Duits & Lauret Everdingen

Fort Everdingen, onderdeel van de Nieuw Hollandse waterlinie en ook sinds een jaar de thuisbasis van Brouwerij Duits & Lauret. Wil je de brouwerij bezoeken, dan krijg je het fort erbij cadeau. Wat een pracht locatie om een brouwerij te vestigen! Het fort en de brouwerij liggen in het gelijknamige stadje Everdingen, middenin een prachtig natuurgebied langs de lek. Het gebied is populair onder wandelaars, vogelaars en fietsers, maar ook bierliefhebbers kunnen er dus hun hart ophalen.


Fort Everdingen

“Torenfort Everdingen werd gebouwd van 1842-1847 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met Fort Honswijk aan de overzijde van de Lek sloot het Fort de hooggelegen doorgang (acces) van de Lekdijken en de uiterwaarden hermetisch af.” (forten-honswijk-everdingen.nl)

Het fort, de bijbehorende gebouwen en de omliggende grond is volledig in handen van de brouwers en wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo is er in het fort zelf de bierwinkel van de brouwerij en een kaasmakerij gevestigd. Ook heeft Fiona de Lange hier één van de vestigingen van haar bierbank. Het fort is namelijk qua omstandigheden ideaal om bieren te laten rijpen. Zowel qua temperatuur als het buitensluiten van licht.

Echter is het fort niet alleen in handen van mensen, van eind augustus tot en met half april is het torenfort gesloten voor publiek. In deze periode is de toren namelijk het toevluchtsoord voor zo’n honderd vleermuizen. Qua omstandigheden is de toren namelijk voor de vleermuizen erg ideaal om te verblijven, mede door de constant lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid.

Duits & Lauret

In één van de genieloodsen op het terrein hebben de brouwers hun brouwerij en proeflokaal gecreëerd. De ruimtes zijn afgeschermd van elkaar door een glazen wand, zo kan je onder het nuttigen van een biertje, ook meteen genieten van het uitzicht op de brouwerij. Op dit moment worden de bieren van Duits & Lauret nog extern gebrouwen, maar hier gaat binnenkort verandering in komen. Als de brouwerij in gebruik wordt genomen worden er in eerste instantie nieuwe bieren op het terrein gecreëerd, later komen daar dan ook de vaste bieren van de brouwerij bij.

Ben je benieuwd naar het bier van Duits & Lauret? In het proeflokaal kan je genieten van alle bieren van de brouwerij. Ik proefde onder andere al eens de kiem, de dubbelbock, de extra blond en de gewone blond. Ze zijn er allemaal te krijgen! Daarnaast zijn er ook verschillende hapjes te bestellen zoals de bierkaas en de bierballen gemaakt met het stout bier van Duits & Lauret. Mocht je meerdere biertjes willen proeven, dan is er de mogelijkheid om proefglazen te bestellen in plaats van grote glazen.

Leuk feitje

De wc’s bevinden zich in een oude schietbunker, net naast het proeflokaal. Je moet er even voor naar buiten en tegelijkertijd steek je de grens over van Utrecht naar Gelderland. Bier proeven in Utrecht en plassen in Gelderland dus.

Ben je dus eens in de buurt? Bezoek dan echt eens deze brouwerij! Je krijgt bij je bezoek namelijk veel meer als alleen de bieren en de brouwerij. De natuur eromheen is prachtig en ook het fort is imposant. Ik als bierliefhebber, natuurliefhebber maar ook historieliefhebber vond het in ieder geval een geslaagde combinatie. Mijn bezoek aan Duits & Lauret was onderdeel van een fietstocht die ik maakte op een OV-fiets vanaf Utrecht CS. Daarover meer in deze aparte blogpost.


Duits & Lauret
Noodweg 2
4121 KK Everdingen
info@duitslauret.com

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.