Homemade Eisbock | How-to


Een Eisbock is een geconcentreerde versie van een bepaald bier, verkregen door bevriezing. Volgens de legende zou de Eisbock bij toeval zijn ontstaan door een ongelukje bij een brouwerij. Bij een Duitse brouwerij zou een brouwersgast, tijdens een koude winteravond, twee fusten bockbier buiten hebben laten staan. De inhoud van de fusten bevroor maar binnenin het ijs zat nog een vloeibaar restje. En tsja.. men kwam erachter dat juist dit restje ontzettend lekker en sterk van alcohol was, de Eisbock was geboren.


Zelf kan je ook een homemade Eisbock maken. Hiervoor heb je alleen twee a drie lekkere bieren nodig. Meestal zijn dit bo(c)kbieren, of andere soorten zwaar bier. Daarnaast een plastic fles van 1,5 liter en een vriezer, eitje!

Hoe werkt dat Eisbocken?

Water bevriest al bij een hogere temperatuur dan alcohol. Vries je dus bier in en ontdooi je het daarna weer, dan druppelt eerst de ontdooiende alcohol eruit. Door het ijs te scheiden hou je een vloeistof over met minder dan het oorspronkelijke volume maar wel met een hoger alcoholpercentage en een volmondiger smaak.

De Homemade Eisbock stappen

 • Kies een bier uit wat je lekker vindt, meestal kiest men voor een bok of een andere zwaarder bier. Je kan van dit bier twee of drie flesjes gebruiken maar je zou ook verschillende bieren door elkaar kunnen mengen, het eindresultaat is dan wel wat gissen natuurlijk.. Ik gebruikte de Chimay Blauw als basisbier.
 • Schenk je uitgekozen bieren in een grote 1,5 liter fles. Dit moet een plastic fles zijn aangezien het bier in de fles uit gaat zetten in bevroren toestand.
  Pas op: Ik zat natuurlijk niet na te denken en goot het bier met een normale snelheid de plastic fles in.. wat krijg je dan.. biersmoothie. Heel veel schuim dus! Een rustig inschenk tempo is dus belangrijk.
 • Leg de fles bier in je vriezer. Geduld heb je nu wel nodig want het kan tot 24 uur duren voordat al het bier goed bevroren is.
 • Als het bier goed bevroren is kan je hem gaan ontdooien. Zet hiervoor de fles (zonder dop natuurlijk) op de kop in een glas of glazen karaf. Ik zette zelf een glas in een karaf, waardoor het glas vol loopt en de karaf ervoor zorgt dat de fles niet omvalt. Ook op andere manieren kan je dit doen, eventueel door een trechter bijvoorbeeld.
 • Meteen als je de fles op de kop zet gaat het bevroren bier druppelen. De alcohol en de smaken van het bier ontdooien eerst. Het ijs blijft achter.
 • Wanneer moet je nou stoppen? Ik gebruikte twee flesjes Chimay Blauw van 33 cl. En ik heb van de totaal 66cl ongeveer 22cl laten ontdooien.
 • Breng nu je homemade Eisbock op kamertemperatuur en hij is klaar om gedronken te worden! En Pas op: De dop kan onder druk staan, langzaam openen dus.
 • Als je dit proces meerdere keren herhaalt zal je een steeds hoger alcoholpercentage en een meer geconcentreerd bier bereiken. Zo bestaan er zelfs bieren van 60%..!

Eindresultaat Chimay Eisbock

Zicht & Geur

Mijn Eisbock heeft een robijnrode kleur daarnaast is hij niet helder maar wat wazig. Onderin zijn allemaal minuscule koolzuur belletjes te zien.

De Eisbock heeft een wat scherpe alcoholische geur. Je merkt echt dat hij behoorlijk hoog in alcohol is. Het is natuurlijk wel wat gissen hoeveel alcohol hij nu bevat. Naast het alcoholische is de geur ook wat zoetig, het doet me denken aan karamel en dadels/rozijnen. Echter overheerst bij deze eisbock de alcohol wat teveel. Bij de gewone Chimay Blauw is de geur toch echt zoeter.

Smaak

In smaak is de Eisbock behoorlijk sterk, ook hier overheerst de alcohol het zoete karakter. Hij brand zelfs lichtjes in de keel zoals je dat bij likeuren ook hebt. De Eisbock is soepel gebleven maar alsnog vind ik dat ik de originele Chimay blauw hier niet mee verrijkt heb, alleen versterkt in alcohol.

Conclusie

Op zich ben ik wel tevreden met mijn eerste homemade Eisbock. Echter vond ik wel dat de alcohol de smaken van het bier naar de achtergrond drukte. Dit wil ik volgende keer voorkomen, kijken wat ik anders kan doen. Tips zijn welkom! Sowieso ga ik volgende keer een ander basisbier gebruiken.

6 reacties

 1. Ik doe dit zelf ook al een tijdje en meestal met 3 flesjes, heb al heel wat bieren geprobeerd waaronder zelfs blond en een keer met een weizen! Donkere bieren gaan inderdaad het aller beste en tegenwoordig ben ik er nog meer mee aan het experimenteren door er bijvoorbeeld cacoa of zelfs koffie aan toe te voegen. Ook andere kruiden gebruikt en nu zit er een eisbock in de vriezer met ananas & kokos. Het bier wat ik hierbij heb gebruikt is de Westmalle Dubbel. Ben erg benieuwd naar het resultaat! 🙂

 2. leuk! Doe je het dan ook op deze manier? Ik vond mijn bier wel erg alcoholisch en niet eens veel complexer in smaak. Heb je tips?

 3. Ik doe dat inderdaad op precies dezelfde manier, raar maar waar maar het bock bier van Heineken(wat ik normaal veel te zoet vind) werkt als eisbock wel erg goed. In dit geval geeft het dat bier de boost die het nodig heeft. Natuurlijk kan je ook zelf nog dingen toevoegen om het extra smaakvol te maken maar dat is geheel naar eigen keuze.

 4. Je mist het koolzuur. Daarom heeft het weinig body. Ik heb ooit een viven porter geeisbocked en daar dan wat suiker bij gedaan om toch iets van body te krijgen. Die was erg lekker. Ook ooit La Trappe quad tot 36% geeisbocked. Dan krijg je echt een dikke likeur en dat is dan wel weer lekker.

  Tip, paar keer herhalen en een gaatje in de dop van een petfles maken. Zo is de opwning wat kleiner er komt er nog minder ijs mee.

 5. Ah! Bedankt voor deze tips.

 6. Pingback:Eisbock – BierTalent

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.