White Label IRS Red Wine Blend | Emelisse

Dit bier is een Imperial Russian Stout gerijpt op vaten waar eerst rode wijn in heeft gezeten. Daarnaast is het ook een blend van verschillende rode wijn vaten geweest. Deze White Label is één van de vijf nieuwe White Label bieren.


De brouwmeesters

Brouwerij Emelisse heeft in een aantal jaar verschillende brouwmeesters gehad. Van 2007 tot 2014 stond Kees Bubberman aan het roer samen met John de Vries, tot Kees besloot een eigen brouwerij te starten. Deze brouwerij staat nu bekend als Brouwerij Kees! En is gevestigd in Middelburg. Kees werd opgevolgd door John de Vries. In 2016 maakte hij de overstap naar brouwerij de Molen in Bodegraven na 10 jaar voor Emelisse gewerkt te hebben. Zo komt het dat Emelisse bieren op dit moment worden gebrouwen door Jens van de Stee. In 2016 is de brouwerij overgenomen door Slot Oostende, vandaar dat de bieren nu in Goes gebrouwen worden in plaats van in Kamperland.

De White Label bieren

De White Label bieren werden bekend in de tijd dat Kees nog brouwde. Jens van de Stee heeft nu de taak om deze befaamde serie bieren te brouwen en in stand te houden. Oorspronkelijk waren alle White Label bieren de vatgerijpte varianten van het basisbier de imperial stout. Naderhand kwamen daar ook andere soorten vatgerijpte bierstijlen bij. Voorbeelden hiervan zijn een dubbelbock, barleywine en Wheat Wines.

Zicht

De White Label IRS Red Wine Blend (9%) is een donkerrood bijna zwart bier. Het bier heeft een licht bruine stevige schuimkraag. Hij zakt naar verloop van tijd wel in maar blijft als een dun laagje aanwezig.

Geur

In de geur ruik je echt de mengeling die er in dit bier zit. Aan de ene kant ruik je de licht gebrande en bittere tonen van de stout en aan de andere kant de fruitige en zurige tonen van de rode wijn vaten.

Smaak

Qua smaak is de White Label IRS Red Wine Blend juist weer heel anders vergeleken met de geur. Hier komen veel minder de kenmerken van de stout én de kenmerken van de rode wijn naar voren. In de smaak hebben vooral salmiak en laurier de overhand. De rode wijn tonen zijn niet eens echt aanwezig, lichtjes in de achtergrond. De salmiak droogte en een bitterheid galmen na tot lang in de nasmaak.

Ik vind het een mooi bier. Echter is het wel jammer dat er, van zowel de stout als van de rode wijn vaten niet veel in de smaak is terug te vinden. De salmiak heeft echt de overhand, en drukt alles naar achteren. Als ik niet had geweten in welk vat dit bier gerijpt had had ik de rode wijn vaten ook niet geraden.

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.