Masinaõli | Tanker Brewery

Tanker brewery is een Estse brouwerij uit Eesti (20 km vanaf Tallinn). De naam van deze brouwerij is afgeleid van de fermentatietanks die gebruikt worden tijdens het bierbrouwen. De brouwerij houdt zich liever niet vast aan traditie en experimenteert dan ook graag met o.a. verschillende soorten verse ingrediënten van Estse boeren. Veel bieren zijn dan ook limited editions en eendagsvliegen. Ook was Tanker de eerste Estse brouwerij die begon met het brouwen van zure bieren. Maar ik proef een heel ander bier van hen namelijk de Masinaõli wat een Black IPA is van 6,66%.


De Masinaõli

En wat blijkt..! Dit bier is ook mijn eerste bier van deze brouwerij.. Ik heb ze vaak zien staan, maar blijkbaar nooit één meegenomen om te proeven.. hm daar gaat gauw eens verandering in komen!

“This beer is not for beginners, it is intense and aggressive with massive amounts of dry hopping to stand up to the heavy grain bill. Combining the character of a strong dark beer and an aggressive West Coast style IPA, roasted character is present without going over the top” (tanker.ee)

Zicht & Geur

Nou dat de Masinaõli een black IPA is dat is zeker. Het is een donkerbruin bijna pikzwart bier met goeie schuimkraag die goed aanblijft. Ook dwarrelen veel koolzuurbubbels naar het oppervlak.

De geur van het bier komt me meteen tegemoet. Het is een zeer fruitige zoete geur met een klein scherp randje. Het lijken lychee en mandarijntjes uit blik te zijn wat ik ruik. Achteraf lees ik dat dit een black IPA is met smaken van gebrande koffie en passievrucht dus ik denk dat de geur overeenkomt met passievrucht. Ik vind de geur van passievrucht moeilijk te herkennen omdat ik de vrucht zelf niet goed ken. Vandaar mijn andere associatie.
Naast de zoetige fruitige geur ruikt het bier ook zeker hoppig en komt ook de koffie naar voren.

Smaak

De Masinaõli heeft in smaak een mooie balans tussen het bittere van de gebrande koffie en tussen de fruitigheid van de hop en passievrucht. De body is prima en ondanks het bittere karakter drinkt dit bier alsnog redelijk soepel weg. De droogte en bitterheid van het bier blijven tot lang in de nasmaak nagalmen.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.