Poesiat & Kater Amsterdam

Het mooie en bruisende Watergraafsmeer heeft sinds kort een eigen brouwerij! In dit gebouw van 1885 zat ooit een ammoniakfabriek van de Oostergasfabriek. Daarna is het 80 jaar lang een dierenasiel geweest. Een heel historisch verhaal dus, en veel eigenaren. Nu is het gebouw het thuis geworden van bierbrouwerij Poesiat & Kater. Ik nam een kijkje. Volgende keer kom ik de bieren proeven, dit keer bleef het bij even neuzen.


De locatie

Eén van de opvallendste dingen die je nog doen denken aan het dierenasiel vindt je buiten. Naast het terras, wat royaal aangelegd is, liggen graven. Op de graven prijken namen als Tino en Paultje, dit waren ooit de dieren van het dierenasiel. Echter liggen er nu geen dieren meer onder de stenen, die zijn geruimd toen de brouwerij opende. Ik vind het mooi, de graven zijn onderdeel van de historie van het gebouw en horen er echt bij. En als je denkt.. buh wat luguber.. tsja dan kan je altijd nog binnen gaan zitten.

Het proeflokaal is eenvoudig maar sfeervol ingericht. Boven op de muren zijn de mannen vereeuwigd waarnaar deze brouwerij vernoemd is. Ook hangt er een aandenken aan de van Vollenhoven brouwerij. Boven de bar hangen de taptanks, hierin wordt het vers gebrouwen bier opgeslagen, zodat je het vers in het proeflokaal kan drinken.

In de brouwerij worden verschillende bieren gebrouwen. Zo heb je de bieren van Poesiat & Kater zelf, maar ook worden er de historische bieren van van Vollenhoven gebrouwen.

Poesiat & Kater | De bieren

De bieren van Poesiat & kater zijn zelf bedachte en zelf gebrouwen bieren. Vaak zijn deze bieren alleen maar in het proeflokaal te proeven. Op dit moment zijn er een pale ale, een tripel, een gose en een porter.

Nou zal je denken.. Poesiat & Kater, die naam hebben ze vast verzonnen voor de brouwerij omdat het gebouw een dierenasiel geweest is. Maar nee, de brouwerij is vernoemd naar meester-timmerman Bart Poesiat en meester-metselaar Klaas Kater. Zij waren belangrijke ‘werklieden’ van de Van Vollenhoven Brouwerij.

Van Vollenhoven | De bieren

Van Vollenhoven was rond 1900 de grootste brouwerij van Nederland. Nadat de brouwerij in 1949 werd overgenomen door Heineken werden de bieren van van Vollenhoven niet meer gebrouwen. Het enige bier wat de overname overleefde was de Extra stout die door Heineken gebrouwen is tot ongeveer 2000. Hierna heeft de Stichting de Gekroonde Valk de receptuur overgenomen en sinds 2006 het bier zelf gebrouwen. Poesiat & Kater heeft daarna de rest van de bieren, inclusief de stout, een nieuw leven ingeblazen. In maart 2017 is de brouwerij geopend en sindsdien worden de van Vollenhoven bieren weer gebrouwen. Onder deze naam vallen een princesse bier, een east indies pale ale, een münchener en een extra stout.

Wat een mooie brouwerij en proeflokaal heeft Amsterdam Oost erbij! Daar kan je trots op wezen!


Polderweg 648
1093 KP Amsterdam
info@poesiatenkater.nl
Telefoon: 020-3331050

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.