Chimay Blauw | Abdij Notre-Dame de Scourmont

Ik drink dit donkere trappistenbier redelijk vaak maar blijkbaar heb ik hem nog nooit beschreven op deze site. Daar moest maar eens verandering in komen! De Chimay Blauw (9%) is namelijk een echte alleskunner. Hij is perfect om weg te leggen [Lees hier meer..] maar ook om mee te koken. Daarnaast is hij ook prima om een Eisbock mee te maken [Lees hier meer..] Maar ook als je dit bier ‘jong’ drinkt kan je er echt van genieten. Dit keer dronk ik zo’n ‘jonge’/gewone versie.


“De Chimay Blauw krijgt, als het wordt afgevuld op de grote flessen, sinds 1982 de naam ‘Grande Reserve’ mee. Dit om juist te benadrukken dat het een enorm bewaarpotentieel heeft. Het bier is vers al enorm krachtig met een donkere, fruitige zoetheid maar wordt met de jaren nog complexer en voller van smaak. Na enkele jaren beginnen ook tonen van port en sherry te ontwikkelen en krijg je een smaak die echt alleen met de juiste rijping van bier te behalen is.”
(Bourgondischebierkelder.nl)

Zicht

De Chimay Blauw is een donkerbruin bier met een lichtbruine grote schuimkraag die snel terug krimpt tot een klein blijvend laagje.

Geur

In de geur komt een beetje bananenaroma naar voren. Ook de geuren van karamel, kruiden, rozijnen en toch ook de alcohol zijn te onderscheiden.

Smaak

Het bier is lichtjes bitter met voornamelijk de smaak van rood fruit, dadels en karamel. Ook proef je op de achtergrond de mouten/granen. In de nasmaak is hij wat droog, bitter en moutig. Het bier is erg soepel en zacht en drinkt gemakkelijk weg. Door het aanwezige bittertje wordt het bier niet te zoet, wat fijn is.

Als je dit bier weg zou leggen zou de koolzuur verdwijnen, en het bier zou stroperiger en zoeter worden. Ik ben benieuwd. Er ligt nu een fles weg beneden, kijken hoe die wordt. Ik denk dat de jaren heel wat goeds brengen voor dit bier. Dat het complexer en mooier wordt.

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.