The Goose has landed! Bierlunch bij Bolenius

Ik kan je wel vertellen dat ik ontzettend trots was dat ik een uitnodiging ontving voor afgelopen zondag. Goose Island vierde met een bierlunch dat hun bieren nu meer verkrijgbaar zijn bij horecagelegenheden in Nederland. Het gaat dan om drie bieren van de brouwerij, de Honkers Ale, de 312 Urban Wheat Ale, en de Goose IPA. Samen met allerlei belangrijke mensen uit de bierwereld mocht ik aanschuiven aan een tafeltje. De lunch vond plaats in het Michelinster restaurant Bolenius te Amsterdam waar we konden genieten van zeven mooie bier/spijscombinaties.


Wat is het toch mooi en interessant om te ontdekken hoe goed bieren eigenlijk passen bij fine dining. Bij veel restaurants in Nederland vind je 4/5 gangen menu’s met bijpassend wijnarrangement. Maar deze menu’s met bijpassende bierarrangementen? Nee dat vind je echt nog op te weinig plekken. Wat had ik een geluk dat ik dat toch eens zo mee kon maken en ervaren.

De uitgebreide lunch bij Bolenius heeft mij kennis doen maken met hun, voor mij en vast voor veel Nederlanders, onbekendere bieren. Deze zullen vooralsnog schaars zijn, maar dat is eigenlijk ook wel mooi. Het zijn geweldige bieren, waarvan het ook eigenlijk stiekem wel jammer zou zijn als ze makkelijk te krijgen waren. Aan de andere kant, ik heb ze nu geproefd, en ben er gek op, maar ik zou niet weten wanneer ik ze weer tegen zal komen.

Bourbon Country Brand Stout

Eén van de hoogtepunten van de lunch was de Foie Gras met onder andere koffie, pruim, graan, laurier, amandel en chocolade. Dit gerecht werd gecombineerd met de, voor mij nieuwe, Bourbon Country Brand Stout uit 2015. Ik heb nog niet veel bier/spijscombinaties geproefd maar dit gerecht en het bier waren echt voor elkaar bestemd. De smaken van het bier kwamen terug in het gerecht en andersom. Geweldig! Überhaupt, die Country Stout, wauw! Vol, complex van smaak en toch soepel en gevaarlijk zacht. Oei oei wat genoot ik ervan.

Grand Prestige Vatgerijpt Goose Island

Ook de sukade met de Hertog Jan Grand Prestige saus en knolselderij was heerlijk en goed gecombineerd met het bier. Bij dit gerecht werd de Grand Prestige Vatgerijpt Goose Island geserveerd. Dit is één van de vier Grand Prestige bieren die Hertog Jan eerder dit jaar uitbracht. [Lees hierover meer..] Alle vier de bieren hebben op een ander soort vat gerijpt. Namelijk op cognac, port en bourbon vaten. De Goose Vatgerijpt is nog specialer. Het Nederlandse bierrecept van de Grand Prestige hebben ze in Chicago gebrouwen. Deze Grand Prestige heeft daarna in ‘normale’ bourbonvaten gerijpt. Maar het bier heeft ook in bourbonvaten, waarin de Goose Island Bourbon Country Stout gelegen heeft, gerijpt. Het resultaat is een prachtig complex bier die perfect bij de sukade paste. Enige kleine minpuntje vond ik dat dit gerecht volgde na de Foie gras en de Country Stout waardoor de Grand Prestige een beetje in het niet viel.

Goose Island Sofie, Mathila en Halia

Verder maakte ik nog kennis met drie zurige Goose Island zusters, de Sofie, Mathilda en Halia.

Halia is een farmhouse ale die gerijpt is in wijnvaten met daarbij hele perziken. De Mathilda is geïnspireerd op het trappistenbier Orval en gebrouwen met Brettanomyces gist. De Sofia werd als eerste geserveerd en is ook gerijpt op vaten. Dit waren ook wijnvaten, net als bij de Halia. Daarbij is er bij dit bier sinaasappelschil toegevoegd. Dit bier is het eerste Barrel Aged bier van Goose Island.
Alle drie de bieren hebben eenvoudige maar ontzettend sjieke etiketten wat ze erg aantrekkelijk maakt om te gebruiken bij een diner of om cadeau te geven.

Wat een heerlijkheid, ik heb genoten en volgens mij iedereen die erbij was met mij.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.