Wentersch Piet & Achterhoek Pale Ale | Brouwerij Wentersch

Foto: bierista.nl

Brouwerij Wentersch is een, nog redelijk nieuwe, brouwerij uit Winterswijk. De naam Wentersch is dialect voor Winterwijks. Ook is de naam een knipoog naar Groenlo, in dialect Grol genoemd, hier werd vroeger Grolsch gebrouwen. De brouwerij is trots op de Achterhoek. Er worden daarom ook zoveel mogelijk grondstoffen uit de directe nabijheid verwerkt in de bieren. Zo is er een bier, Druuf, die gebrouwen is met Winterswijkse Druiven van Wijngoed Hesselink.


De brouwerij en bieren

Brouwerij Wentersch brouwt sinds mei 2017 zijn eigen bieren in een voormalige autogarage. En in juni datzelfde jaar gingen ook de winkel en het proeflokaal open.

Aan het roer van Wentersch staat Michiel van der Vaart, naast brouwer eigenlijk traumachirurg van beroep. Op dit moment combineert hij beide beroepen nog. Samen met investeerder Bart Looman en brouwmeester Onno Raspe (die Michiel kende van het StiBON) heeft hij Brouwerij Wentersch opgezet.

En Wentersch gaat hard! Op dit moment heeft de brouwerij al rond de negen bieren. Voorbeelden hiervan zijn een bier met gagel, een bockbier en een weizen. Ik dronk twee andere bieren, de Wentersch Piet en de Achterhoek Pale Ale.

Wentersch Piet (5,5%)

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Oud-Winterswijker Piet Mondriaan was een van de oprichter. Als eerbetoon aan deze groot kunstenaar heeft Bierbrouwerij Wentersch een bijzonder bier gebrouwen.

Zicht & Geur

Het bier is lichtgeel van kleur en is troebel. Het troebele uiterlijk komt omdat het bier niet gefilterd is (en niet gepasteuriseerd) Op het bier vormt zich meteen een grote schuimkraag met grove bellen. Hij zakt snel in maar blijft  als een klein laagje aanwezig.

In de geur ruik ik vooral citrus, voornamelijk citroen en graan. Het is een scherpe wat metalige geur maar frisse geur.

Smaak

De Wentersch Piet heeft frisse granen en citrus tonen. In de nasmaak komt de smaak van banaan naar boven die zo kenmerkend is voor een weizen. Het bier heeft heel veel koolzuur, dit geeft het bier een wat scherp pitig karakter. Meestal heeft een weizen toch wat minder koolzuur en daardoor een zachter mondgevoel. Echt een bier met Pit dus!

Achterhoek Pale Ale (5%)

Dit is een Pale Ale gebrouwen met verse hop van de Achterhoekse hopkwekerij Hogenelst. De gebruikte hoppen zijn typisch Amerikaanse hoppen, maar dan afkomstig dus uit Nederland.

Zicht & Geur

De Pale Ale is een gelig/goudkleurig bier met veel koolzuurbubbels. Het bier heeft een kleine maar stevige en volle schuimkraag. De geur van het bier is moutig en fruitig.

Smaak

Je kon het al zien, maar dit bier heeft een behoorlijk koolzuurgehalte. Ook is het bier meteen bitter, echt een soort bitter zoals je bij een grapefruit kan ervaren. Daarnaast is het bier ook nog eens behoorlijk droog. Het licht fruitige karakter trekt het geheel een beetje in balans. Deze Achterhoek Pale Ale is een bier met een best pittig karakter dus, waar je even in moet komen. Ook dit bier is ongefilterd en ongepasteuriseerd.

 

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.