Nationale bokbierdag Zutphen 2015 – de bieren

Bokbierdag Zutphen – de bieren

Ik zal hieronder mijn mening geven over de verschillende bieren die ik op de Nationale bokbierdag te Zutphen dronk. Voor 1 euro kreeg je een glas, daarna kon je voor 4 euro een bier laten tappen. Het jammere aan deze bokbierdag vind ik dat je geen halve glazen kan krijgen. Wanneer dus een bokbier tegen valt, moet je hem wel opdrinken. Ook kan je veel minder bieren proeven hierdoor. Een bokbier is nogal zwaar en dus kan je er ook niet teveel van drinken. Met mijn vriendengroep proeven we vaak onderling, zo krijg je toch verschillende bieren geproefd. Vandaar ook dat sommige stukjes langer zijn (daar had ik een glas van) en andere korter (dan proefde ik het bij anderen)

Bronckhorster brewing company – Bronckhorster IJsselbock [6%]
Ik proefde laatst al de B(r)ok in de keel van de Bronckhorster brewing company. Dus toen ik hoorde dat hun iets lichtere bokbier ook geschonken zou worden op bokbierdag toen moest ik hem wel even proberen.
Het bier ruikt lekker zoet, karamel. In smaak is het bier mooi vol. Meteen proef ik een overeenkomst met zijn zwaardere broertje, salmiak. Het zorgt een beetje voor een zoete, maar ook echt bittere smaak. Vooral in de afdronk. Gelukkig krijgt de salmiak/drop ook een tegenhanger van de karamel, die brengt de boel weer in balans. Lekker pittig! Ik hou er wel van. Fijn dat hij wat minder sterk is als de B(r)ok in de keel.

Texelse bierbrouwerij – Bock [7%]
“In 2013 mochten de Texelse brouwers tijdens het PINT bockbier festival de tweede prijs bij de verkiezing ‘Beste Bockbier’ in ontvangst nemen.”(texels.nl) In geur wat ijzer en karamel. In smaak vind ik de ijzer alleen in de eerste slokken terug, daarna gelukkig niet meer. Het bier is mooi vol. Even flink bitter in het begin, door koffietonen. Daarna volgt een zoete nasmaak. Lekker! Ik ben ook benieuwd naar het zwaardere bokbier, stormbock.

Speciaalbierbrouwerij St Christoffel – Bock [6,5%]
“St.Christoffel Bock werd in 2013 en 2014 uitgeroepen tot beste dubbelbok van Nederland tijdens PINT Amsterdam.” (Christoffelbieren.com) Een brouwerij die ik nog niet ken. Ik ben benieuwd. Ook naar hun anadere bieren. Het bier is mooi vol. In smaak een combinatie van zoet en licht bitter, mooi in balans. In de nasmaak komt er een salmiak smaak naar boven. Lekker hoor, pittig maar ook zoet. Fijn.

Bierbrouwerij van Steenberge – Leutebok [7,5%]
“Leute Bokbier werd vooreerst gebrouwen in 1927. Het heette toen Leutebock en was een pils (lage gisting), eigenlijk een heel ander bier dan het huidige. Na een aantal jaren werd de productie ervan stopgezet. In 1997, 70 jaar later, werd Leute Bokbier geherlanceerd als een totaal ander bier.” (vansteenberge.com)
Lekker, vol. Aparte smaak die ik niet helemaal kan plaatsen. Licht bitter.

Steenbrugge palm – Abdij bok [6,5%]
“Palm introduceert als seizoensbier een Steenbrugge Abdij Bock met het ingrediënt Gruut” (bier.blog.nl) Licht zuur in de eerste slokken, daarna honing.

Twentse bierbrouwerij – Twents bok [6,5%]
“Twents Bok is een stevig, ondergistend seizoensbier. Door de toevoeging van het donkerste mout heeft het een robuuste, licht-bittere smaak met een prettige zoete afdronk.” (twentsebierbrouwerij.nl) Honing, honing en nog eens honing. Niet echt een bokbiertje dus.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.