Vat 4 | Brouwerij Wentersch

De Vat 4 is een bier gebrouwen door Brouwerij Wentersch uit Winterswijk. Het is het derde bier wat ik van deze brouwerij drink. De Wentersch Piet en de Achterhoek Pale Ale beschreef ik al eerder op Speciaalbiertjesblog. Zie hier. De Vat 4 is het eerste barrel aged bier van de brouwerij, ik ben benieuwd!


Vat 4 is het eerste bier van een barrel aged project wat ook nog andere vatgerijpte bieren voort gaat brengen. Het bier heeft de Pomp 4 als basis. Dit is de quadrupel van de brouwerij, wat een echte krachtpatser is met zijn 10%. Om tot deze Vat 4 te komen heeft het bier gerijpt op witte eiken Bourbon vaten uit Amerika.

Zicht & Geur

Voordat ik een bier inschenk ruik ik vaak al even aan het net geopende flesje. Nou en bij dit flesje krijg ik bijna mijn neus niet meer weg. Ik ruik een geur waar ik echt dol op ben. Veel vatgerijpte bieren, en dus ook deze, hebben zo’n complexe geur dat ik wel moet blijven ruiken.

Ik ruik uit het flesje allerlei verschillende geuren. Zo komen er tonen van ananas, kokos, vanille en hout voorbij. Hoe ik aan die ananas kom weet ik ook niet, dat heb ik nog niet eerder geroken bij een vatgerijpt bier. Zo uit het glas is de geur minder sterk. Ook hier ruik ik weer hout en fruitige tonen. De vanille is minder aanwezig.

Het bier is donkerrood en helder. Bovenop vormt zich even een kleine dunne schuimkraag die snel weer verdwijnt.

Smaak

Oh lekker, de Vat 4 heeft een romig mondgevoel. Nou dan heb je bij mij al een streepje voor. Het bier is zacht, vol en licht verwarmend. In smaak komt de vanille veel meer naar voren die ik in de geur maar lichtjes rook. Verder is hij fruitig zoals je dat van een (Belgische) quadrupel en een op bourbon vaten gerijpt bier kan verwachten. Het bier is elegant, niet zo zwaar en bitter. Wel gevaarlijk dus want hij drinkt erg soepeltjes weg.


De Vat 4 heb ik gekregen van Brouwerij Wentersch. Ik vond het zelf leuk om er een stuk over te schrijven en ben hier niet voor betaald.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.