Brouwerij Kleiburg Amsterdam

Begin 2017 kreeg de Bijlmer een eigen brouwerij! Toen vestigden proeflokaal de Proefzaak en brouwerij Kleiburg zich in een grote groene Romneyloods naast de Ikea. Als je met de auto aan komt rijden of uitstapt bij metrostation Bullewijk dan verwacht je totaal geen brouwerij te vinden. De omgeving staat vol hoge kantoorgebouwen en de grote Ikea. Middenin hebben deze brouwerij en het proeflokaal toch een knusse plek gecreëerd, waar je even vergeet waar je je eigenlijk bevindt.


De proefzaak

Als je de groene loods binnenloopt kom je eerst in de Proefzaak terecht. Dit is het proeflokaal van brouwerij Kleiburg. Maar het is niet zomaar een proeflokaal. In de meeste proeflokalen vind je vooral stadse happen, dus friet, hamburgers, onionrings, dat soort dingen. De Proefzaak biedt sommigen van deze ook aan, maar dan op een geheel andere manier. Bij elk gerecht zit een verhaal. Het brood van de hamburgers en de proefplank komt van de bierbostel, de kaas komt van kaasboerderij Geingenoegen en de bok in bock bevat bokkenvlees van de Bokkenbunker. Bokjes uit de melkgeitenhouderij wil bijvoorbeeld niemand, ze geven geen melk en men wil ze niet eten. De proefzaak serveert dit vlees in de quadrupel bock van Kleiburg, nadat de bokken toch een waardig leven hebben gehad. En dat is nog niet alles, ze hebben zelfs een tajine stoof op de kaart staan, ook echt de moeite waard. (Ontzettend) goed eten dus, met lokale producten.

 

Brouwerij Kleiburg

Naast het proeflokaal zit brouwerij Kleiburg. Brouwmeester Thomas Hermsen is geboren in de Bijlmer en brouwt en bedenkt nu alle Bijlmer bieren. Kleiburg is een brouwerij in, voor en vanuit de buurt. De bieren van Thomas vallen altijd net even buiten de kaders, dus you love it or you hate it. Zo is er bijvoorbeeld de Tripel IPA, de Quadrupel Poorter en de Porter Saison. Allemaal bieren waarin twee bierstijlen naar voren komen. Je proeft wat van het één en je proeft wat van het ander. Het zijn dus geen standaard bieren, maar ze zijn wel gewaagd, goed van body en zeker lekker. Vooral de zware Quadrupel Bock viel bij mij in de smaak, het beste van twee werelden. 

De brouwerij en het proeflokaal zijn begin 2017 gerealiseerd na een crowdfunding. Maar de brouwerij brouwt al sinds 2015 bier. Dit was destijds het bier van het Kleiklooster waar ze nauw aan verbonden zijn. Nu er een eigen brouwerij is kan er op grotere schaal gebrouwen worden en dat doen ze dan ook! Op dit moment zijn er 5 vaste bieren en verschillende variërende bieren.  Een deel van de winst wordt besteed aan maatschappelijke activiteiten van het klooster. Men wil op een integere manier leven en brouwer, met oog voor natuur, medewerkers en klanten.

 

Het Kleiklooster

Brouwerij Kleiburg brouwde eerst dus voornamelijk voor het Kleiklooster. Dit is een kleine leefgemeenschap in Kleiburg, een flat in de Bijlmer. Johannnes van den Akker is oprichter en abt van het klooster maar is ook nauw betrokken bij de brouwerij. Martijn Horsman was vroeger dominee en is nog altijd een man van het woord. Hij is medeoprichter van het Kleiklooster. Nu is hij geen dominee maar doet hij veel in de brouwerij, zoals het geven van rondleidingen.

Het kleiklooster is dus geen traditioneel klooster maar een klooster vormgegeven op een geheel eigen wijze. Er is een buurtkamer waar de buurt elkaar kan ontmoeten, samen kan eten, en waar er verschillende activiteiten zijn zoals een geboortecafé. Ook zijn er 3 gastenkamers waar vrouwen wonen die voor kortere of langere tijd een ruimte nodig hebben om veilig te leven. En er is ook nog een kapel! 


Brouwerij Kleiburg & de Proefzaak
Hullenbergweg 6, 1101 BL Amsterdam
+31 (0) 6 26812992

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Zo leuk om dit te lezen! Dankjwel voor je uitgebreide en positieve verhaal. Groetjes, Mischa

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.