Bierproeverij Jopen,’T Uiltje,Sori brewing & Oproer!

Ik heb (gelukkig) een paar bierliefhebbede vriendinnen. Die het net als ik leuk vinden om nieuwe bieren te ontdekken en die ook wel houden van een stevig bier. op z’n tijd. Afgelopen weekend deed ik een bierproeverij, met deze vijf bieren, samen met één van deze vriendinnen . We snuffelden een tijdje rond bij Van Pernis en we kozen elk twee bieren uit. Het vijfde bier (de barrel aged versie van de imperial oatmeal stout, de tweede van rechts) kozen we samen. Erg leuk om elkaar op die manier te verrassen met wat je bedacht hebt.


De bierproeverij

Bier 1 || Sori BrewingTropical Punch [4,4%]Bierstijl: Berliner weisse

Als je zo het etiket ziet van dit bier verwacht je een tropische fruitexplosie. Ik vond hem helaas wat tegenvallen. Het bier heeft een wat muffige maar ook wat zurige citrus geur. Het bier zelf is ook zurig en fruitig van smaak. Echter blijft de fruitexplosie uit, het bier is vlak en wat smaakloos. Ook heeft het een rare pilsachtige moutige nasmaak die ik er niet echt bij vind passen..

Bier 2 || Uiltje CraftbeerGrandma’s Cooking Recipes Vol.2 [5,5%]Bierstijl: witbier

Dit bier is een vloeibare Lemon & Vanille Cheesecake van Oma. Ik vind helaas de cheesecake niet echt terug. Het bier heeft een fruitige zurige geur van limoen(gras) en koriander. Qua smaken is het bier vlakjes. De limoen komt hier terug maar de vanille niet. Het bier lijkt een beetje krijtachtig, zo ervaar ik de droogte die er een beetje is. Mm ik had hier meer van verwacht denk ik.

Bier 3 || Oproer brouwerijImperial oatmeal stout [9,5%]

Ohja… This is how i like it. Als ik dan een stout drink, dan drink ik het liefst een stout met een wat romigere dikke body. Nou deze voldoet daaraan hoor! Het bier heeft een mooie pure geur van koffiebonen koffie, drop (liquorice) en zoethout. In de smaak komt de koffie weer terug, ook hier weer pure smaken, alsof je een espresso drinkt maar dan met alcohol. Het bier heeft een licht romige body en is ondanks de gebrandheid van de koffie soepel en makkelijk te drinken.

Bier 4 || Oproer brouwerijImperial oatmeal stout barrel aged [10%]

Zo nu eens de barrel aged versie proberen! Deze stout heeft gerijpt op whisky en bourbon vaten. Hij heeft veel minder schuim als zijn niet gerijpte broer. In de geur komt de koffie naar voren maar veel minder als bij de gewone versie. Dit omdat de whisky in de geur meer overheersend is. Hierna komt er vanille naar voren.
In smaak is het bier mooi soepel. Het heeft een droog maar ook zoet karakter. Bij deze versie komt er veel minder koffie naar voren. De whisky was in de geur duidelijker dan in de smaak zelf. Wat ik vooral proef is zoethout, die in dit bier de overhand heeft en wat het bier ook wat droog maakt. Best een lekker bier hoor, maar ik vind het jammer dat je van de stout zelf minder proeft.

Bier 5 || JopenSolomon’s Judgement Barrel Aged [12,2%]Bierstijl: Barrel aged imperial stout

En dan, de zwaarste voor het laatst! Jopen is druk bezig met barrel aged bieren. Zo zijn er basisbieren van Jopen die ze hebben laten rijpen op verschillende vaten. Voorbeelden hiervan waar ik al eerder over schreef zijn de barrel aged versies van de Sin & Remorse, de Many Faced Got en de Don’t tRYE this @home. Van deze Solomons Judgement is geen basisbier (geloof ik) Maar het is een Imperial stout gerijpt op Whisky en Cognac vaten.

Het bier heeft een sterke scherpe geur van whisky. In de smaak is de whisky gelukkig veel minder heftig. Het geeft een fruitige tint aan de imperial stout. Verder heeft het bier door de rijping tonen van salmiak en pure chocolade gekregen. Ondanks dat (en ondanks het hoge alcoholpercentage) drinkt het bier gevaarlijk makkelijk weg. Oppassen dus! Langzaam drinken.

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.