Nationale bokbierdag Zutphen 2015 – sfeer

Nationale bokierdag

IMAG2586 IMAG2587

“Het is mei 1996. Het idee wordt geboren een evenement te organiseren dat in het teken staat van bokbier. Zutphense horeca-ondernemers bundelen de krachten, de Nationale Bokbierdag is geboren.In het najaar is het zover. Met een speciale koeriersdienst onder politie-escorte wordt onder toeziend oog van televisiecamera’s het eerste vaatje bokbier van 1996 rechtstreeks vanuit de brouwerij afgeleverd bij café De Korenbeurs in Zutphen. Rond deze gebeurtenis worden diverse activiteiten gehouden, zoals een vermakelijke kelnerrace. Tussen al deze festiviteiten door presenteren de brouwerijen hun bokbier aan het publiek. De jaren daarna groeit de Nationale Bokbierdag in Zutphen uit tot een festijn dat tienduizenden bezoekers trekt. Vooral de optocht met de oude bierkarren met schitterend opgetuigde paarden ervoor is telkens weer genieten geblazen voor jong en oud. In de jaren daarna is de Nationale Bokbierdag uitgegroeid tot een begrip bij bierliefhebbers uit heel Nederland dat zelfs tot ver over onze landsgrenzen bekendheid geniet. Bezoekersaantallen van ver boven de 100.000 zijn de laatste jaren gemeengoed geworden.” (bokbierdag.nl)

Gister was het weer zover! De nationale bokbierdag in Zutphen.
Ik kom hier al jaren met een groep vrienden. In eerste instantie omdat ik zelf in Zutphen woonde. Maar nu ik in Arnhem woon kom ik er nog steeds. Het is een traditie geworden van onze vriendengroep. Meestal regent het flink bij bokbierdag, maar dat mag nooit de pret drukken.
Dit jaar was het voor de verandering eens zonnig! Wel koud, maar de zon scheen in ieder geval! Voor de optocht waren we te laat, die ging net aan ons voorbij. Om je een indruk te geven:

Bokbierdag – sfeer

Het is echt een nostalgische optocht met verschillende bierkarren. De bierkarren worden over het algemeen voort getrokken door flinke paarden, of soms door geiten. (bokken natuurlijk) Tussendoor lopen muziekkorpsen, rijden historische voertuigen en komt er ook vaak een groepje jachthonden langs.

Het was weer flink druk op de markt van Zutphen. De markt is best smal, dus het is af en toe dringen, maar de sfeer blijft altijd goed. Je moet van te voren rekening houden met de drukte en je hierop instellen, anders kan het je dag verpesten. Wil je namelijk van de ene tent naar de andere tent, dan duurt het even. Toch is het uiterlijk van de markt zelf al zo’n pluspunt dat het zonde zou zijn als ze het op een andere plek zouden organiseren i.v.m de drukte.

Overal staan grote witte partytenten met daaronder de verschillende barren die bokbier schenken van de tap. Tussendoor wat eettenten met vet voedsel. Voor een euro krijg je een speciaal bokbier glas en voor 4 euro een bokbiertje (dit is dan een glas vol)
Ik dronk de volgende bieren:

Mijn mening over de verschillende bokbieren? Lees hier verder!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.