Where to be(er) in Utrecht | Stad & Bier

Utrecht is een stad waar ik heel graag en regelmatig kom. Ik kom hier bijna elke maand en een bezoekje aan leuke bierige plek staat dan vaak op mijn lijstje. Gelukkig is Utrecht rijk aan plekken om bier te drinken/te  kopen. Zo zijn er veel brouwerijen en proeflokalen en mooie bierwinkels en cafés. Ik zette een paar van mijn favorieten voor je op een rijtje.


Belgisch biercafé Olivier || Achter Clarenburg 6a

Dit café is gevestigd in een oude kerk, met behoudt van allerlei kerkelijke details. Het is hier altijd knettersdruk en het galmt er behoorlijk, maar het is ook echt een gezellige bedoeling. Er is veel keus in bier, je hebt er een huiskat en eten kan je hier ook super goed. Wel jammer is dat de bierkaart niet vaak vernieuwd wordt. Alsnog is Olivier een plek die je echt niet over mag slaan tijdens je bezoek aan Utrecht. [Lees meer..]


Brouwerij Maximus || Pratumplaats 2a

Brouwerij Maximus is één van de (vele) brouwerijen van Utrecht. Hij ligt niet echt centraal, maar na een mooie fietstocht of autoritje ben je er zo. Het is een mooi vormgegeven brouwerij met een bar gemaakt van pallets en grote muurschilderingen aan de wand. De brouwerij heeft zes vaste bieren en verschillende wisselende (seizoens) bieren. Bestel hier bijvoorbeeld een proefplankje met verschillende Maximus bieren met daarbij een plank vol worst en kaas uit Utrecht.
[Lees meer..]


De Drie Dorstige Herten || Lange Nieuwstraat 47

Dit knusse en gezellige café heeft veel streekbieren op de kaart staan. Zowel van Utrechtse brouwerijen als van brouwerijen die je niet zoveel ziet op andere bierkaarten. Zo zag ik onder andere bieren van de Gulzige Gans maar ook van Mommeriete. Daarnaast zijn er ook veel buitenlandse bieren maar ook andere soorten dranken hier te bestellen. De vloer van het café is geweldig mooi en bestaat uit allemaal oude tegeltjes. Ook de rest van het café heeft een oude maar huiselijke uitstraling. De gastheer en vrouw zijn super vriendelijk en voorzien je graag van advies! Voor bij je bier zijn er verschillende soorten kazen en worsten en bitterballen.


Brouwerij Oproer || CAB-Rondom 90a

Oproer is niet alleen een brouwerij, nee het herbergt ook nog een biercafé en een biologisch plantaardig restaurant. Het bestaat sinds begin 2016 en het is een samensmelting van twee Utrechtse brouwerijen, rooie dop en ruig. De brouwerij bevindt zich op het terrein van DB’s (opname studio’s van veel lokale bands) dichtbij station Zuilen. In de brouwerij worden voornamelijk experimentele bieren gebrouwen, die je ook vaak alleen maar hier in het proeflokaal tegenkomt. Je zal er dus telkens andere bieren kunnen ontdekken. [Lees meer..]


Beers & Barrels || Oudegracht aan de werf 125

Je moet even zoeken naar Beers & Barrels aan de oude gracht. Het zit namelijk echt pal aan het water, eigenlijk onder de winkelstraat. Even het trappetje af dus en dan kom je bij dit fijne plekje terecht. Beers & Barrels zit dus onder de straat aan de gracht, vandaar dat het ook aanvoelt als een kelder, maar wel een hele knusse kelder. Het is er smal, maar daardoor ook knus en het loopt ver door naar achteren.

Er zijn allerlei plekjes om te zitten aan de lange muur maar er zijn ook grote hoge tafels om met een gezelschap aan te zitten. Bij deze tafels heb je ook je eigen tapkraan, en ben je klaar met borrelen? Dan wordt je gedronken bier gewogen en betaal je per kilogram.
Bij Beers & Barrels kan je terecht voor verschillende bieren, maar ook voor heerlijke nacho’s, burgers en allerlei andere barbecue gerechten. Wel zou ik van te voren reserveren, want het is erg geliefd en dus snel vol!


 Taplokaal Gist || Helling 9

Taplokaal Gist ligt iets buiten het centrum van Utrecht maar het is zeker het loopje waard. Gist heeft 30 taps met daarop allerlei bijzondere bieren die regelmatig wisselen. Ik kende best wat brouwerijen niet eens, waarvan Gist de bieren aanbood. Naast bier zijn er ook goede wijnen, koffie en allerlei hapjes te vinden. Je kan hier wat lekkers bestellen voor bij je bier, bijvoorbeeld abdijkaas maar je kan ook lunchen en dineren.


Duits & Lauret || Noodweg 2 Everdingen

Duits & Lauret is niet zomaar een brouwerij. Nee! De brouwerij is namelijk gevestigd op het terrein van het fort Everdingen. Duits & Lauret maakt een paar pracht bieren, waaronder mijn favoriet de houtgerijpte rook dubbelbock. De brouwerij is weliswaar niet gevestigd in Utrecht maar het is zeker de moeite waard om de brouwerij te bezoeken per fiets of auto. [Lees meer..]


