Hertog Jan Vatgerijpt 2017 bierproeverij

Vier gerstewijnen gerijpt op verschillende, sterke drank, vaten. Een proeverij, zowel online te volgen als op negen locaties door het hele land. Duizenden mensen die tegelijkertijd hetzelfde bier proeven. Wat een idee!


Afgelopen zaterdag organiseerde Hertog Jan in samenwerking met Bierista een online bierproeverij. En niet zomaar een proeverij, nee bij deze proeverij werden de vier Grand Prestiges vatgerijpt geproefd. Het andere bijzondere aan deze proeverij was dat hij live te volgen was. Zowel op negen locaties in verschillende steden door het hele land als via Facebook.

De Vatgerijpt bieren

De Grand Prestige van Hertog Jan is een gerstewijn die heerlijk is om te drinken meteen na aankoop. Echter is het ook een uitstekend bier om weg te leggen. Leg je dit bier namelijk weg in je kelder dan ontwikkelt de smaak van het bier zich nog verder. Na een aantal jaar doet de smaak van de Grand Prestige dan denken aan een oude portwijn. Een leuk bier om mee te experimenteren dus, hoe hij smaakt ligt aan je eigen geduld.

Ook Hertog Jan wilde experimenteren met het wegleggen van hun eigen Grand Prestige. Hiervoor zijn ze op zoek gegaan naar verschillende houten vaten om daarin hun bier verder te laten rijpen. Uiteindelijk vonden ze port-, cognac- en bourbonvaten waarin ze de bieren negen maanden hebben laten rijpen. Daarnaast was er nog een vierde vat, hier lees je verder in mijn stuk meer over.

De Grand Prestige varianten

Grand Prestige Vatgerijpt – Port [10,7%]
In de vaten waar deze Vatgerijpt versie negen maanden in gezeten heeft, zat eerst 12 jaar lang witte port uit de Portugese Douro vallei.

Grand Prestige Vatgerijpt – Bourbon [12,4%]
Deze Grand Prestige heeft negen maanden gerijpt in Amerikaanse bourbonvaten. In deze wit eiken vaten heeft eerst, twee tot zes jaar lang, bourbon whiskey gelegen.

Grand Prestige Vatgerijpt – Cognac [11%]
In de vaten, die gebruikt zijn voor het rijpen van deze Grand prestige, heeft eerst 20 jaar lang Franse cognac in gelegen.

Grand Prestige Vatgerijpt – Goose Island [11,5%]
Dit is de vierde variant van de vatgerijpt serie. Deze Grand Prestige heeft zes maanden gerijpt bij de Goose Island Company uit Chicago, daar waar de andere bieren bij Hertog Jan zelf lagen. Het bier is zowel in gewone bourbonvaten gerijpt, als in bourbonvaten waarin ook de bourbon country stout van Goose Island gelegen heeft.

De proeverij

Vanaf midden april is het mogelijk om de vatgerijpt bieren te bestellen via de Hertog Jan site. Ik had de bieren zelf nog niet besteld, maar ik was toch wel erg benieuwd geworden. Daarom was ik zeer enthousiast toen ik de aankondiging van deze proeverij langs zag komen. Voor tien euro de vier vatgerijpte bieren proeven samen met andere bierliefhebbers, ja dat wilde ik wel!

De proeverij was (en is) 30 april live te zien op facebook. De gehele proeverij werd begeleid door meesterbrouwer Gerard van Hertog Jan, sommelier Arvid Bergström en Alain Schepers van Bierista. Op deze manier konden alle mensen die de vatgerijpt bieren besteld hadden mee doen vanuit huis. Echter ging het niet altijd goed met de verbinding waardoor niet iedereen het heeft kunnen volgen.

Zelf was ik, samen met een vriend, aanwezig in le grand café in Arnhem. Dit was, naast Den Haag, één van de twee locaties waar tijdens de live proeverij verbinding mee gelegd werd. Ik heb erg genoten van de proeverij, mede door het enthousiasme van aanwezige biersommelier Ivo Thijssen. Hij legde gedurende de proeverij alles rustig en uitgebreid uit en herhaalde de stappen van het proeven nog even duidelijk. Tussendoor waren er genoeg momenten waarop hij onze vragen beantwoordde, wat heel prettig was. De uitzending zelf kon ik niet altijd even goed volgen, mede omdat wij zelf druk waren met proeven maar ook omdat ook bij ons de verbinding soms wegviel. Thuis heb ik het nog even rustig terug gekeken.

De bieren

Dit is wat ik proefde tijdens de proeverij. Leuk om te zien dat iedereen de bieren toch net anders ervaart, al kwamen de meningen tijdens onze proeverij ook wel weer overeen. Bij ons in Arnhem was de Goose Island duidelijk de favoriet.

Hertog Jan Vatgerijpt – Port

Tonen van rood fruit, een beetje vanille en port zijn mooi aanwezig, waarna een kruidigheid zich nog in de afdronk laat zien. Het bier is zacht, vol en heeft haast geen koolzuur meer.

Hertog Jan Vatgerijpt – Cognac

Zo! Nou die cognac is zeker te ruiken en te proeven. Het is een wat scherpe geur en smaak wat de cognac aan dit bier geeft. In vergelijking met de port variant is dit bier veel minder zoet maar het heeft wel meer koolzuur. Karamel en gedroogd fruit voeren de boventoon.

Hertog Jan Vatgerijpt – Goose Island

Dit vond ik de lekkerste van de vier bieren! In het bier kwamen mooie vanille tonen naar voren van de cognac maar tegelijkertijd ook de chocoladetonen van de stout. Een mooie combinatie die goed in balans is. Qua geur is het bier wat rokerig/gebrand. De body van het bier is heerlijk zacht en zelfs wat romig. Echt wat een beauty, wellicht dat ik deze alsnog ga bestellen!

Hertog Jan Vatgerijpt – Bourbon

Dit was de laatste Grand Prestige die we proefden. De bourbon is voor mij qua smaak de minst favoriete, wat niet zegt dat ik hem niet lekker vond, zeker niet! De smaak van dit bier vond ik het minst uitgesproken. Echter ben ik het wel met Arvid Bergström (zo zei hij tijdens de proeverij) eens dat de originele Grand Prestige hier wel het beste in naar voren komt zonder dat hij teveel weggedrukt wordt door de bourbon.

Kijk de proeverij hier terug.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.