Oude Kriek | Hanssens Artisanaal

Deze Oude Kriek (6%) met Schaerbeekse krieken komt van Geuzestekerij Hanssens Artisanaal uit Dworp. Ik vond hem in de bierwinkel in Leiden, en wilde hem graag eens uitproberen. Kijken of deze oude kriek echt zo zuur is als men vaak zegt.


Geuzestekerij Hanssens Artisanaal is een kleine familiestekerij die bekend staat om haar Oude Geuze en Oude Kriek. De stekerij heeft slechts een beperkte productie waardoor de producten moeilijk te verkrijgen zijn. En ze zijn ook alleen maar open tijdens speciale gelegenheden zoals de Tour de Geuze. Er is ook geen thuisverkoop. Al vier generaties lang zit deze stekerij in de familie.

Zicht & Geur

De Oude Kriek is mooi donkerrood gekleurd. Bij het inschenken komt er een kleine schuimkraag tevoorschijn, die ook behoorlijk snel weer verdwijnt. De geur van het bier verraadt al dat dit geen gezoete kriek is. De geur is scherp zuur. Het doet mij denken aan balsamico maar bijna ook aan witte azijn. Zo scherp zurig ruikt dit bier. De pure tonen van amandel en kersen komen duidelijk naar voren. Daarnaast ruikt het bier een soort van rokerig.

Smaak

Oei ja! Nee dit bier is niet gezoet nee.. jeetje! Dat is echt even inkomen zeg. Ik snap wel dat sommige mensen Kriek hebben leren drinken door er suiker in te doen (foei alsnog..) Ik hou echt van een zuurtje, maar dit bier is echt goed heftig. Niet zomaar deze kopen dus, hij is wel echt voor de liefhebber haha.

Het zurige is bijna te vergelijken met het zure van azijn. Na een paar slokken ben ik meer gewend aan de zuurte en kan ik mij ook wat meer focussen op andere smaken die ook naar voren komen in het bier. Het zurige heeft echt de overhand maar een klein aanwezig zoetje van amandel probeert dit nog ietwat in balans te trekken. Het zijn net als in de smaak pure tonen, geen chemische smaken hier. De nasmaak van het bier is droog en laat een soort laagje achter in je mond net als spinazie en rode wijn dat doen. Voor een 4 jaar oud bier heeft het nog best wat koolzuur.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.