Oude Kriek Vieille | Oud Beersel

Deze Oude Kriek (6,5%) komt van Brouwerij Oud Beersel uit België. Dit bier komt tot stand door zure kersen op lambiek te laten gisten. Op de Brussels Beer Challenge 2018 kreeg dit bier nog een gouden medaille. Maar het is niet de enige medaille, nee dit bier heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Het bier is uniek in zijn soort omdat hij 400 gram krieken per liter bevat. Daarnaast wordt hij niet aangezoet en bevat hij geen smaak- en bewaarmiddelen.


Zicht & Geur

De Oude Kriek Vieille, Vieille is het Franse woord voor ‘oudje’, is een donkerrood bier met een lichtroze schuimkraag. Het schuim is vol en blijft fier overeind. De geur van het bier is zoet tegelijkertijd wat zurig en fruitig. Ik ruik de pure geur van kersen en amandelspijs. Daarnaast ruik ik ook de geur van hout.

Smaak

Waar ik bij dit bier van houd zijn de pure smaken. Als je dit bier proeft weet je dat je echt kersen proeft en dat er geen suiker aan het bier toegevoegd is. Mede daardoor is dit wel een behoorlijk zuur bier. Iets waar je even aan moet wennen de eerste slokken. Hier raak je wel redelijk snel aan gewend, tenminste ik vond hem na verloop van tijd minder zuur.

Het hout van de vaten, waarop het bier gerijpt heeft, proef je terug in de smaak. Ook de amandel van de geur, komt weer naar voren evenals de kersen natuurlijk. De toon van amandel komt naar voren omdat er bij het brouwen van dit bier hele kersen gebruikt zijn. De amandeltoon komt van de pitten.

Weetje! De basis van deze Oude Kriek Vieille, de lambiek, komt van Brouwerij Boon, die ook heerlijke bieren maakt.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.