Ur-hop | Brouwerij Gulpener

“De brouwtechniek die voor Ur-Hop is gebruikt heet ‘dryhopping’. Dit is een unieke brouwtechniek, waarbij de hop pas na het koken van het wort wordt toegevoegd. Dit is om het hoparoma te verhogen. Tip: Draai de fles zodat de gist gelijkmatig wordt verdeeld, het onderste etiket staat daarom omgedraaid.” (mitra)

Ik was zeer benieuwd naar deze Ur-Hop (6%). Het werd door wat mensen in mijn omgeving omschreven als lekker fris bier en ook nog eens biologisch. De herfstbock van Gulpener vond ik niet zo bijzonder maar misschien deze wel?


Is dit trouwens een IPA of een IPL? Het is mij niet echt duidelijk. Dit bier is ondergistend en smaakt heel anders dan veel andere IPA’s. Toch staat het op veel plekken omschreven als een IPA terwijl Gulpener zelf aangeeft dat dit een speciaalbier is met ondergisting dus een IPL.. Nou ja ik weet het niet.

Wat zie ik en wat ruik ik?

Een mooie lang aanhoudende schuimkraag pronkt op de geel/oranje Ur-Hop. Het bier is in alle opzichten in balans. In de geur ruik ik niet meteen die hele zoete geur wat veel IPA’s hebben, hierdoor ruikt het bier wat neutraler. Het is een iets wat vlakke geur waarin je de hop licht ruikt.

Wat proef ik en wat vind ik?

De smaken zijn goed in balans met elkaar. Het bier heeft zoete tonen, van honing, grassige hoptonen maar ook bittere citrustonen. Geen één smaak neemt de overhand. Ik denk dat ik daarom dit bier lekker vind, omdat het niet zo bitter is. IPA liefhebbers daarin tegen zouden dit bier daarom dus niet echt super vinden.

Jum! De Ur-Hop is een lekker bier voor een doordeweekse avond. Het is een dorstlesser, een fris bier. Gewoon om even rustig bij te komen van je werk of als begeleider bij je avondeten.

Bewaren

Bewaren

Eén reactie

  1. Mooie recensie, Gulpener heeft met opzet niet gekozen om dryhopping te combineren met een bovengistend karakter. Dit doet een IPA wel en dan ga je de bloemige hoptoetsen die vaak geur toetsen hebben van exotisch fruit combineren met met fruit achtige van het bovengistende karakter. IPL (India Pale Lager) Ur-Hop is een biologisch bier met Limburgse (Nederlandse) grondstoffen geleverd door 40 boeren meer info: https://view.publitas.com/gulpener/puurzaam-22/page/8-9

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.