Dit is een boek over bier | Bierboek

“Dit is een boek over bier”, een meest duidelijkere titel kan je je niet bedenken! Het is namelijk zoals het is, een boek over bier! Op woensdag 3 mei vond de boekpresentatie plaats waarbij bierliefhebber Ronald Giphart het eerste exemplaar in handen kreeg van debuterend schrijver en bierjournalist Raymond van der Laan.


Boekpresentatie

De boekpresentatie van ‘Dit is een boek over bier’ vond plaats in gastro-bar ‘Cause beer loves food‘ van Peter van der Arend. Ronald Giphart was als bierliefhebber aanwezig om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Daarnaast had Raymond van der Laan samen met chef-kok Timothy Wareman een drie aantal bieren uitgekozen met daarbij drie bijpassende hapjes.

Het boek

“Speciaalbier, nee dat woord dat gebruik ik niet meer” zei Raymond van der Laan. ‘Elk bier is namelijk speciaal!’

Het boek is dan voornamelijk geschreven om je te informeren over verschillende bierstijlen, toch bevat het boek nog veel meer. Echter zijn dit wel rubrieken die je in veel meer bierboeken vindt, maar ze maken wel het plaatje compleet.

Zo worden er de verschillende glazen beschreven die het beste passen bij bepaalde bierenstijlen. Ook wordt het brouwproces nog een keer uitgelegd aan de hand van een mooie overzichtelijke illustratie (met daarbij misschien net iets te klein lettertype) en de ingrediënten die er in bier kunnen zitten worden nog eens op een rijtje gezet.

Bierstijlen

Tegenwoordig wordt er op ontzettend veel plekken bier verkocht. In de supermarkt, de bierwinkels, de slijterijen, overal vind je bier. Daarnaast hebben nu ook veel cafés een groot aanbod aan bieren, zowel op tap als op fles. Ook zijn er ontzettend veel bierstijlen waaruit te kiezen valt (en er komen er nog steeds meer bij) waardoor het soms lastig kiezen is in wat voor biertje je zin hebt. En wat zijn dan al die bierstijlen en welke smaakkenmerken heeft zo’n bepaalde stijl dan..

‘Dit is een boek over bier’ kan je helpen bij het maken van je keuze! Er worden in dit boek namelijk 40 verschillende bierstijlen behandeld. Bij iedere bierstijl kun je zien wat de kenmerken zijn, zoals bitterheid, kleur en body. Daarnaast staat er vaak een historie van de stijl beschreven of andere weetjes.

Het bijzondere aan dit boek is het feit dat de auteur bij elke bierstijl voorbeeldbieren behandeld. Wat maakt dat zo bijzonder dan? Want dat zie je toch wel in meer bierboeken? Nou nee want deze auteur geeft ook veel voorbeelden van bieren die helemaal niet zo bekend zijn voor de ‘standaard’ bierdrinker. Ik kwam er best wat tegen die voor mij nog onbekend waren en dus interessant om over te lezen. Ook bijzonder is het feit dat er voor elk van deze voorbeeldbieren een pagina is ingericht, je krijgt dus best wat informatie over elk bier.

Ook leuk aan dit boek vond ik de, voor mij en met mij vast ook veel anderen, onbekende bierstijlen. Er zijn er tegenwoordig zoveel, ik zie echt soms stijlen waarvan ik denk.. ja wat voor soort bier drink ik dan als ik dit flesje koop.. Dit boek behandeld bijvoorbeeld de stijlen ‘Scotch Ale’, ‘Münchener Helles’ en ‘alt’ bier. Nou ik wist niet wat ik me daarbij voor moest stellen. Interessant om te leren dus met wat voor bierstijlen je te maken hebt.


Raymond van der Laan
Prijs: 14,95
Fontaine Uitgevers

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.