierin worden nog even de basissmaken zout,zoet,umami, zuur en bitter besproken. Daarna geeft Arvid een paar basisregels voor foodpairing, bijvoorbeeld:

“Is het gerecht licht van kleur, dan kies je een blond of licht kleurig bier.”
Is het gerecht bruin of donker van kleur dan kies je een donker kleurig bier.”

Het koken van de menu’s

In het tweede, en grootste deel van het boek, staan twaalf drie-gangen menu’s. Elk menu bestaat uit een voor, hoofd en nagerecht en bij elk gerecht wordt een biersuggestie gegeven. Bij de menu’s is gelet op de combinaties van de drie gerechten, de combinaties van de drie bieren en de combinatie van het bier met het voorgaande of volgende gerecht. Het is dus niet zo dat als je je bier van het voorgerecht nog niet op hebt, dat het bier dan erg ‘vloekt’ met het hoofdgerecht bijvoorbeeld. Aan alles is gedacht!

Elk menu heeft een eigen thema, waaraan de gerechten voldoen. Zo heb je het Weense diepzeeduik menu en het tien mooie kuiten menu.

De gerechten zijn allemaal (redelijk) makkelijk te maken en het doel ligt vooral bij het ervaren wat een combinatie van een bier met een gerecht kan doen. De voornamelijk Nederlandse en Belgische bieren die behandeld worden in het boek zijn over het algemeen goed verkrijgbaar.

Bierstroop

In heel veel gerechten van Proef Bier gebruikt Arvid bierstroop. Bierstroop kan je op verschillende manieren toepassen. Je kunt het op je pannenkoek smeren, maar ook gebruiken in sauzen of dressings. Lijkt het je leuk eens bierstroop te gebruiken in plaats van gewone stroop, dan heeft Arvid het recept voor bierstroop voor je uitgeschreven. Voor mij een goede instapper om mee te beginnen.

Ingrediënten

2 kg rietsuiker
500 ml water
1 liter bier
2 kaneelstokjes
5 kruidnagels
20 jeneverbessen
sap van een limoen
peper & zout
 

Bereiding

Zet een grote pan op het vuur. er moet minimaal 10 liter in de pan kunnen, want als het gaat koken dan is het extreem heet en het kookt over in een te kleine pan.

Doe het water in de pan en strooi de suiker erin. roer het zodat de suiker oplost. schenk er de helft van het bier bij. Voeg de kaneel, kruidnagels, jeneverbessen en de sap van de limoen bij. laat het nu koken tot 112 – 113 graden en blus het dan af met de andere helft van het bier. Pas op! Het is heet en zal gelijk gaan koken. Laat het nu afkoelen en je stroop is klaar.

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.