Oude geuze boon | Brouwerij boon

“Oude Geuze Boon is een monument van smaak en heeft een alcoholvolume van 7%. Het bestaat voor 90% uit malse lambiek van 18 maanden oud, 5% karaktervol bier van 3 jaar en 5% heel jonge lambiek, die zorgt voor vergistbare suikers en levensvatbare gisten. Al onze bieren zijn gerijpt op eikenhouten foeders. (boon.be)


Lambiek: Kenmerkend voor deze biersoort is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat. Het wordt met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop gebrouwen en het gist in eikenhouten vaten. De naam lambiek is ofwel een verbastering van de naam van de gemeente Lembeek ofwel afkomstig van de gelijkenis van de brouwketel met de lambiek van jeneverstokers.” (biernet.nl)

Toen ik dit bier 2 jaar geleden voor het eerst dronk had ik nog nooit een geuze bier gehad. Ik wist niet wat geuze bier überhaupt was, en ik dacht eerlijk gezegd dat lambieken kersen waren. Veel geleerd dus door het drinken van één bier toen. Ondertussen heb ik het bier al meerdere keren gedronken, heerlijk!

Zicht & Geur

Het bier is geel/oranje en bij mij troebel omdat ik het gist heb mee geschonken. De typische (behoorlijk rijpe) appel geur van de geuze domineert het bier. Het is een frisse zurige geur. 

Smaak

In smaak is de oude geuze boon flink zuur, even inkomen hoor! Het is de zuurheid van granny smidt appels en druiven. In de lange nasmaak is het bier droog en bitter. En qua mondgevoel is het bier mooi vol. De hoeveelheid koolzuur maakt het dat je dit bier een beetje kunt vergelijken met de structuur van champagne. Ik moet er wel even aan wennen maar ik heb wel wat met zuur. Het is alsnog een fris bier wat perfect is voor een warme dag.

Geuze bieren zijn wel bieren waar je van moet houden. De meeste mensen zullen dit echt te zuur vinden en het daarom niet waarderen.

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.