Duchesse de Bourgogne | Brouwerij Verhaeghe

Sinds 1957 maakte brouwerij Verhaeghe het bier Bourgogne des Flandres. Het recept van dit bier was echter niet van hen en begin jaren 90 werd het verkocht aan brouwerij John Martin. Brouwerij Verhaeghe besloot hierna een ander bruin bier te maken met een gelijksoortige naam. De Duchesse de Bourgogne was geboren. De naam van het bier verwijst naar Maria van Bourgondië, echtgenote van Maximiliaan van Oostenrijk.


Duchesse de Bourgogne – Mei 2015

Ok. In mei 2015 dronk ik dit bier, ik kon het toen echt niet waarderen en besloot, dit bier bestel ik niet weer.. Benieuwd wat ik er toen over schreef..? Nou het volgende:

“Poeh zo’n biertje heb ik nog nooit geproefd en geroken. In de beschrijving van het biertje van het café waar ik zat stond het volgende: “Dit biertje is een combinatie van rode wijn, rode port en een beetje bier.” Nou ik hou van rode wijn (tenminste sommige), van rode port en van bier! Dus wat kan hier mis mee zijn.. Nou ten eerste ruikt het biertje erg sterk naar rode wijn, maar dan een beetje een zurige rode wijn die over de datum lijkt te zijn.

De smaak komt overeen met de geur van het bier. Het smaakt naar zure druiven, van rode port is niks terug te vinden, de dikte van het bier is namelijk gewoon dun zoals bier moet zijn. Ook de zoetigheid van rode port is niet terug te vinden. Alleen maar zuur.. bleh. Ik bestelde bij dit biertje bitterballen, deze zorgden er nog voor dat de zurigheid nog iets naar de achtergrond verdrongen werd, waardoor ik dit biertje alsnog op heb gedronken. Maar nog een keer bestellen? Nee!”

Duchesse de Bourgogne – November 2017

Erg hoe je keuzes en vroegere ervaringen dan ook de toekomst beïnvloeden. Ik heb het bier namelijk nooit meer besteld of gekocht, omdat ik dacht het nog steeds vies te vinden. Zelfs niet terwijl ik weet dat mijn smaak veranderd is en ook zelfs niet terwijl heel veel mensen hem me toch aanraadde. Totdat mijn vriend ermee thuiskwam, het was een cadeautje nog voor zijn verjaardag. Aangezien hij niet van dit soort bieren houdt, maar ik wel steeds meer de zuurdere bieren ga waarderen, proefde ik hem toch nog eens..

Zicht

De Duchesse de Bourgogne is een donkerrood bier met een lichte crème kleurige schuimkraag. Het schuim is mooi stevig en vol en het blijft lang standhouden. Kleine minuscule koolzuurbubbels banen zich een weg naar boven.

Geur

In de geur is het bier zurig en fruitig. Deze geur deed mij destijds al afknappen. Nu vind ik het een heel mooie complexe geur met een goede balans tussen de geur van balsamico azijn en rode wijn.

Smaak

Wanneer ik het bier proeft komt de balsamico azijn uit de geur terug. Echter heeft het bier helemaal niet zo’n zure smaak zoals ik hem mij herinnerde. Het fruitige en het zure karakter van het bier zijn heel goed in balans, geen van beide neemt de overhand. Het zuurtje wat je dus vooral in de geur ruikt, komt veel zachter terug in de smaak. Het bier is mooi vol, heeft een fijne kersen smaak en is zacht.  In de nasmaak eindigt het bier een beetje droog, het is een zoals je dat ook ervaart bij rode wijn, maar in veel mindere mate.

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.