Rodenbach Grand Cru | Brouwerij Rodenbach

Geen eigen foto dit keer van deze Rodenbach Grand Cru. Mijn vriend had dit bier eerst opengemaakt en concludeerde toen dat het niets voor hem was. Dus mocht ik hem proeven alleen was de fles dus al geopend. Een foto van Brouwerij Rodenbach/Palm zelf dus.

De Grand Cru heeft gemiddeld veel langer in de eiken foeders van de Roeselaarse bierkathedraal gelegen dan andere Vlaams roodbruine bieren. Dit is daardoor een meer uitgesproken versie van deze bierstijl.  De Rodenbach Grand Cru bestaat uit 1/3 ‘jong’ op eik gerijpt bier en voor 2/3 uit bier wat twee jaar gerijpt heeft. Dit in vergelijking met de classic Rodenbach die bestaat uit 3/4 jong op eik gerijpt bier en 1/4 uit bier wat twee jaar gerijpt heeft. (palm.be)


Zicht & Geur

De Rodenbach Grand Cru (6%) is een donkerrood bier met een mooie volle schuimkraag die wel langzaamaan bijna geheel verdwijnt. Het bier heeft zoals verwacht een mooie pure fruitige kersen geur. Het is een licht zoete maar ook scherpe en zure geur die behoorlijk sterk is. Op de achtergrond ruik ik lichtjes amandelspijs en houttonen. Je kan de geur een beetje vergelijken met de geur van wijn. Dit bier wordt daarom ook wel eens de ontbrekende schakel tussen wijn en bier genoemd.

Smaak

Deze Rodenbach Grand Cru vind ik minder zuur dan verwacht. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik echt van zure bieren (ben gaan) houd(en). Het is dus alsnog niet echt een bier om mee te beginnen als je net de bierwereld een beetje begint te kennen.

In smaak is het bier zoals verwacht, zuur! Ik vind het niet wangen trekkend zuur maar het zurige voert wel de boventoon. In het zurige komt vooral de kersensmaak naar voren, een pure echte smaak. Een zoetje brengt het zure karakter van het bier weer in balans. Beide zijn aanwezig en even sterk. Ook het aanwezige koolzuur maak het bier weer wat lichter. Het zuurtje werkt door tot lang in de nasmaak.


  • Ben je beginner met de wat zuurdere bieren? Misschien is dan de Bellevue Kriek wat voor jou, zoeter maar wel fruitig
  • Ben je al verder met zuurdere bieren en vond je deze Grand Cru ook te doen? Probeer dan eens de Cuvée René Oude Kriek. Erg zuur!
  • Een ander lekker Vlaams Rood Bruin bier is de Duchesse de Bourgogne.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.