Waterloo tripel blond | Ferme de Mont-Saint-Jean

triple_blond“Waterloo is een bier dat met liefde wordt gebrouwen in de Ferme de Mont-Saint-Jean, de boerderij waar tijdens de Slag bij Waterloo het beroemde veldhospitaal van de Engelsen ondergebracht was. Dit bier van topkwaliteit is meer dan ooit een symbool van authenticiteit, vakmanschap en moed. In 1815 kregen de troepen tijdens de wereldberoemde veldslag bier van hoge gisting voorgeschoteld, want dat zou hen kracht en moed geven om ten strijde te trekken.” (waterloo-brewery.com)


Deze waterloo tripel blond (8%) is een bijzonder bier. Om twee redenen;
– Het bier word gebrouwen op de plek waar de slag van waterloo zich 200 jaar geleden heeft afgespeeld.
– Het bier drink je officieel uit de handgemaakte kelk. Het maken van deze kelk duurt zeven dagen en het hele proces bestaat uit handarbeid.

Het bier heb ik voor het eerst mogen proeven op het speciaalbierfestival in Arnhem een tijd terug. Nu werd het eens tijd om het biertje wat uitvoeriger te proeven.
Ikzelf drinkt het uit een Affligem glas, de kelk is niet in mijn bezit 😉 Het biertje heeft een mooie schuimlaag die best een tijdje aan blijft. Qua geur ruikt het bier best sterk, de alcohol komt naar boven. In smaak is het bier rond en stevig, haast niet bitter en licht zoet. Op het bierfestival proefde ik duidelijk honing terug, deze keer is dat meer naar de achtergrond verdreven. Een lekkere tripel, maar niet echt uniek in smaak naar mijn mening.

Wat ik jammer vind is dat ik in het begin een flinke ijzersmaak ervaar. Ik vraag me toch echt af waar die ijzersmaak vandaan komt, het overheerst soms echt je bier. Wie weet het? Op een forum las ik over een hand-test; “Steek je vinger in je biertje en strijk met die vinger over de rug van je hand. Ruik nu aan je hand.” Dit biertje rook heel erg sterk naar ijzer vanaf mijn handrug, bijna alsof je bloed ruikt. Na een paar slokken heb ik het gistdepot mee geschonken, nu proefde ik de ijzersmaak minder. Beter.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.