Brouwerij de Prael Amsterdam

Brouwerij de Prael bevindt zich midden in de binnenstad van Amsterdam. In de rosse buurt hebben zij een pand weten te bemachtigen. Het leegstaande pand moest een bestemming krijgen die niks te maken mocht hebben met prostitutie of andere praktijken. Vandaar dat de brouwers deze kans kregen en pakten.


“Onze brouwerij, winkel en proeflokaal zijn gevestigd in een voormalig veilinghuis en wagenmakerij aan de Oudezijds Voorburgwal 30 in Amsterdam. Dit is een van de oudste plekken van de stad. Al rond 1300 lag hier een bierkaai en voerden houten schepen bier aan vanuit Duitsland. Later ontstonden hier de eerste brouwerijen van Amsterdam. Deze plek past perfect bij onze ambachtelijke wijze van brouwen die we inmiddels uniek mogen noemen. Brouwerij de Prael houdt de biergeschiedenis levend. Want het brouwproces van onze brouwerij is nog hetzelfde als eeuwen geleden. Voor het industriële tijdperk. De brouwerij heeft een moderne installatie. Maar al onze keuzes voor en na het brouwen zijn ambachtelijk. Dat is bier in zijn puurste vorm.” (nietnormaallekker.nl)

Rondleiding

Leuk om eens uitleg te kregen over het brouwproces. Natuurlijk weet ik er al het een en ander van, dat zoek je toch op als je bier drinkt. Maar om bijvoorbeeld verschillende soorten mout eens te proeven dat is toch wel eens leuk. Daarnaast zagen we de hop en mouten in de opslag, de brouwketels, de afvulmachine en de machines waarmee ze etiketteren en doppen erop doen.
In de brouwerij en het proeflokaal werken veel mensen met een beperking, zo krijgen zij ook een kans op de arbeidsmarkt. Een mooi en goed idee.
De brouwerij bevind zich op verschillende verdiepingen van het pand, ze groeien ook een beetje uit hun jasje en dat zie je ook wel. De populariteit van de brouwerij groeit dus ze zullen toch eens op zoek moeten naar een (extra) andere plek.

Na de rondleiding namen we een herfstbok van de tap in het proeflokaal. Mijn mening over dit bier vind je hier. Het proeflokaal is knus en leuk ingericht, vanuit het proeflokaal kan je de brouwerij met zijn ketels nog zien. Het is er druk maar niet rumoerig. Leuk plekje!

8 reacties

 1. Het proeflokaal heb ik nog niet bezocht.
  Maar de brouwerij, haar winkel en de bieren ken ik al weer iets langer.

  Ik schreef er ook iets over:
  https://robalberts.wordpress.com/2015/09/01/het-nederlandse-levenslied/

  Vrolijke groet,

 2. Het proeflokaal heb ik nog niet bezocht.
  Maar de brouwerij, haar winkel en de bieren ken ik al weer iets langer.

  Ik schreef er ook iets over:
  https://robalberts.wordpress.com/2015/09/01/het-nederlandse-levenslied/

  Vrolijke groet,

 3. Leuk! Het proeflokaal zit in een zijstraatje vd gracht waar de brouwerij zit.

 4. Leuk! Het proeflokaal zit in een zijstraatje vd gracht waar de brouwerij zit.

 5. Het proeflokaal heb ik ondertussen ontdekt.

  Dank voor de tip.

  Vrolijke groet,

 6. Het proeflokaal heb ik ondertussen ontdekt.

  Dank voor de tip.

  Vrolijke groet,

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.