Liefmans Goudenband | Brouwerij Liefmans

goudenband

“De Liefmans Goudenband is een van de meest unieke bruine bieren ter wereld. Oorspronkelijk heette het IJzerenband, een verwijzing naar de ijzeren ringen rond de biertonnen. Toen het werd omgedoopt tot Liefmans Goudenband kreeg het een champagnekurk. Het wordt gemaakt in open kuipen met bier van gemengde gisting, waarna het 4 tot 12 maanden verder mag rijpen in de kelders. Rijp bier wordt versneden met jong bier om de gisting opnieuw op gang te brengen.


De Liefmans Goudenband (8%) is een provisiebier, en net als wijn wordt het alleen maar beter met de jaren. Zelfs na tien jaar smaakt het roodbruine bier nog altijd even fris!” (liefmans.be)

Wat zie ik en wat ruik ik?1372344014

Helaas is mijn verpakking van de Liefmans Goudenband niet zo mooi als dat hij ook ingepakt kan zijn. Maar het kan de pret niet drukken. Alsnog een aantrekkelijke layout door o.a het schuine label.

Het donker rode/bijna zwart gekleurde bier bruist helemaal als ik het inschenk. De geur doet me denken aan rode wijn. Het heeft een beetje hetzelfde zuurtje en droogte. Daarnaast ruik ik toch ook de zoete geur van karamel. Verder is de geur sterk, lichtelijk alcoholisch en zelfs wat scherp in de neus.

Wat proef ik en wat vind ik?

Wauw! Dit is een lekker bier! Je proeft meteen de kwaliteit. Ik snap wel dat het een bier is wat je goed kan laten rijpen, en ga dat binnenkort meteen eens proberen. Ben wel benieuwd of ik er af kan blijven, want hij is nu al lekker, zo ‘jong’.

Het bier zelf is licht zuur in smaak. Dit overstemt echter niet omdat er ook een zoetje van kersen aanwezig is. Het zoetje maakt dat dit toch een redelijk toegankelijk bier is. Niet te zoet, te zuur of te bitter. Mooi gebalanceerd. In de nasmaak is het bier bruisend en aan de droge bittere kant. Dit is te vergelijken met de nasmaak van rode wijn vind ik. Jum! Hier lus ik er nog wel één van.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.