Café DeRat || Lange Smeestraat 37

Café DeRat is een knus huiskamercafé met een behoorlijke bierkaart. Het heet dan wel Café DeRat maar als gastheer en vrouw heeft dit biercafé toch echt twee andere beesten. Katten Josefien en Stip bewaken de boel, komen een kopje geven of liggen heerlijk in het raam of ergens anders in het café. Het café heeft wisselende tap, fles en blikbieren, voor ieder wat wils. Dit zijn bieren van voornamelijk kleine brouwerijen, bier van grote brouwerijen zal je haast niet vinden. Ook heeft Café DeRat een behoorlijk groot aanbod aan zure bieren!


Bierverteller bierboetiek || Twijnstraat 47

Deze bierwinkel is één van de mooiste van Nederland, vind ik. Het is het ‘kindje’ van biersommelier Tomas Schroën die helaas op 2 augustus dit jaar overleden is aan de gevolgen van alvleesklier kanker.. Voor hij deze winkel opende in de fijne Twijnstraat was ik bij één van zijn bierproeverijen. Wat een enthousiasme spatte er van deze sommelier af, hij deed mijn biernerderige hartje nog harder kloppen. Lees hier meer over deze proeverij. Deze en vele andere proeverijen worden nog steeds georganiseerd. Zijn winkel bezocht ik en jeetje wat was ik onder de indruk. Wat jammer dat Tomas de eerste verjaardag van de winkel niet heeft kunnen meemaken. De winkel is huiselijk, gezellig, overzichtelijk en met veel keus. Je wordt hier goed en vriendelijk geholpen als je het even niet weet. Een hele fijne winkel om te bezoeken [Lees meer..]


Drie meter bier || Amsterdamsestraatweg 379

Drie meter bier zijn twee bierwinkeltjes van drie bij drie meter. De ene is gevestigd in Amersfoort in een andere winkel genaamd Blur. Onder hun trap heeft eigenaar Fred Buddigh een bierwinkeltje gemaakt. Klein maar vol met mooie bieren.

Ook in Utrecht is er sinds kort een drie meter bier van dezelfde eigenaar. In de brood en delicatessenwinkel van familie van Rijk heeft Fred weer een klein bierwinkeltje geopend. Achterin de winkel, in de hoek heeft hij het winkeltje ingericht. Vol met mooie bieren en heel bijzonder, een growlertap. Hiermee worden unieke speciaalbieren die niet of nauwelijks op fles verkrijgbaar zijn afgevuld op fles. Dit zijn bieren van kleine brouwerijen uit de regio of exclusieve en gelimiteerde brouwsels van over de hele wereld.

De winkels zijn ontstaan vanuit een hobby en een passie voor speciaalbier. Fred runt de Utrechtse winkel samen met het personeel van Familie van Rijk en is regelmatig zelf in de winkel aanwezig om leuke en verrassende activiteiten te organiseren. De kleine bierwinkel zit op steenworp afstand van Oproer en Vandestreek bier.


Brouwerij de Kromme Haring | | Europalaan 2c

Sinds eind 2016 heeft Utrecht er een brewpub bij! Brouwerij de Kromme Haring heeft toen zijn plekje ingenomen op de Europalaan op een industrieterrein in Utrecht. Het is even zoeken maar gelukkig geven kleine borden aan waar je moet zijn. In de brewpub drink je Kromme Haring bieren maar er zijn ook andere bieren op de tap te vinden. Via Untappd kan je de flesbieren van de brewpub vinden, en ja daar zitten speciale dingen tussen!

Voor bij je biertje kan je hier ook hapjes bestellen, van nacho’s, brandt & levie worsten en kaas. Mocht je grotere trek hebben, dan is het mogelijk om eten te laten bezorgen. De brewpub doet er niet moeilijk over, dus laat de pizza’s of friet via thuisbezorgd maar aanrukken. [Lees meer..]


Stadskasteel Oudaen || Oude Gracht 99

Het stadskasteel Oudaen is al honderden jaren oud. Laatst is het hele pand geheel onder handen genomen en helemaal vernieuwd. Op dit moment vind je in het stadskasteel een restaurant op de eerste verdieping,een grand café op de begane grond en in de werfkelders de brouwerij met ‘proeflokaal’. De bieren die hier gebrouwen worden kan je hier beneden (maar ook boven in het grand café) proeven. Alle bieren zijn vernoemd naar voorname families die het stadskasteel door de eeuwen bewoond hebben. In de knusse kelders kan je de bieren, in gezelschap van een lekker hapje, aan je eigen tafel tappen door middel van een uKeg (een kleine koperen growler met tap)


Andere bierige Utrecht tips:

  1. Vandestreek bier
  2. De Leckere 
  3. Taplokaal Gist 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.