Berne Abdijbier blond en tripel | Abdij van Berne

berne

De Abdij van Berne

In 1134 werd de Abdij van Berne gesticht door ridder Fulco van Berne. Dit was in het Gelderse plaatsje Berne aan de Maas, het tegenwoordige Bern. Hiermee is de Abdij van Berne de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland.

Vanaf het begin werd er al bier gebrouwen in de Abdij, want dat was veiliger dan water drinken. Zo bestaat de oude waterput nog steeds die hiervoor gebruikt werd.

Berne Abdijbier

In 1532 werd er al bier gebrouwen in het oude Berne. Rond die tijd hadden überhaupt alle middeleeuwse kloosters wel zo’n eigen voorziening. Het bier werd gebrouwen met hop uit eigen veld en binnenlandse en buitenlandse mout. In 1634 werd er al bier gebrouwen in Heeswijk en in 1639 werd een nieuw gemetseld brouwhuis gebouwd. Twee koperen brouwketels uit het oude Berne werden tot één gesmeed en er werden nieuwe brouwkuipen aangeschaft. Daarmee was de hele bierproductie naar Heeswijk overgeheveld. Er werd blond bier en speciaal bier (bruin bier) gemaakt dat erg goed in de smaak viel.

Op dit moment bestaat het oude brouwhuis niet meer. Maar stichting Berne Abdijbier wil in de toekomst deze traditie weer in ere herstellen. Hiervoor wordt er nu volgens eigen recept op beperkte schaal bier gebrouwen bij een brouwerij in een bevriende Belgische abdij. Met de opbrengst van deze bieren hoopt de stichting een eigen brouwhuis te realiseren.

Berne Blond

De Berne Blond is een bier van 6%. Het heeft een goed aanblijvende schuimkraag en veel koolzuurbubbels.De geur van het bier bevat granen en een klein appelzuurtje. Het bier zelf heeft een goeie body een een redelijk uitvloeiende nasmaak. In smaak is het bier fruitig en ook hier komen de granen weer terug. Op de achtergrond lichtjes wat banaan. Het bier is niet te bitter wat het een toegankelijk en soepel bier maakt.

Berne Tripel

De Berne Tripel is een goudgeel bier van 9%. Het bier heeft veel koolzuurbubbels en een dikke schuimkraag. Meteen bij het inschenken vormt zich deze schuimkraag en hij houdt ook lang stand. De tripel heeft een wat zurige appeltjes geur. In de smaak komt deze zurigheid ook weer lichtjes terug en daarnaast is het bier fruitig van karakter. Ook proef ik de zoetigheid van honing. Het bier heeft een goeie body, drinkt soepel en heeft een lange nasmaak.


Abdij van Berne | Abdijstraat 49 5473AD Heeswijk-Dinther

Het Proeflokaal is dagelijks voor bezoekers geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het Proeflokaal is gevestigd op het abdijterrein naast de abdijwinkel in het pand dat vroeger de boerderij van de abdij was. Daar waar heel vroeger de beesten stonden, wordt nu bier gedronken.Vanuit het Proeflokaal start dagelijkse een Bierrondleiding.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.