Donkerd | Texelse bierbrouwerij

tmp_14437-Update-texels-4-2073409264

Texelse bierbrouwerij Donkerd [6%]

Het is de diepbruine kleur van het bier waar de naam Donkerd aan refereert. Donkerd is immers Texels dialect voor duisternis. Texels brouwmeester Maurice Diks: ,,We hebben een bijzondere I.P.A. gebrouwen. Hij heeft alle kenmerken van een I.P.A., maar is donker en verrassend toegankelijk. Historie herleeft!”

De geur en de kleur van het bier zijn tegenstrijdig. Wanneer ik het bier ingeschonken heb staat er een erg donker biertje voor me met een lichtbruine dikke schuimlaag. Het lijkt in de verste verte niet op een IPA. Dit terwijl de typische IPA geur mij wel meteen tegemoet komt.
Het biertje ruikt naar bloemen en naar zoet tropisch fruit, ananas, perzik.
In smaak heeft het bier ook de IPA smaak, dit door de typische grapefruit bitter. Toch is het bier daarna heel anders van smaak dan een gewone IPA.
Dit komt door de gebruikte gebrande mouten. Zij zorgen ervoor dat het bier zijn donkere uitstraling heeft gekregen. Daarnaast zorgen zij er ook voor dat er tonen van koffie en karamel te onderscheiden zijn. Hierdoor word het bier zwaarder en wat rauwer. In de nasmaak komt de bitterheid weer terug. Het is weer eens wat anders dan een reguliere IPA maar het is niet echt mijn soort bier.

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.