Brouwerij Oersoep Nijmegen

Oersoep
Grote Foeders aan de wilde kant van de brouwerij

Voor het Decembernummer van Bier! Magazine mocht ik op bezoek bij brouwerij Oersoep. Brouwerij Oersoep is één van de brouwerijen die gevestigd zijn in het Honigcomplex te Nijmegen. Lees mee en leer Oersoep kennen aan de hand van dit artikel.


Als ik aankom bij Oersoep is Etienne, een van de hoofdbrouwers al druk in de weer. Ik spreek Danny, salesmanager en brouwer. “Nou je komt precies op tijd, we zijn op dit moment erg druk met ons merk en ons plan voor 2019”, zegt Danny wanneer ik ga zitten.

Ontstaan

“Oersoep is in 2012 opgericht door Sander Kobes en Kick van Hout. Kick was voor de oprichting van Oersoep eigenaar van drie horecazaken in Nijmegen. Op dat moment was hij al fervent liefhebber van sours, droge en funky bieren. En dat terwijl dit soort bieren destijds nog niet eens gebrouwen werden in Nederland. Lambieken haalde hij uit België om te kunnen schenken in zijn zaken.

Met het geld van de verkoop van zijn zaken ging Kick zijn droom achterna. Samen met schoonbroer Sander richtte hij Oersoep op om zelf wilde bieren te gaan brouwen. In een garagebox is de brouwerij toen klein begonnen,” begint Danny zijn verhaal.

In deze eerste periode ging het al heel hard met Oersoep. Kick en Sander wilden graag een eigen onafhankelijke brouwerij opzetten. Met een fanbase, crowdfunding bestond toen nog niet echt, hebben ze geld verzameld en zijn ze in 2014 in het Honigcomplex terecht gekomen. Op dit moment houdt Kick zich bezig met de bedrijfsfilosofie en Sander en Etienne zijn de hoofdbrouwers.

Oersoep
Ook zo wordt er gebotteld

Honigcomplex

In de productieruimte waar Honig vroeger zijn bouillon maakte brouwt Oersoep nu zijn bieren. Je zou mede daarom denken dat de naam Oersoep afgeleid is van de oude fabriek maar niets is minder waar. De naam Oersoep is gebaseerd op basis van de primordial soup, een mengsel van waaruit het leven ontstaan zou zijn. Ook bij bier zie je dit natuurlijk, met een paar ingrediënten kan je zoiets mooi en complex als bier maken.

Oersoep heeft daarnaast zijn eigen brewpub, Stoom. Deze brewpub zit heel toepasselijk in de ruimte waar vroeger de energie gegenereerd werd voor de hele fabriek. “Stoom is het meetingpoint waar al onze waardes bij elkaar komen en de keuken onderdeel maakt van ons smaak pallet,” zegt Danny. Je kunt hier terecht voor verschillende bieren, natuurlijk van Oersoep zelf maar ook van andere brouwerijen. Daarnaast zijn er verschillende Street food gerechtjes te nuttigen, zoals de verschillende hamburgers en de rijk belegde borrelplanken.

Twee kanten

De brouwerij van Oersoep bestaat letterlijk uit twee kanten, de clean en de wilde kant. De grote garagedeur vormt letterlijk de scheidingslijn tussen de twee.

Aan de wilde kant creëert Oersoep zijn wilde bieren. Hier liggen verschillende bieren te rijpen op houten vaten. In de ruimte staan ook vier immens grote houten Foeders van elk 7000 liter. Etienne en Sander zijn fervent liefhebbers en kenners van wild bier en bepalen wanneer het bier in hun ogen klaar is. Iedere maand worden de bieren geproefd om te kijken waar ze zitten in het proces.

In een aparte ruimte boven de brouwerij hebben de brouwers hun koelschip gezet. “Dit koelschip was vroeger het bouillonbad van de soepfabriek,” vertelt Danny.

“Nu het weer kouder wordt gaat het koelschip weer meer gebruikt worden. In het koelschip kunnen we het bier langzaam laten koelen. Door ’s nachts verschillende luiken open te zetten hebben de gisten uit de buitenlucht de kans om in het bier te komen, wat weer zorgt voor unieke smaken in het bier,” gaat Danny verder.  

Aan de clean kant worden verschillende bieren gebrouwen waaronder de core range van de brouwerij. Deze bieren zijn binnen een paar weken klaar voor botteling of ze gaan de vaten in.

Oersoep
Geduld is een schone zaak

Het artikel gaat nog verder….! maar mocht je daarin geinteresseerd zijn, bijvoorbeeld wat voor bieren Oersoep maakt maar ook wat ze daarnaast nog doen? Dan moet je gewoon lid worden van Bier! Magazine en dan krijg je 4x per jaar het magazine op je deurmat vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws. Ook kan je voor deze reportage en bijvoorbeeld mijn reportage bij Nevel het magazine waar deze in stonden bestellen via de site. Bestel dan editie 41 uit de webshop.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.